sunnuntai 7. elokuuta 2016

Varokaa, lapsia liikenteessä!

Arki palaa, koulut ja päiväkodit täyttyvät jännittyneistä, kikattavista ja innokkaista lapsista. Koulun alettua pienet kengät kopsuttelevat koulumatkoja sankoin joukoin ja välin yksinäisemminkin. Meidän aikuisten on nyt hyvä pitää silmät auki ja kaasu vähän kevyemmällä, kun lapset palaavat liikenteen sekaan aktiivisemmin.


Myös meillä ollaan harjoiteltu koulumatkan kulkemista ja liikennesääntöjä. Kaikkein parasta harjoittelua on ehdottomasti se, että menee ja kulkee, yhdessä. Kerta toisensa jälkeen. Harjoitellaan aktiivisesti tien ylitystä ja kävelyä jalkakäytävillä ja pyörien seassa. Pokémon go:n kanssa kävely onkin alkanut kiinnostaa lapsia (ja aikuisia!) melkoisen paljon, mutta se liikenteen seuraaminen. Siinä meillä lienee syksyn haaste hyvän pelin rinnalle!


Ja tokipa minä etsin liikenneohjausta myös lastenkirjoista. Miina ja Manu koulutiellä (teksti ja kuvat Jari Koivisto, Satukustannus, 2013, oma hylly) kissat lähtevät kävellen kouluun kaverin äidin opastuksella. Kirjassa esitellään turvallista polkupyörää, kuten myös tien ylitystä ja liikennemerkkejä. Tarina on aika simppeli ja mielestäni liikenteessä kävely jäi aika pikaiseksi opastukseksi ja toivoin enemmän toistoja mutta itse kirja ei innostanut toistavaan lukemiseen.Ja sitäpä sainkin parhaiten Janoschin Pikku karhu ja pikku tiikeri kaupungin kohinassa -kirjasta (WSOY, 1990, suomentanut Riitta Mäyrälä, kirjastolaina), jossa Janoschimaiseen reippaaseen ja humoristiseen tapaansa eläinkaverukset oppivat kuinka liikenteen keskellä kuljetaan. Kirjassa toistetaan ja jopa humoristisesti "huudetaan" (isot kirjaimet) aina, kun vastaan tulee tärkeää huomioitavaa, kuten kadun ylityksessä: "- ENSIN PITÄÄ PYSÄHTYÄ JALKAKÄYTÄVÄN REUNALLE. Selvä juttu! pikku karhu sanoi. -JA SITTEN PITÄÄ KATSOA JOKA SUUNTAAN. (Pikku karhu on tarkkana, joka suuntaan se muistaa katsoa.)"

Tarina on loistava ja lapseni jaksavat kuunnella melko pitkän tarinan moneen kertaan ja sitä aina uudestaan toivoen. Myös ajotielle ryntäämisen seuraukset esitellään rohkeasti: "Mutta jänis lähti loikkimaan salamannopeasti  auton editse kadun yli. Pudotti tossunsa, jäi alle. Luunmurtuma, seitsemän viikkoa sairaalassa. Voi sinua jänis! Noin käy, kun ryntää suin päin ajotielle."Sain myös yllärinä Oppi & Ilon uutuuden, pyyhittävän Valppain mielin, liikennepuuhaa lapsille -tehtäväkirjan, jonka ideasta innoistuin aluksi kovasti. Tehtävissä opetellaan liikennemerkkejä, etsitään kuvasta vaarallisia ja turvallisia tilanteita ja opetetaan jopa vedellä kulkemista. Samalla siellä piirretään reittejä, jäljennetään kulkuneuvoja ja piirretään heijastimia. Tehtäväkirja ei kamalasti innostanut koululaistani, eikä sen sisältö oikein natsannut mielestäni tähän "harjoittelen itsenäistä kulkemista" -teemaan. Joten totean vain, että parhaiten oppii niin, että mennään yhdessä ylös, ulos ja kävelylle. Vaikka Pokémon metsälle, mutta tien ylityksissä peli piip.

Millä tavoin teillä on harjoiteltu itsenäistä kulkemista liikenteessä?


"- Sitten PYSÄHDYTTE ja katsotte joka suuntaan. Aivan niin: PIKKU KARHU ON TARKKANA, JOKA SUUNTAAN SE MUISTAA KATSOA."

- Janosch: Pikku karhu ja pikku tiikeri kaupungin kohinassa 

8 kommenttia:

 1. Nykyisin kouluihin viedään autolla paljon lapsia, ja vaaratilanteita voi muodostua tulevista ja lähtevistä autoista ja autoista poistuvista lapsista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaaroja löytyy joka paikassa. Ymmärrän kyllä, että pienimpiä koululaisia kuskataan kouluun varsinkin jos koulutie on turvaton ja/tai lapsi pelkää yksin kulkemista, kukin kypsyy tahdissaan ja pienellä kannustuksella, mutta toki jo isompana koulumatkat ovat hyvää päivän arkiliikuntaa.

   Onneksi uusissa kouluissa tämä kuljettaminen (mitä eskassa tehdään melkein sataprosenttisesti, ja eskat joissakin paikoissa koulujen yhteydessä) on otettu suunnitteluissa huomioon, jotta tilanne olisi turvallisempi.

   Poista
 2. Mainiota että on kirjallisuutta lapsille ja vanhemmille koulujen alun liikenteeseen. Menee varmaan hyvien tarinoiden avulla paremmin perille kuin pelkästään varoittelemalla. Olin kerran kauhuissani kun kävelin 6-vuotiaan lapsikaverini kanssa kaduilla ja huomasin että hän ei varonut eikä katsonut yhtään mitään risteyksiin saapuessamme, vaan jätti sen aivan täysin aikuisen, eli minun, tehtäväksi. Eskarilainen.

  Liikennekasvatus on tarpeen jo aika varhain, ja kiva huomata että se on tosi kiinnostavaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eskarit on vielä melko pieniä liikenteeseen. Ikä tuo taitoa hallita moninaisia tilanteita ja harjoittelu. Mukavaa kun päiväkodit ja eskat käyvät välillä "retkillä" jolloin liikenteessä liikkumista harjoitellaan jo siellä :).

   Usein kyllä itsekin tulee otettua aikuisen rooli ja ohjattua tien yli ilman että "puhuu ääneen". Sitten sitä vaan yhtäkkiä hoksaa, että hetkonen nyt pitää jo alkaa lapsenkin opetella havainnoimaan tilannetta. Kiitos kommentista :)!

   Poista
 3. Jokke on oikeassa. Olen itse valitettavasti töissä huomannut, kuinka monta vaaratilanetta aiheutuu tuosta saattoliikenteestä. Kannattaa tähdentää lapselle, että se koulun viereen, suojatien lähelle pysäköity auto saattaa lähteä nopeasti liikkeelle, eikä kuski välttämättä huomaa pimeässä tien yli juoksevaa lasta... Tai sitten se autosta nouseva pikkukoululainen juoksee vähän turhan innokkaasti sieltä omasta autosta koulun pihalle, vastaantulijoiden kaistan kautta, yhtään katsomatta, tuleeko autoja. Monessa koulussa muuten vietetään liikenneviikkoa alkusyksystä. Googlaamalla löytyy niitä matskuja (liikenneturvan muistaakseni). Siellä matskuissa on ainakin ennen ollut myös tarinoita mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo olen nähnyt nita tarinoita jollain messuilla. Liikenneviikko kuulostaa hyvältä ja siihen olisi luontevaa myös ohjata aikuisia noissa saattotilanteissa miten vanhempana tulee toimia ja missä "jättö" on kussakin koulussa järjestetty turvallisemmaksi.
   Kiitos sinulle ja Jokkelle että nostitte tärkeän asian esille! PItääpä itsekin olla tarkkana jos autolla vienti tuleekin ajankohtaiseksi. Ainakin haku iipasta.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!