tiistai 10. tammikuuta 2017

Tärkeitä karttoja

Nykyaikana(kin) kirjojen kilpailijat ovat kovia. Lelut ovat huikeita, kaikenlaiset pelikoneet ja internet- ja entäpä kaverien seura! Lapset harvoin viihtyvät paikallaan montaa minuuttia ja tämäkin luonnon peruslaki asettaa haasteensa kirjalle. Olen huomannut, että jotta lapsi kiinnostuu itsenäisesti jostakin kirjasta, sen pitää osua juuri oikeaan kutituskohtaan. Ja kullakin se kutituskohta on eri paikassa. Toiset tykkäävät huumorista, eläimistä, seikkailuista ja toiset vaikkapa tiedosta.


Eräänä lauantaisena päivänä, vetäydyin kuntosalin jälkeisessä raukeassa tilassa lapseni kanssa köllimään ja katselemaan kirjoja- jotta nuorempi olisi saanut leikkiä rauhassa kaverinsa kanssa. Otimme tutkiskeluun kirjastosta löytämäni Sarah Shepardin Tärkeitä karttoja seikkailijoille ja haaveilijoille (Nemo, 2016, suomentaja Sini Linteri, ap. ruotsinkielinen). Kirjan sisäkannet avaavat maailman lippujen meren. Mikähän on minkäkin maan lippu? Tunnetko yhtäkään? Ai niin osaat jo lukea vastaukset!


Ensimmäinen kirjan aukeama kertoo maapallon aarteista: kullasta ja jalokivistä. Noissa asioissa on sellaista taikaa, mikä automaattisesti tuntuu kiehtovan lapsiani. Legoissakin parhaita ovat ne kimmeltelevät timanttinappulat! Opimme aukeamalta, että Afrikan tähti on oikeasti olemassa ja se on vain osa maailman suurinta timanttia ja kuuluu nykyään Iso-Britannian kuningattarelle. Kartastosta huomaamme, että Afrikassa on valtavasti jalokiviä.


Jatkamme tutkimusmatkaa. Lapsi lukee otsikoita,  minä pidempiä tekstejä. Aina en ehdi lukea, kun hän jo aloittaa. Nyt pääsemme mielenkiintomme ytimeen. Salaperäiset paikat johdattavat meidän maailman ratkaisemattomien arvoitusten äärelle: onko Isojalka tai Jeti olemassa? Mitä tapahtuu salaperäisellä Alueella 51? Ja arvaa mitä, äiti on käynyt tuolla Loch Nessin järvellä. Ei, en nähnyt hirviötä.  Sillä kerralla. Vauuu, nämä kummalliset tarinat lumoavat lapseni ja minut lähes henkeäsalpaavaan tilaan. Sulatellaan tarinoita juttelemalla.

Kirjan äärellä viihdymme helposti tunnin. Mukana on muun muassa myrkyllisiä ja vaarallisia eläimiä, löytöretkeilijöitä, merirosvoja ja aarteita, meriä ja vuoria ja lopulta pohdimme mannerlaattoja ja niiden yhteyttä maanjäristyksiin ja tulivuoriin. Huhhuh, kylläpä opimmekin vaikka mitä ja uskomattoman kiinnostavalla tavalla!


Tärkeitä karttoja seikkailijoille ja haaveilijoille on loistava lasten tietokirja! Se osuu upeasti noin koululaisikäisen tietohermoon olemalla pikkuisen jännittävä ja lumoava ja palkitsemalla timantein ja kultaharkoin. Karttojen avulla maapallo avartuu toistuvana kuvana lapsen edessä. Ensin kohdennetaan Suomi ja sitten muu maailma. Ymmärräthän, että maapallo on oikeasti ympyrä, eli tuosta laiva tuleekin tuonne?

Aivan uskomattoman kiehtova kirja. Kirja on helppolukuinen, kuvitus ja aukeaman kokonaisuus selkeä. Olen todella myyty ja haluaisin ostaa tämän kirjan omaksemmekin. Onko kukaan muu lukenut Tärkeitä karttoja? Kiinnostuitko? Mitä luulet, voisiko tämä kirja kiinnittää sinun lapsesi huomion?


"Aikaa ennen karttoja (jotka pitivät kutinsa) urheat löytöretkeilijät matkasivat ja purjehtivat täysin tuntemattomaan. He etsivät uusia maita, uusia meriteitä ja uusia seikkailuita - eikä heillä ollut aavistustakaan, mitä horisontin tuolla puolen odotti. Löytyisikö sieltä uusi manner vai meri täynnä merihirviöitä?"

- Sarah Sheppard: Tärkeitä karttoja seikkailijoille ja haaveilijoille

6 kommenttia:

 1. Minulla oli jo tämä kirja kädessä kirjastossa, mutta lainattavien pino oli niin korkea, että tämä jäi sitten sinne hyllyyn. Lapset ei olleet mukana, joten eivät päässeet valitsemaan. Taidanpa seuraavan kerran lainata, jos on saatavilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos sinulla on pikkuisen isompia lapsia jo, vaikka koululaisia niin suosittelen lämpimästi :)!

   Poista
 2. Meillä on tämä ja tykkäämme yhtä paljon kuin tekin! 😍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä juttu :)! Tosi laadukas kirja, tykkään!!

   Poista
 3. Minusta kuvitus oli kirjan heikoin lenkki, ja olisin kannen perusteella odottanut hienompaa kuvitusta. Muuten mahtava kirja, joka kutkuttaa myös omaa seikkailijanluonnettani!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kartat oli musta oikein Ok. Muita kuvia en edes niin ajatellut kun lumouduttiin kokonaisuudesta. Realistinen, vähän rujo on musta tässä yltsin hyvä. Kaunis, söpö, animecool tms veis kirjalta sitä jotain!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!