tiistai 14. kesäkuuta 2016

Kesälomapuuhailua matkalle ja kotiin 2/2

Oppi & Ilo tuottaa hyvin monenlaisia puuhakirjoja ja meillä on ollut taas (oppi ja) ilo tutustua pariin kesän aikana ilmestyvään uutuuteen. Kaksi uutta pyyhittävää korttisarjaa on ilmestynyt juuri, jotka ovat 7-9/12 -vuotiaille suunnattuja ja osuivatkin mukavasti meidän ex-eskarilaiselle. Mutta koodauspaketti vei selvän voiton, mikä oli iloinen yllätys, sillä minähän olen niinkin ajan tasalla oleva lastenkirjabloggaaja, etten ole tänä vuonna lukenut lastenkirjojen myyntihittiä, eli Linda Liukkaan Hello Rubya, vaikka se on jo ollut kahdesti meillä kirjastolainassa...!




Koodauspläjäys on täynnä päättelytehtäviä, eli pistää loogisen päättelykyvyn koetukselle. Ja näin tapahtui kyllä myös itselleni, kun näitä koodausajatteluun valmistavia tehtäviä lapseni kanssa puuhailin. Ja mikä ilo kun onnistuin (köh tai lapsi onnistui) ja mikä hämmennys, kun robotti päätyikin seinään, vaikka se olisi kaiken loogisen järkeilyni mukaan pitänyt päästä aarteensa luo! Näissä korteissa on siis oikeasti purtavaa isommallekin (pakan mukaan 12 -vuotiaalle saakka mutta näytti keski-ikäisenkin aivot surraavan mukavasti) ja tehtävät olivat hauskoja ja oivallusta tuottavia. Kaikki tehtävät eivät olleet ehkä niin mielekkäitä omalle lapselleni, mutta hauskimpia tuntuivat olevan juuri nämä robottien kuljetuspäättelyt, joiden liikkeiden koodikieleen purkaminen on aika haastavaakin.



Sana sanasta -puuhakorteissa on kielellisiä leikkejä ja pelejä, jotka vaativat jo kirjoitustaitoakin. Oli älyttömän söpöä nähdä miten lapseni täytti elämänsä ensimmäisen ristikon tai etsii kirjainten joukosta kalojen nimiä. Näillä korteilla leikitään sanoilla, riimittelyillä ja vastakohdillakin.




Hieman samanlaiseen tapaan, mutta täsmällisemmin koulutietä aloittavalle, jo alkeellisesti lukemaan oppineelle, ilmestyy heinäkuussa Pyyhittävä LU-KU-TOUK-KA. Kirja on osittain isoin kirjaimin ja kokonaan tavutettuna kirjoitettu. Kirja etenee helpommasta lukemisesta vaikeampaan ja sivuilla on eritasoisia tehtäviä, jotka on merkitty tekstivärikoodilla (vihreä helpompi, punainen vaativampi). Kirjan alussa on myös mukava vinkkilista, kuinka aloittelevan lukijan lukutaitoa voi vanhempana tukea oikean lukumateriaalin löytämällä ja tekstin ja sanan tavutasolle peittämällä. Vaikka Yrre -orava ja nenättömät lapsokaiset eivä ole lempparikuvitustani, kirja on mukavan värikäs ja rauhallisen selkeä ja kiinnosti lastani.



Meillä eletään nyt aloittavan koululaisen kesää ja monta asiaa on vielä harjoittelun alla: kuinka ollaan yksin kotona, lähdetään kouluun itsenäisesti ja vieläpä kuljetaan liikenteessä tarkkaavaisesti. Siinä on kyllä itsenäistymistä kerrakseen! Ja ihan oikeasti, näissäkin asioissa olen taas kerran tukeutunut lastenkirjoihin ja puuhiin. Näidenkin vinkkaukset pyrin tässä kesän mittaan vielä teille kirjoittelemaan ennen kuin karkaan kesälaitumille ja pidän todennäköisesti myös jonkun aikaa bloggaustaukoa! Jos vaan maltan, kun kauheasti on kuulkaa taas syksyllä vaikka mitä uutta tulossa...!


"Valppain mielin muista sä aina
vaaroja liikenteen..."

- lasten pelottelulaulu

2 kommenttia:

  1. Meillä nämä kaikenlaiset puuhakorttipakat ovat olleet matkojen ja ravintolakäyntien pelastus! Nelivuotias jaksaisi ähertää korttien parissa vaikka miten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loistava idea tuo ravintolapuuha! Sijoitan lomalle yhden paketin käsilaukkuun :)!

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!