tiistai 18. lokakuuta 2016

Pukkien pikku pila

Lastenkirjoissa ei vielä ole paljonkaan kännykkä- tai nettimaailman kuvausta, vaikka aihe on äärimmäisen ajankohtainen, varsinkin jo koululaisille, joille virtuaalimaailma on yksi arkinen oppi- ja leikkikenttä. Mutta kuka loisi pelisäännöt tuolle leikkikentälle? No, kyllä sekin on aikuisen tehtävä. On hyvä olla selkeästi tiedossa mitä netissä saa tehdä ja mitä ei. Ja mitä tehdä jos joutuu kummallisille sivuille tai kummallisiin keskusteluihin. Entäs mikä on reilua käytöstä kännykän kanssa?


Pukkien pikku pila on loistavan ajankohtainen loruteltu kuvakirja, vaikka ehkä yleisesti ei alle kouluikäiset taaperot vielä selfietä otakaan. Tarinassa Kili löytää kännykän, jolla se ja Vilpertti alkavat leikkimään:  pelataan pelejä, otetaan selfiet ja soitetaan pilapuheluja. Se on heistä hauskaa! Sitten pukit muistavat, että Trolli Peikkola on jo sukutarinan mukaan pukkien vihamies (pistävät pukkeja suihinsa!) ja pukit keksivät tilaisuuden kostaa.Pukit aikovat ottaa Peikkolasta nolon kuvan ja laittaa sen nettiin. Mutta Peikon nähdessään ne huomaavatkin, että Trolli on pieni ja viaton peikkotyttö, jolle on tullut tosi paha mieli, kun sille on tehty pilapuheluja. Siinä pukit tajuavat, että se mitä he ovat tehneet ja tekemässä on väärin.


Ainoa asia mikä kirjassa unohtuu on, että löydettyä kännykkää ei palauteta tai toimiteta minnekään, vaan se heitetään menemään. Se ei sovi minun ymmärrykseeni. Mutta muuten loistava, sosiaalisia suhteita ja tunteita käsittelevä kirja!


"Pikkupukkien riehakkuus kasvoi vain,
Kili ehdotti taas uutta huvia:
'Trollin naama on varmaan kaamea,
mennään ottamaan siitä kuvia!'"

- Jeanne Willis ja Tony Ross: Pukkien pikku pila (Kustannus-Mäkelä, suom. Raija Rintamäki, saatu kustantajalta)

4 kommenttia:

 1. Niin totta tuo loppuhuomiosi, että kännykälle olisi kuulunut etsiä oikea omistaja! Minulta tämä kohta meni ohi - kuten ilmeisesti tekijöiltäkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moraali loppuun saakka :)! Mutta loistokirja, tällä aihepiirillä: lisää! Mäkelä oli taas ajanhermolla.

   Poista
 2. Täytyypä laittaa tämä etsintälistalle kirjastoreissulla. Puhelimme nimittäin vasta aiheesta kuusivuotiaan puhelimen käyttöä harjoittelevan herran kanssa... Mutta onpa kelju tuo loppukaneetissa mainitsemasi asia! :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suorastaan varaisin tämän :)!
   Puhelin alkaa olla kouluikäiselle hyvin ajankohtainen vaikkei itsekään sitä käyttäisi.
   Tämä kirjoitus oli etukäteen poistattu ja jopas sattui ajankohtaiseen aikaan!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!