perjantai 20. helmikuuta 2015

Meidän ja muiden vihreä kirja!

Vieläkö muistat Meidän ja muiden tunteet? Samalta kirjailijakaksikolta on nyt tullut uusi Meidän ja muiden vihreä kirja (Lasten Keskus, 2015, pyydetty kustantajalta). Mary Hoffman ja Ros Asquith tarttuu ajankohtaisiin, hieman vaikeisiin mutta hyvin tärkeisiin aiheisiin. Ensimmäinen kirja taisi käsitellä erilaisia perheitä.
Vihreässä kirjassa kerrotaan lyhyin lausein, värikkäin kuvin ja hyväntuulisesti maapallostamme. Kuinka pallomme on vain pieni osa avaruutta mutta kuitenkin ainoa paikka missä tiedämme olevan ilmaa ja vettä, jotka ovat elintärkeitä meille kaikille. Kirjan aukeamat ovat eriteltyinä omin otsakkein, esimerkiksi Sininen planeettamme kertoo vedestämme. Vihreä planeetta kertoo taas puiden ja kasvien merkityksestä.Kirja on siis varsin hyvä lasten tietokirja ja sopii luettavaksi pienemmällekin kaverille. Kuvissa riittää katseltavaa, vaikka sarjakuvamainen kuvitus ei olekaan aikuisen silmään "mediaseksikkäintä" on se tavanomaisuudessaan ainakin meidän lapsillemme hyvin mielenkiintoista.


Kirjan edetessä käsitellään myös vakavampia aiheita: saasteita ja ilmastonmuutosta. Ja kannustetaan kestävämpiin käytäntöihin: energian ja veden säästämiseen, kierrättämiseen, tavaroiden korjaamiseen ja jopa elämäntyylin hidastamiseen. Lopussa lasta kannustetaan pohtimaan erilaisia asioita ja tekemään keksintöjä! Kirjassa kerrtotaan, että 16-vuotias egyptiläistyttö on keksinyt menetelmän, jolla tehdn jätemuovista polttoainetta. Joten tärkeätkin keksinnöt voivat syntyä jo varsin nuorena!


Suosittelen kirjaa lämpimästi. Se auttaa juttelemaan tärkeistä asioita ja on kuitenkin koko ajan kunnioittava erilaisiin ratkaisuihin ja valintohin, muun muassa ydinvoimaa esitellään varsin neutraalisti ja toiveikkaasti. Kirja on kaikin puolin korrekti muttei hajuton ja mauton- jollakin taidokkaalla tavalla kirja on hyväntuulinen ja innostava, vaikka aihepiiri onkin meistä aikuisista varsin vakava. Tämä kirja pitäisi löytyä jokaisesta koulukirjastosta (kuten myös koulukirjasto pitäisi löytyä vieläkin jokaisesta uudesta koulusta...) ja uskonpa, ettei kirja mene kenenkään perheen lukemistossa hukkaan.


"Ehkäpä juuri sinä keksit ideoita ja keinoja auttaa planeettamme sen suurimmissa haasteissa?"

- Mary Hoffman ja Ros Asquith (suomentanut, oikein hyvin, Maisa Tonteri)

2 kommenttia:

  1. Vaikuttaa kivalta kirjalta tärkeästä aiheesta! Meillä on tuo "Meidän ja muiden perheet"-kirja, sillä oma perheemme ei ole ns. perinteinen. Tykkään perhekirjan(kin) kuvituksesta, sillä siinä on niin paljon yksityiskohtia, joita on aikuisenkin kiva bongailla. Pitäisi varmaan lukea tuo tunnekirjakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistaakseni annoin edellisen kirjan aikaan vielä pojoja ja tais saada täydet. Enpä tästäkään kirjasta genressään löydä mitään vikaa. Kuvitus ei ehkä kutsu luokseen suurta populaa, mutta se on heidän epäonnensa :). Kuvitus on kuitenkin oikein mainio!

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!