sunnuntai 12. marraskuuta 2017

Prinsessa Rämäpään talvitaika

"Joo tämä ON hyvä!" on lause, jota ei usein lapsiltani kuule, kun otan esiin iltasatuja. Siispä lause liitettynä kirjauutuuteen Prinsessa Rämäpään talvitaika (Tammi, 2017, esittelykpl) on vahva vinkki teille rakkaat lukijani, minkä tason uutuudesta on kyse.


Elina Hirvosen rohkean hauska teksti arjen keskellä väsyneestä ja tavallisen tunteikkaasta, ihanasta äidistä ja kahdesta lapsesta (vauva + taapero) tulennee varmasti vertaistarpeeseen monen lapsiperheen vanhemmalle. Prinsessa Rämäpää on leikki-ikäinen tyttö, joka elää vahvasti satumaailmassa. Ai-jai-jai, se aiheuttaa mitä ilmeisemmin sitä, että paljon puhutut siirtymävaiheet kestävät ja kestävät- koska Rämäpää valitsee oikeaa mekkoaan ja vaihtaa taikakruunuaan. Ja siinä samalla äiti hikoilee puetun vauvan kanssa ja laskee minuutteja suunniteltuun pulkkamäkeen. Sillä joskus arkielämässä ennalta ajateltujen suunnitelmien pilalle meno aiheuttaa pikkulapsielämässä lumipallomaisen kasvavan kaaoksen, jota viisaat vanhemmat pyrkivät kaikin tavoin välttämään... Aijai, muistot kotiäitielämästä palaavat nopeasti mieleeni.


Prinsessa Rämäpää osoittaakin, että joskus suunnitelmien on hyvä mennä myttyyn. Tarvitaankin vähän taikuutta ja taikamieltä ja arkinenkin olohuone saattaa muuttua eksoottiseksi, kuumaksi saareksi, jossa on hyvä syödä jäätelöannoksia. Saattaakin olla, että tämä mahdollistuu vain ja ainostaan ns. nipan kautta, jonka vain pikkuvauvat voivat elämään tarjota (onneksi).


Mervi Lindmanin kuvitus on niin paljon tässä blogissa hehkutettu, että osaanko enää uutta lisätä? Siiri -tyylinen kuvitus on usealle tuttua ja silti niin mahtavaa, että lukiessa tekee mieli taputtaa käsiä. Jokaisella sivulla on ihastuttavia kuvia ja kuvin tallennettuja ilmeitä ja hetkiä, joille voi vain nauraa ja ihastella. Myös lapseni kiinnittävät huomattavan paljon kuvituksen hauskuuteen huomioon. Sillä vauvoissa on jotain sellaista, mikä on aina hassua. Joka sivulta on löydettävä tarinan vauva ja naurettava hänen ilmeelleen.


NAPAKYMPPI! Ja toivon tälle kirjalle paljon jatkoa. Pakko-ostos jokaiseen vauva- ja taaperoperheeseen. Lapsiperhearkea kuvaavia kirjoja ei ole koskaan liian paljon. Kirja nousee heti muiden vastaavien klassikoiden rinnalle, joista viimeisempinä löytöinä on Rämäpäätä ytimekkyydellään lukijaystävällisempi Julia -kirjasarja.

Lapseni hirnuvat tämän kirjan äärellä! Ja syykin on varsin selvä.


"Jättiläiskakka, Onni sanoo iloisesti."

- Hirvonen, Lindman: Prinsessa Rämäpään talvitaika

2 kommenttia:

  1. Mekin tykkäsimme tästä paaaaaljon! Ihana kirja, jossa arkista tilannetta sekä lasten ja aikuisten erilaista tapaa katsoa maailmaa (lapsi tosiaan elää tässä leikissä ja hetkessä) on kuvattu humoristisesti, mutta samalla niin viiltävän tarkasti, että lukiessa tuntui, että niskakarvat olisivat nousseet pystyyn. Tykkään Hirvosen kirjoista ja Lindmanin kuvitus on nappivalinta. Joskin meidän keskimmäinen luuli tätä ensin uudeksi Siiri-kirjaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli meille lähinnä hirveen hauska vaikka totta tosiaan onhan tässä viiltävyyttäkin jota itsekin pohdin siitä kantilta, että toiminee vertaistukea vauva/taaperoperheille! Itse sen ajan ohittaneena saattoi vain keskittyä naureskelemaan tilanteille :D! Kuvitus on todella iki-ihana, ihan täydellistä. Meilläkin lapset tunnistaa kuvituksia toisista kirjoista ja olen vähän ylpeäkin siitä :P kun ajattelen että jos heidän silmänsä oppii erottelemaan kuvataidetta siinä samalla ja yhdistelemään juttuja ... :))

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!