torstai 26. lokakuuta 2017

Kettu ja värit

Värien opettelu on tärkeää ja sitä voi tehdä monin tavoin. Minusta on tosi tärkeää, että lapsi pääsee jo varhain kuvataiteen, värien ja piirtämisen äärelle ja siitä tehdään kiehtovaa ja mukavaa. Kynätyöskentely on vieläkin tosi tärkeä taito ja samoin sitkeys työskennellä. Piirtämisen, värityksen, askartelun ja muun taiteilun ohessa oppii monenlaista kärsivällisyyttä, työntekemisen sitkeyttä ja loppuun tekemisen taitoa ja iloa- ja mielekkäällä tavalla. Pöytätyöniloa ei kannata koskaan tappaa tylsillä tehtävillä!No joo, päästäänpä taas kirjoihin. Kettu ja värit on todella kaunis Mila Teräksen kirjoittama ja Karoliinan Pertamon kuvittama kuvakirja (2017, Karisto, esittelykpl). Tarina on perinteisen sadun oloinen, pienen seikkailumatkan tarina, jossa kettu etsii maailman kauneinta väriä. Väreistä on sivuilla myös värejä esittelevien eläinten runoja, joka on mielestäni kiva uusi lisä kirjailijakaksikon kirjoihin. Runot tosin valitettavasti hieman ontuivat suuhuni osin ja samalla osittain toistuvuuteen pohjautuvat loruttelut sulattivat minunkin sydäntäni, kuten: "Ollapa kuin tähti, joka linnunradalle lähti.". Jo sana ollapa saa minut hykertelevän hyvällä tuulelle.Karoliina Pertamon kuvitus on kiehtovaa. Siinä läiskyy värit mutta siinä totta vie läiskyy myös ihana mielikuvituksen kirjo. Oli aivan mahtavaa, kun lapseni huomasi, että hetkonen! Mitä näissä kuvissa tapahtuukaan? Osassa kuvitusta on nimittäin hauskasti sivun aihetta liippaavia tekstipätkiä esimerkiksi ketunkasvojen pohjana. Olisikin aika mieletöntä nähdä Karoliina Pertamo työssään, sillä niin paljon tuo kuvituksen moninaisuus ja rikkaus meitä kiinnostaa. Aivan mahtavaa- kiitos! Tämän kaltaisilla kuvakirjoilla voi laittaa rastin taidekasvatuksen vanhemmuusruutuun- ja reilulla kädellä!


"Ooh!
Kun kettu katsoi tarkemmin, pimeys ei ollutkaan pimeää, vaan maailma hehkui värejä."

- Teräs, Pertamo: Ketu ja värjt

2 kommenttia:

 1. Kivasti esittelit tämän kauniin kirjan!

  Tuli muuten mieleen, että tuolla Kirjamessuilla voisi olla lastenalueen lähellä se kUvittajat Ry:n piste, jossa he nytkin työskentelivät kuvittaja kerrallaan tunnin ajan. Sillä tavalla lapset voisivat paremmin seurata, miten kuvitus tapahtuu ja kuvittajat saisivat kertoa työstään. Oli todella mielenkiintoista seurata, miten Pipsa Pentti tekee omia kuvituksiaan, mutta harmillisesti tuo Kuvittajat Ry:n piste oli nyt kaukana lapsikävijöiden areenoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistava idea, olen täsmälleen samaa mieltä. Itsekin etsin sitä pistettä messuilla ja kiireessä en onnistunut löytää. Siellä oli suosikkini Anne Vasko juuri kuvittamassa ja olisin todellakin hälunnut nähdä hänen työtään, harmitti kamalasti että missasin.

   Ja kiitos kommentistasi. Taas kerran :)!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!