torstai 8. helmikuuta 2018

Hilja ja vihreän talon kesä

Heidi Viherjuuren Hilja ja vihreän talon kesä kertoo tavallisen eriskummallisesta perheestä vihreässä puutalossa. Äiti toimii talossa toimien parturina, kolme lasta jaloissa pyörien ja isä on keikkamuusikko, joka aiheuttaa hieman haastetta perheen arjen ja talon kunnostuksen hoitumisessa.


Kirjalla on sangen kaunis ja kutsuva kansi ja kirjan kuvituksesta vastaa Nadja Sarell. Hilja -kirjan tarinat (14 lukua) ovat arkisen kepeitä, pääosin lapsiperheille tuttujen tilanteidensa kautta, ja kauttaaltaan hyväntuulisia. Kesä kukoistaa ja lapset vipeltävät lähimaastossa naapuruston asukkaisiin törmäillen ja pieniä seikkailuja tehden. Luin kirjaa tyttäreni kanssa ja hän tykkäsi kirjasta. Uskoakseni kirjan mukava, rauhallinen tunnelma olivat asioita, joita lapseni iltasadussa arvosti. Omaan mieleeni kirja oli ehkä hieman liiankin pliisu, eikä isompi lapsemme jaksanut viihtyä sen äärellä hetkeäkään (eikä tainnut olla kohderyhmääkään). Taidetaan olla vähän samaa laatua hänen kanssaan, että halutaan mieluiten räväkkää huumoria ja villejä tilanteita! Hilja -kirjoissa oli paljon aikuismaisia kielikuvia ja -leikkejä, jotka uskoakseni menivät pitkälti lapseltani ohi mutta hauskuuttivat aikuislukijaa. Samalla ne toki antoivat mahdollisuuden oppia noita sanontoja yhdessä- joskin lapseni janosi tarinaa vain eteenpäin.


Hilja -kirjoista tuli mieleeni Maria Kuutin Anna ja Elvis -kirjasarja, jossa oli ehkä hieman railakkaampi huumori mutta jotenkin muutoin hyvin samanoloinen mukava tunnelma. Hauska lukea erilaisia tarinoita ja huomata omissa lapsissakin erilaisia toiveita. Tyttäreni tykkäisi myös Onneli ja Anneli saduista nyt kovasti ja sai (allekirjoittaneelta) kirjankin joululahjaksi, mutta minulle lukeminen on vielä melko haasteen takana (kirjoja on kyllä tässä välin äänikirjakuunneltu ja katsottu leffoina). En tiedä miksi näin- pitäisi vain ottaa itseä niskasta kiinni ja uusi nousu tyttökirjojen suhteen. Olinhan itsekin pienenä suuri Neiti Etsivä -fani...


Hilja -kirjat saavat muuten keväällä jatkoa! Vink vink!
Ja me aloitimme uuden tyttökirjan Ronja Ryövärintytär, joka kylläkin vauhdikkuutensa ja räväkkyytensä puolesta ei taida lukeutua perinteiseen tyttökirjasarjaan. Olemme seuranneet Netflixiltä Ronja Ryövärin tytär -animaatiota, ja se on tosi ihana! Mutta ehdottomasti satu pitää lukea myös alkuperäisessä muodossa :)!


"Veini pääsee kesällä sirkusleirille.
- Epäreilua! minä huudan ja marssin yläkertaan niin, että rappuset jytisevät"

- Heidi Viherjuuri: Hilja ja vihreän talon kesä (Kustannus-Mäkelä, 2017, kirjamessuhankinta)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!