lauantai 21. tammikuuta 2017

Mun ja sun juttu

Kaikki varmasti muistavat viime vuoden Katri Kirkkopellon Piki -kirjan. Kirjaan on tehty myös opas kasvatuksen ammattilaisille, jonka teemakokonaisuuksien kautta voidaan harjoitella lasten sosiaalisia taitoja. Sosiaalisia taitoja vahvistamalla pyritään ennaltaehkäisemään kiusaamista.Mun ja sun juttu -kirjasen lisäksi materiaaliin kuuluu suoraan Piki -kuvakirjasta otettuja kestävän tutuiselle materiaalislle painettuja tilannekuvia. Lisäksi materiaalissa ovat kirjan hahmot, joita voidaan käyttää esimerkiksi pöytäteatterissa. Itse oppaassa on kirjan aukeamien mukaisesti 16 eri teemaa. Teemoihin liittyen oppaasta löytyy sekä lapsiryhmälle (esim. luontainen päiväkotiryhmä) tehtäviä dialogisia keskusteluja ja toiminnallisia leikkejä. Teeman sisällöstä ja ideasta on myös infopaketti kasvattajalle että myös kotiväelle tarkoitettu "info" asiasta, jota on ryhmässä käsitelty. Kotiväen infosta en ollut ihan varma oliko teksti tarkoitettu kirjeen muodossa annettavaksi/ ilmoitustaululle laitettavaksi (jos näin on, osa teksteistä oli minusta tähän tarkoitukseen liian monimutkaisesti kirjoitettuja ja hieman liian pitkiä) vai vanhempien kanssa keskusteltavaksi (miten tämä järjestyy arjessa?).


Tiina Haapsalon, Katri Kirkkopellon ja Laura Revon Mun ja sun juttu (Lasten Keskus, 2016, esittelykpl) on siis hyvin monipuolisesti suunniteltu opas. Sosiaalisten taitojen harjoittelu, miten sun ja mun kanssa ollaan, tapahtuu usein lasten perusarjessa. Samaan aikaan täsmällisempi kasvattajan opastus harjoitusten ja teoriapohjan kautta tukee kirjan mukaisesti kiusaamisen ehkäisyä. Repo kuvaa asiaa näin: "Nykyisin kuitenkin ymmärretään, että kiusaaminen on opittu ja monimutkainen ryhmäilmiö, joka sitoutuu kulloiseenkin kulttuuriin ja kontekstiin. Näin ollen ehkäisemisessä keskeistä on kiinnittää huomio ympäristön eikä niinkään lapsen yksilöllisten ominaisuuksien muuttamiseen.".


On täysin mahdotonta ymmärtää ja pohtia kuinka opas toimisi käytännössä näin pelkällä selailulukemisellani. Olisikin äärimmäisen mielenkiintoista kuulla jos joku ryhmä on tämä opasta käyttänyt toiminnassaan: orjallisesti tai sitten soveltaen. Koulupuolella ymmärtääkseni kiusaamisen ehkäisyä, sosiaalisia taitoja, "elämän perusoppeja" on mielestäni alettu opetella erilaisten projektien kautta yhteisöllisellä periaatteella, eli koko koulun yhteisiä toimintamallia muokkaamalla ja yhdentämällä. Varhaiskavatuksen arki, uusine tavoitteineen ja ryhmäkokoineen (!) on melko täyttä. Ymmärtäisin, että oppaan ideana on käsitellä sosiaalisia taitoja koko ryhmän kanssa, eikä pienryhmässä. Oppaan idea on hieno ja toivon, että kasvattajat tutustuvat Piki -kirjaan ja oppaaseen ja saavat vahvistusta tärkeään työhönsä kuinka kasvatamme, ohjaamme, mallinnamme erilaisia vuorovaikutus-, tunnesäätely-, itsesäätely- ja sosiaalisia taitoja. Tää kokonaisuus on todellakin sun ja mun juttu ja sitä tehdään yhdessä ihan joka päivä.


"Ammattikasvattajan tulee mahdollistaa ryhmässä kaikkien tunteiden opettelu ja ilmaisu. Monet tavat ilmaista tunteita ovat yhtä hyviä ja hyväksyttäviä, kunhan niillä ei alisteta, uhata tai vahingoiteta toista."

- Tiina Haapsalo: Mun ja sun juttu

2 kommenttia:

 1. Minä tarjosin tätä kirjaa oman lapseni päiväkotiryhmään, kun huomasin, että heillä oli jo Piki-kirja luettavana. Ilokseni he tarttuivat tarjoukseeni, ja ilmeisesti aikovat "Pikeillä" tämän kevään. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika hauskaa :)! Olisipa kiva kuulla mitä kokemuksia kullakin tästä on!
   Kirja on ainakin loistava.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!