lauantai 24. helmikuuta 2018

Ensilukukirjoja pikkutytöille

Luultavasti seuraavien kirjojen kohderyhmä on pikkutytöt, uskallan näin näitä sukupuolittaa, vaikka toki näitä kirjoja saa lukea ihan kaikki. Jopa aikuiset ukonjöllikät jos niikseen tahtoo. Meidän perheen kuopustyttö on oppinut lukemaan ja nyt vihdoinkin hän antoi minun lainata kirjastosta kokonaisia kirjoja hänen luettavakseen iltasatujen jatkeeksi. Aijai, mikä kirjaäidin onni!


Ja kappas vain, kerrankin osasin vinkata ihan oikein! Nappasin hyllystä violetin ja pinkin sävyisiä Kirjatiikerin kirjoja ja näytin kuinka tarinat olivat lyhyissä kappaleissa, runsaasti kuvitettuna ja vieläpä isoilla kirjaimilla tavutettuina! Ja tämä toimi: kirja ei näyttänyt pelottavan suurelta, vaan hallittavalta hommalta. Lapsi kuitenkin pyysi minua aluksi lukemaan rinnakkaislukuna ballerinakirjaa yhdessä, joka varmasti kannusti vielä enemmän kokeilemaan ko-ko-nai-sen kirjan aloittamista.

Ja seuraavana aamuna, sohvalta kuului tyytyväinen lukeminen ja ilo siitä, kuinka ensimmäinen oma kirja on luettu! Oikea ballerina oli kuulemma juuri hyvä kirja jos tykkää tanssimisesta ja pitipä kuvien asentoja näköjään välissä kokeillakin.


Kirjasarjasta löytyi myös Poni pelastaa prinsessan (satumainen, vähän jännääkin mukana; Jablonski & Aekroyd, 2015, suom Kukkonen, Kustannus-Mäkelä, kirjastolaina) ja Kivaa olla tyttö! (jossa pohditaan sitä, että tyttönä saa tehdä sitä mistä tykkää, likkamaistakin!; von Vogel, Czerwenka, 2016, suom. Kukkonen, kirjastolaina) mutta toistaiseksi meillä on luettu nyt vain tätä ballerinakirjaa.

Ja kun lapsi lukee näitä itse, niin minä säästyn. Sillä selkeästikin en ole kirjojen oikea lukija, sillä sekä kuvitus että teksti tökkivät- mutta hei mitäpä siitä, nautin vain siitä, että kirjat toimivat toisille ja lapset löytävät kirjojen maailman! Ihan parasta!


"SEU-RAA-VAL-LA BA-LET-TI-TUN-NIL-LA
O-PE-TEL-LAAN UUT-TA LII-KET-TÄ."

- Annette Neubauer ja Betina Gotzen-Beek: Oikea ballerina (Kustannus-Mäkelä, suom. Seija Kukkonen, kirjastolaina, 2015)

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos :)! Kivaa olla tyttö -kirjakin on nyt luettu. Parasta on, kun lapsi aamulla herää ja pohtii mihin kohti jäikään kirjassa, mihin illalla nukahti <3!

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!