perjantai 1. tammikuuta 2016

Uusi vuosi alkaa sadun maailmassa

Hyvää uutta lukuvuotta 2016 hyvät lastenkirjojen ystävät! On aika ponnistaa uusi kausi käyntiin klassikolla, eli Roald Dahlilla. Kekseliäs kettu (WSOY, ap 1970, suomennos 1998, suomentaja Panu Pekkanen) löytyi luettavaksemme kirjaston satuhyllyltä. Enpä ollutkaan aiemmin tajunnut tsekata myös sieltä puolen Dahlin teoksia, mutta taatusti muistan jatkossa. Viime syksynä lukemistomme onkin selvästi valloittanut laajemmin lastenkirja-alueita kirjastossa, sillä lainaamme jo aika paljon niin saduista, pidemmistä lukukirjoista, kuten myös aiemmasta ykkösalueesta, kuvakirjoista. Eikä me koskaan lähdetä kirjastosta ennen lasten tietokirjahyllyn tsekkausta.


Roald Dahlin Kekseliäs kettu on varsin klassinen satu. Siis jännitystä riittää ja elämästä ja kuolemasta on kyse. Kettuperhe elää ryöväämällä kolmea rikasta, pölhökustaan oloista tilanomistajaa. Pösö on lihava kanankasvattaja. Pömppömahainen kääpiö Pärskä kasvattaa ankkoja ja hanhia. Ja laiha ja luihu Papu kasvattaa kalkkunoita ja omenoita, joista tekemää viiniä juo päivät pääksytysten.


Mutta eräänä päivänä tilanomistajat saavat tarpeekseen isäketun varasteluista ja aikovat tehdä siitä kerta kaikkisesti selvää. Miehet ampuvat kettua niin, että häntä katkeaa. Isäkettu ehtii kuitenkin luikkia haavoittuneena pesäänsä. Niinpä ukot jäävät ketunkolon suulle odottamaan, että kettu luikkii taas varkaisille. Ei, se ei riitä, he ottavat palvelijansakin jahtiin ja kaivavat traktoreilla koko metsää ympäri, jotta ketut jäisivät kiinni. Tarina on siis hurja seikkailu ja pakomatka, jossa kettuperheen sekä muiden maan alla asustavien eläinten henki on vaarassa.


Roadl Dahlin Kekseliäs kettu on loistava. Jill Bennetin herkkä, tarkka, mustavalkoinen grafiikkakuvitus on i-ha-na. Se syventää satumaisuutta, jotain sadun taikaa. Tarina taasen on taatusti reipasotteinen, eikä jännitystä kaihdeta. Ja lapseni rakastivat sitä! Aluksi vähän kuikuilin kirjan takaa, miten he reagoivat, kun ukot aikoivat TAPPAA kettuperheen. No, pyytämällä aina vaan lukemaan lisäkappaleita ja jopa kyselemällä päivällä, että luenhan varmasti tänä iltana iltasadut, jotta jatkamme Kekseliästä kettua. Kyllä vaan joillekin on luotu tarinan kerronnan taito. Ja Roald Dahl on sen joukon kuningas!

Tunnustan suosivani näitä painettuja katalogeja!
Tässä tämän kevään saldoni.
Katalogeja löytyy myös kirjastoista.

Keväällä 2016 Sinisellä keskitiellä luetaan jälleen kerran pino kuvakirjoja. Olen ilokseni huomannut, että ehdimme käydä syksylläkin kirjastossa melko runsaasti, joten kirjastobongailu jatkuu! Lisäksi olen kysellyt jo aiemmin isommilta kustantajilta, kuten Tammelta, Otavalta ja WSOY:ltä joitakin lastenkirjoja esiteltäväksi, enkä enää edes muista mitä! Muistelen, että keväällä oli ainakin tulossa kiinnostavina Huovin ja Perkiön laulukirja ja uusi David Walliamsin pidempi lukukirja (jee!).

Ja kohta puoliin kyselen myös Kustannus-Mäkelän ja Lasten Keskuksen kirjoja, jotka ovatkin varsinaisia helmikustantajia lastenkirjasaralla! Mäkelältä odottelen kovasti esimerkiksi kuinka Mimmi-lehmä taipuu sarjakuvamuotoon, lisäksi kiinnostavat ainakin uusi Tim Warnesin ihanan krokokirjan jatko, David Walliamsin uusi kuvakirja (en ikinä usko, että toinenkin voi olla lievästi ärsyttävä!) ja lisäksi suurkiinnostukseni alle pääsee tulevana vuonna Kirjatiikeri -sarja, joka lupaa SUUR-AAK-KO-SIN TA-VU-TET-TU-JA tarinoita lukeemaan opetteleville (ja samalla pelkään niiden olevan aivan liian pitkiä vielä meille).
Lasten Keskuksen katalogin kansi on jälleen uutuuksien ytimessa. Jukka Itkosen uusimmat lintulorut ovat saaneet uskomattoman lupaaalta näyttävän Camilla Pentin kuvituksen, jota ihailin jo aiemmin Kasvimaalla! Lisäksi Lasten Keskus jatkaa sekä Amantin loistavasti alkanutta Hilla -sarjaa että Wattin ja Barkerin Äkkää ja tökkää -sarjaa, jotka ovat tarkoituksellisesti napottaneet koko syksyn  blogisivuni oikeassa laidassa, jottemme niitä unohtaisi. Ja onneksi yksi lasten tietokirjakin on sieltä ilmestymässä...

Eli kirjakevät 2016 vaikuttaa mukavan kiinnostavalta. Blogi yrittää jatkaa monipuolisten kirjojen esittelyllä mutta tietyin rajoittein. Ja se on, että kirjan pitää kiinnostaa vähintäänkin minua, mielellään sekä minua että lapsiani, jotta kirja valikoituu lukuumme! Sillä kaikkein tärkeintä on löytää just itseä kiinnostavaa luettavaa. Kannattaa kokeilla erilaisia kirjoja ja löytää omansa. Luetaan yhdessä, eletään yhdessä, koetaan koko maailman kirjo.

Elämysrikasta lukuvuotta kaikille blogini seuraajille ja pidetään lastenkirjojen taikaa yllä!


" Hei, Pösö! Mitä siellä tapahtuu?
Me jahtaamme kettua!
Hullujahan te olette!
Ihmiset pilkkasivat ja nauroivat. Mutta tämä vain raivostutti tilanomistajia entistäkin enemmän ja sai heidät yhä jääräpäisemmin päättämään, että he eivät antaisi periksi ennen kuin olisivat saaneet ketun kiinni."

- Roald Dahl: Kekseliäs kettu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!