maanantai 21. syyskuuta 2015

Anna ja Elvis kylpylässä

Luimme vihdoinkin paljon blogijulkisuuttakin saaneen Kariston kirjoituskilpailun voittaneen Maria Kuutin esikoislastenkirjan Anna ja Elvis kylpylässä (2014, saatu kirjailijalta, 111 sivua). Kirja on viihdyttänyt blogiarvioiden mukaan monia lukijoita, niin aikuisia kuin lapsiakin, ja kirjasarjahan on jo saanut kaksi kirjaa jatkoakin...!


Mutta jälkijunailijatkin ehtivät aallonharjalle, kun oikein yrittävät. Kirja kertoo pian kahdeksan vuotiaan Annan perheen pääsiäismatkasta. Mukaan lähtevät seurusteleva isoveli Ilari, Veikko-vauva, perheen vanhemmat ja räväkkä otteinen mummo. Vaikka Annan toiveena olikin päästä Italiaan, lähteekin perhe kaventuneen budjetin rajoissa Imatran kylpylään. Kylpylässä Anna tapaa Elviksen, jota luulee aluksi tytöksi. Loma taittuu uiden ja vielä hieman mystiseksi jäävän Elviksen kanssa käytävillä hilluen. Mummokin tuulettaa kylpylässä lainabikineissä niin että rinnat ovat esillä!


Kirja on kirjoitettu humoristisesti ja vauhdikkaasti. Teksti on vahvasti tässä ajassa kiinni. Tarinasta löytyy myös Annan loruttelua. Sinänsä tarina on aika arkinen ja moninaisuudestaan huolimatta yksitasoinen ja miellytti näin meillä eniten eskari-ikäistä. Tarinassa on paljon viitteitä muihin lastenkirjoihin, joitka saivat aikaan satunnaisia "Jes, Puluboi!" -huudahduksia kuulijoissani. Esikoiseni pyysi lukemaan kirjaa maratoninlailla.


On aivan mahtavaa, että tällaisia pidempiä lastenkirjoja kirjoitetaan kotimaisella otteella! Se ilahduttaa minua kovasti. Anna ja Elvis kylpylässä hymyilytti meitä ja viihdytti mukavasti tietyllä arkisuudellaan ja mukavalla hieman Karoliinamaisella (Kallioniemi) reippaudellaan. Kirjaa on kuvittanut loistava Katri Kirkkopelto ja lisäksi kirjassa on Ilmari Kettusen kuvitusta. Olisin ehdottomasti toivonut tekstin rinnalle lisää kuvitusta, joka olisi voinut tasapainottaa kirjan kokonaisuutta ja helpottaa pienempien lukijoiden lukemista. Onkin mukava lukea vielä toinen kirja, millä tavoin Annan ja Elviksen tarina siinä kehkeytyy!

Joko sinä olet löytänyt Anna ja Elvis -sarjan?


"Ilari ei huomannut minua heti, sillä hän halasi juuri Iinaa. Nähdessään minut Ilari punastui. Hän käski minun hakea sisältä lehden, jossa on kuva Iinan idolista Lady Gagasta. Kun tulin takaisin pihalle, Ilari käski minut sivummalle. Sitten hän vannotti, etten kertoisi isälle ja äidille, että oli halannut Iinaa. No, se oli kyllä liian myöhäistä, sillä olin sisällä käydessäni kertonut isälle, äidille sekä Veikko-vauvalle ja pyytänyt lähettämään tekstiviestin myös mummolle. Jätin lehden Iinalle ja pakenin paikalta."

- Maria Kuutti: Anna ja Elvis kylpylässä

2 kommenttia:

 1. En ole "Annoja ja Elviksiä" vielä lukenut, mutta tarkoitus olisi jossain vaiheessa tutustua sarjaan. Kiva kuulla, että näissä on jotain samaa kuin Kallioniemen Karoliinoissa, ne ovat meidän perheessä kovasti suosiossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katoliina on kova klassikko ja tässä Annassa oli pikkuisen samaa :). Mutta Kallioniemi on toki niin kovan luokan tekijä, että vertailu on epäreilua!
   Meillä lapsi odottaa jo kamalasti, että saataisiin aloitettua uusi Karoliina- ollaan koukussa!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!