sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Piki on pienten puolella!

Katri Kirkkopellon odotettu uutuus Piki (Lasten Keskus, 2016) on pienten puolella. Usein lasten elämää kuvataan kirjoissa pastellinsävyisin tilantein niin, että pelkkä puhallus riittää. Mutta harvemmin lasten maailmaa uskalletaan kuvata niin kuin se tehdään taidolla, kauneudella ja napakympin osuvuudella Kirkkopellon Pikissä.


Piki on menossa tapaamaan ensi kertaa toisia lapsia metsään, jonne lapset ovat tehneet majan. Iso lupaa saatella innokkaan, Salamasankarin asuun pukeutuneen Pikin. Matkalla Pikiä alkaakin vähän jännittää: "Jännitys tuntuu vatsanpohjassa. Välilä siellä kutitti vähän, välillä tuntui kuin myrsky myllertäisi.". Iso lohduttaa, että kyllä supersankareitakin jännittää.


Majassa Piki tapaa sinitukkaisen, pisimmän, tupsukorvaisen, pipopäisen ja raitaposkisen. Pipopäinen toteaa Pikin sankariasun olevan pyjama. Osa kavereista on sitä mieltä, että sankaripyjama on hieno. Pisin otus on sitä mieltä, että pyjamapellejä ei sisään päästetä ja piste- ja niin Piki juoksee majasta ulos sammalkivelle ja jää odottamaan, että Iso tulisi hakemaan hänet kotiin...

Piki on niin vihainen, ja sitten surullinen. Kirkkopelto kuvaa tuon torjutuksi tulemisen ja siihen liittyvän ihmisten välisten jännitteiden moninaisuuden ja tunteiden mellakan niin osuvasti, että huomaan itsekin liikuttuvani kirjaa lukiessani. Mutta Piki ei luovuta, eikä Pikin Iso (kaikki huomaavat jo sukupuolisensitiivisyyden ja erilaisuuden kunnioittamisen kirjan hahmojen nimissä), vaan Piki uskaltaa vielä uudemman kerran Ison avustuksella majan leikkiin mukaan. Ja vaikka taas, kyllä TAAS!, vaikka pisin alistaa Pikin majasta ulos mukamas vartijan rooliin, ei Piki anna periksi vaan tajuttuaan tilanteen se pitää puolensa. Ja siinä samalla Piki pitää kaikkien pienten puolia. Vaikka hampaita purren.


Katri Kirkkopellon kirja jatkaa Molli -kirjan tavoin täydellisten lastenkirjojen tuottamista. Kirjassa on upea, uskalias, tunteikas, pysäyttävä tarina ja millaisella tasapainolla. Kirkkopellon värikäs ja vivahteikas kuvitus on uskomattoman kaunista taidetta ja tarinan kanssa suoranaisessa sulosoinnussa. Satu antaa siivet lapsen maailman ja tunneilmaston käsittelyyn monimuotoisella tavalla, mutta lapsen tasolla. Harvoin lastenkirja pysäyttää näin, kuten Piki meidät teki. Pidimme lähes haltioituneen hiljaisuuden kirjan päätyttyä, kunnes alkoi pulpatus...


Kirjasta on ilmestynyt/ilmestyy myös Mun ja sun juttu opas, joka ohjaa lasten vuorovaikutustaitojen sekä tunneteitojen tukemiseen ja muun muassa Laura Revon oppien mukaista kiusamisen ennaltaehkäisyyn lasten vertaisryhmässä. En ole vielä saanut tätä kirjaa käsiini, mutta kirjoittelen vielä siitä erikseen. Sillä Piki ei enää jaksanut odottaa kirjapinossani tuon kirjan ilmestymistä, vaan halusi päättäväisesti tulla esille blogissani! Ja totta puhuen minusta tämä kirja on niin mainio, ettei tähän lapset tuota opusta tarvitse, vaan se on meille aikuisille, että osaisimme nimetä kirjan tuomat pedagogiset mahdollisuuden auki itsellemme.


Tämä kirja on hyvin mahdollisesti syksyn paras lastenkirja. Enkä puhu pelkästään kotimaisista uutuuksista. En ole pitkiin pitänyt blogissani arvontaa, mutta Pikin lukiessani kävi tuokin mahdollisuus mielessäni. Hieno kirja ja toivottavasti mahdollisemman moni löytää tämän aarteen luettavakseen, varsinkin varhaiskasvatuksen ja opetuspuolen väki. Piki on myös vallan ihastuttava kirja kotisohvalla luettavaksi ja yhdessä pohdittavaksi.


"Piki hymyili.
Hymy kutitti hännänpäästä asti 
saaden sen iloisesti heilumaan.
Teki mieli hyppiä vähän,
sellaisia pieniä pompahduksia."

- Katri Kirkkopelto: Piki

10 kommenttia:

 1. Minutkin tämä kirja lumosi täysin, se on niin kaunis, niin koskettava! Aihe on tärkeä. Tulen varmasti käyttämään kirjaa työssäni lasten kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurkiitos kommentistasi! Hyvä, että kirja on jo löytänyt lukijoitaan ja lapset pääsevät sitä lukemaan :). Onhan tämä hieno kirja :)!

   Poista
 2. Voi, kuulostaapa hyvältä ja kirjoititpa kauniisti! Nyt kyllä täytyy ehdottomasti saada lukea tämä kirja lasten kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti kommentistasi :)! Tätä kirjaa voin suositella 100%:sesti. Toivon kirjalle onnea ja menestystä.

   Poista
 3. Mollin jälkeen odotukset ovat korkealla. Nyt en malta odottaa, että saan Pikin käsiini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskallan sanoa, että täyttää odotukset! Ettei jopa parempi? Napakampi? Rohkeampi?

   Poista
 4. Oi, vaikuttaa meidän esikoiselle ihan nappikirjalta. Kiitos esittelystä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilo oli puolellani! Toivottavasti pidätte, tämä on laadukas kirja :)!

   Poista
 5. onko kirja vaan 5 sivun mittainen?

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!