torstai 5. huhtikuuta 2018

Ötökkämaan talvi

Toinen kevään lasten pidempi kirja on Ville Hytösen Ötökkämaan talvi, joka on itsenäinen jatko-osa Ötökkämaan tarinoille, joka ilmestyi 2014. Luimmekin uutuutta odotellessamme Ötökkämaan tarinat uudestaan kuopukseni kanssa ja ihastuimme taas uudelleen Hytösen hauskoihin ötökkäpersooniin, lempparina muun muassa pikku ötökkä nimeltään Ippu Pötökkä!


Hytösen lastenkirjat ovat vähän kuin Walliamsin brittiversiot. Hytönen uskaltaa olla omanlaisensa kirjoittaja ja kuvakirjoissa aiheet ovat varsin rohkeita ja aina ei tiedä mitä käsiinsä luettavakseen. Ötökkämaa -kirjoissa ollaan kuitenkin vahvasti sadun maailmassa ja käsitellään täysin sadun ja hassuttelun kautta pieniä arkisia asioita, kuten peseytyminen ja vaikka rakastuminen (aihe jota harvoin lastenkirjoissa lopulta näin mahtavasti käsitellään kuin tässä!). Ötökkämaan talvitarinoita kertoo jälleen pienen pieni ihminen eli Herra Pöntinen. Ötökkämaan talvessa seikkailevat myös samat tutut erilaiset ötökät, kuten nimensä huutava JÄÄRÄ (huom tästä kirjasta voit lukea miksi JÄÄRÄ huutaa aina nimensä!), likaiset kaverukset Likakasa ja Läntti, laulava Vanha Tuikka kuin myös jokunen uusi, kuten aina rakastuva Lempiäinen.


Hytösen kieli ei päästä helpolla mutta kutittelee, poksahtelee ja pulppuaa ääneen luettaessa aivan ihastuttavalla tavalla. Välillä tarina jatkuu lorutellen kiemurrellen ja sanastoa ei löydy sanakirjoista lain. Rakastan tätä leikkiä! Hytösen tekstistä huokuu rakkaus kieleen ja kielellä leikittelyyn.

Virpi Penna on aina ollut yksi ihailemistani kotimaisista kuvittajista. Ötökkämaan talvessa kuvitus on täydellisessä balanssissa Hytösen tekstin kanssa: se on huumorintajuinen, kauniin hauras ja samalla niin ihmeellisen runsas, että saattaa vain huokailla.Ötökkämaan talvi on jäänkuultoinen timantti kotimaisessa sadunkerronnassa. Tyttäreni ja minä pidimme kirjasta, kuten aiemmastakin lukemastamme Hytösestä Pietimetsä PUUH!, siinä määrin, että sitä piti vähän lukea uudestaan jo samalla ja pikkuisen kurkata jo seuraavalle illalle edeltäkin. Ja voi tuota pikku ötökkää nimeltä Ippu Pötökkää, nimessä ja toistuvuudessa korostuu koko sadun ihastuttava ydin ja jatko-osa toimii samalla tavalla turvallisen ihanana tarinakirjana, jonka tunnelmiin ja sinänsä helppoihin tarinoihin on mukava sukeltaa.


"Vain muutamia minuutteja sitten, silloin kun maailmat syntyivät ja kaikki alkoi, raapi Ippu Pötökkä -niminen suloinen pikkuötökkä pallukan muotoista päätään."

- Ville Hytönen ja Virpi Penna: Ötökkämaan talvi (2018, Tammi, esittelykpl)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!