sunnuntai 18. syyskuuta 2016

Mauri ja mini-isoveli

Veera Salmi on rohkea ja suosittu lastenkirjailija. Puluboit ovat jo legendaa. Mauri -kirjasarjan esikoinen nousi Finlandia junior ehdokkuuteen ja nyt Mauri -kirjat saivat jatkoa osalla Mauri ja mini-isoveli (Otava, 2016, kirja saatu kustantajalta).


Tällä kertaa Mauria vaivaa yksi iso juttu. Nimittäin koulussa velloo ykätauti, joka kaataa oppilaan toisensa jälkeen ja myös Maurin puhumaton kaveri Chi saa vatsataudin. Mauri pyrkii kartoittamaan millä tavoin suojautua tuota inhottavaa tautia vastaan. Käsidesiäkin ostetaan. Mukana seikkailevat myös Maurin kännykkämielikuvitusolennot hali-halit, jotka pirteään pikkutapaansa pysyvät positiivisena, vaikka oksu ja ripuli iskee heihinkin. Mauri osaa lohduttaa, että kyllä se lepäämällä ohi menee.


Maurin sängyn alla kuultaa myös jotain epäilyttävää. Halihalit osaavat nimetä hohtavan esineen kuumunaksi. Kuumunasta kuoriutuu mielikuvituksellisesti jotain mikä täyttää hetkeksi Maurin toiveen saada isoveli, joita Chilläkin on kaksin voimakkain kappalin.


Mauri -kirja oli oikeastaan aika hyvä. Ajatus oksennustaudista kirjassa ei houkutellut minua kirjan ääreen, mutta tartuin siihen siitäkin huolimatta. Ehkä on kuitenkin ihan hyvä, että ällöistä ja usein pelottavistakin taudeista puhutaan humoristisesti ja normalisoidaan ne arkeen kuuluvaksi. Sitähän ne valitettavasti ovat. Mauri ja mini-isoveli -kirjan tarina on mielestäni ehkä hieman hajanaisempia kuin aiempi kirja ja kuumuna -osio tulee vasta kirjan lopussa, vaikka onkin kirjan otsikkona. Halihali ovat kirjan suola ja niitä odotetaan ja luetaan vielä pari kappaletta lisää, jotta halihalit saadaan vielä tälle illalle luettua- sillä ne ovat lasteni lemppareita (ja halihaleja voisi olla enemmänkin).


Veera Salmen kuvitus on simppeliä "ruutuvihkokuvitusta" (kaikki sivut ovat ruutuvihkopohjaisia), koska se on Maurin omaa kynänjälkeä. Kuvat ovat ihan mukavat ja varsin hauskat. Halihalien Ja Maurin tekstarit on piirretty kirjaan puhekuplin ja puhekuplia ja sarjakuvaakin löytyy muutenkin perustekstien kevennykseksi. Veera Salmi tietää kyllä miten koukuttaa lapsia kirjojen ääreen ja kirjoittaa lasta kiinnostavasti: hulluttelevaa ja rohkeaa tekstiä! Possukivaa! Joo beba heiluu!


"Toisen kerran meillä oli hyväntekeväisyysjuoksu Eltsun urheilukentällä. 
(...)
Waude, me hypittiin luokassa ja juhlittiin tulosta, Mustafe hyppäsi pulpetin päälle ja karjui: "Kuka on kingi". Me pelättiin, että nyt kyllä Mustafe joutuu käytävään, mutta opettaja nauroi vaan iloisena ja sanoi että on ylpeä meistä. Lopuksi me saatiin kaikki kiivetä pulpettien päälle ja kerjua kolme kertaa tosi kovaa: "Kuka on kingi!" Se oli ihan sikasiisti ja possukiva päivä."

- Veera Salmi: Mauri ja mini-isoveli

2 kommenttia:

 1. Meillä on yhä tutustumatta näihin kirjoihin, vaikka olemmekin suuria Puluboin faneja. Kuulostaa kyllä hyvältä (ja ällöltä) aiheelta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mauri -kirjoissa on asiaa. Oikeesti. Rohkeita ja hyviä lastenkirjoja. Kannattaa kokeilla. Halihalit on niin huippuja, että niitä toivoisi joka toiselle sivulle :)!
   Ällöys juu, mutta sitten niin arkinen aihe tämäkin että miksei sille vois välillä vähän nauraakin!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!