keskiviikko 16. elokuuta 2017

Äänteleviä kirjoja vauvoille ja taaperoille

Olen monesti sanonut, että minusta kaikkein tärkein kirjallisuudenlaji on vauvakirjallisuus. Ja tarkoitan siis ensikirjoja vauvoille JA vauvaperheille. Niiden avulla avautuu parhaimmillaan koko kirjamaailma. Esikoiseni aikaan olin hihkua ilosta, kun löysin joitakin pahvikirjoja, joissa oli sopivan kumma huumoritwist. Siis sellainen, että sitä jaksoi lukea sen miljoona kertaa, kuten vauvoille pitää kaikkea toistaman. Muuten ei opi.Oppi & ilo lähetti minulle 0-3 -vuotiaille suunnattuja kirjoja kokeiluun ja vaikka ensin ajattelin, että varmaan lapseni olisivat voineet innostua kustantajan uusista eskarikirjoista enemmän, olikin hauska nähdä, että jo taaperovuodet taakse jättäneet lapsenikin viihtyivät mukavan hetken näiden hauskojen kirjojen ääressä. Mutta tokihan kohderyhmä on yllämainittu.


Mikä sanoo tööt? ja Mikä sanoo muu? ovat äänteleviä kirjoja, joissa lapsi saa katsella mukavia, selkeitä, kiinnostavia ja ensisanoiksi mukavia kuvia (kuvitus Nathalie Choux). Kirjoissa on myös touhutaaperoille sopivaa tekemistä, sillä kirjoissa voi liikutella paksuja, töppösormile sopivia kuvia ja löytää niiden alta sormen kokoisia palloja, joita painamalla kuuluu kuvaan kuuluva ääni. Siis voi vain kuvitella vauvojen ensi-ilmeet näiden kirjojen äärellä! Löytämisen ja oppimisen riemua monin tavoin.


Nämä pahvikirjat ilmestyivät kauppoihin muistaakseni tässä syyskuun korvilla. Mukavia lukuhetkiä vauvaperheille! Vaikka se yhdessä lukeminen tuntuisikin vauva-aikana vähän hassulle, on oikeasti kirjan ääreen pysähtyminen ja yhteisen huomion jakaminen monin tavoin opettavaista (ja usein sangen mukavaa!) lapselle, eikä vain kielellisellä tavalla, vaan se opettaa myös ensi askeleita keskittymisen haastavalle tielle.

Eli just do it! Tai, read it!


"Entä mitä sanovat pulut?
DUH-DUU!"

- Mikä sanoo tööt? 

4 kommenttia:

 1. Ihania kirjoja! Hauskaa, että molemmat näköjään tänään bloggasimme vauvojen ja taaperoiden kirjoista. Voin muuten kuvitella, että meidän kuopus nimenomaan hihkuisi innosta näiden äärellä. Ääninappikirjat ovat hänen ihastuksensa. Onko nämä muuten helppoja painaa pienilläkin sormilla? Meillä on pari ääninappikirjaa, joissa pitää painaa niin kovaa, että ei ole toivoakaan, että pieni taapero pystyisi itse niitä painelemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä tulee nyt viikon ajan vauvakirjoja putkeen :)))!
   Kävin vielä kokeilemassa: just sopivan kokoinen pikkusormelle ja herkästi otti, ei lähes tarvinnut painaa, kun jo kuului muuuuuuuu! Jotta väittäisin että aika hyvä, aika hyvä :))!
   Kiitos kommentista! Jokohan näkyi päivitys bloggerissa, en ehtinyt mainostaa postausta vielä instassa...

   Poista
 2. Vauvakirjat ovat mahtavia vauvoille ja pikkutaaperoille! Tykkäävät niistä kovasti!

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!