keskiviikko 29. kesäkuuta 2016

Onks noloo?

Onks noloo jos saa vanhempana kerran elämässään omaa aikaa ja sitten lukee lastenkirjan ylhäisessä yksinäisyydessään? No ihan sama, mutta niin tein, ja totesin, että kyllä tämän voi lukea lastenkin kanssa.


Onks noloo? oli Kirjan ja ruusun päivän lahjakirja (jei! eikä muistella sitä latistusta, että kassalla tyrkättiin myös aikuistenkirja mukana joka tuntui alkuperäisen kirjan dissaamiselta), jonka on kirjoittanut Ronja Salmi ja loistavasti, sarjakuvamaisesti kuvittanut Jami Nurminen. Onks noloo? on ilmeisesti myös jokin sortin tv-sarja, jota en ole nähnyt. Mutta kirja kertoo kutosluokasta ja sen kouluarjesta, jossa päähenkilö Petja sukkuroi miettien mikä on aina tilanteeseen sopivaa ja mikä ei. Siis just silleen niin kuin lapset tuossa vaiheessa toimivat. Jatkuvasti itseään toisiinsa veraten, että onko noloa vai ihan ok.


Kirja on hauska mutta samalla arkisia tilanteita käsittelevä. Onks esim noloo pieraista tunnille, jäädä kiinni huijaamisesta, ikävöidä äitiä yökoulussa, laulaa koulun edessä tai olla ihastunut... Aika isoja juttuja tuon ikäiselle!


Onks noloo oli myös lasteni mielestä hauska ja hyvä kirja, vaikka ikä ei osunut lähellekään. Silti nolous ja sosiaaliset tilanteet ja niiden lukeminen on asia joka alkaa pikku hiljaa kasvaessa hahmottua. Ja se onkin hyvä juttu, että toisen näkökulma ja ajatukset alkavat kiinnostaa, eikä lopun ikäänsä tallaa vain minä minä -mentaliteetilla. Toisen asemaan asettuminen tuntuu olevan myös monille aikuisille hyvin vaikeaa ja tulee vastakkainasettelua todellakin hassuista asioista, esim. että ei voi tajuta miten joku tykkää hernekeitosta. No mitä tajuamista siinä on, vois vaikka veikata, että se maistuu toisen suussa hyvältä. Sillä näin on, että sinun suusi on ainutlaatuinen, eikä muut asioita tismalleen samoin maista kuten sinä. Se on just niin yksinkertaista. Eikä yhtään noloo.


"Päästikö Petja juuri koko koulun historian isoimman ja kovaäänisimmän pierun?"

- Ronja Salmi ja Jami Nurminen: Onks noloo?

4 kommenttia:

 1. Tämä oli hauska! Kuvitus sopi hyvin Ronja Salmen luomaan tunnelmaan, ja kun mietin omia kouluaikojani, niin nuo asiat olisivat tuntuneet hirvittävän noloilta. Ja tuntuisivat varmasti vieläkin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Häpeässä sitä pitää kansan kasvavan tai jotain :) Minkäs sille oikeasti mahtaa jos joskus mokailee? Kaikki niin välillä tekee! Tosi hauska kirja ja meillä muksutkin tykkäsi vaikka kuvaus oli kutosista. Kiitos aamuisesta kommentistasi ja mukavaa kesäpäivää!

   Poista
 2. Harmittaa, kun tämä meni ohi. Olin muistaakseni jossain matkalla Kirjan ja ruusun päivänä ja unohdin käydä nettikaupassa. Noo, kirjastosta löytyy. Nolouksia on hyvä käsitellä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli iloinen yllätys että lastenkirja oli tämän vuoden k&r -kirja :) Ja oli noloo, että kylkeen liitettiin vielä aikuisten kirja. Tosi noloo.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!