keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Ensimmäinen pitkä lastenkirjamme: Urpo ja Turpo Villissä lännessä

Jos ei Lindgrenin joitakin puolipitkiä kirjoja lueta, Hannele Huovin Urpo ja Turpo villissä lännessä taisi olla meidän ensimmäinen pitempi lastenkirja, jossa on oikein erilliset luvut ja kaikki. Luimme kirjaa lomamatkakeskeytyksenkin vuoksi useamman viikon mutta kiinnostus ei lakannut hetkeksikään. Olin myös yllättynyt miten kiinnostunut nelivuotiaani on Urpon ja Turpon seikkailuista ja miten hän jaksaa kuunnella tarinaa. Uskon, että äänikirjojen kuuntelu on opettanut pidemmän sadun kuuntelemista ihan ohi mennen.Hannele Huovi on yksi lempirunoilijoistani. Urpo ja Turpo olivat hahmoina meille tuttuja jo laulucd:ltä, Urpo ja Turpo ja hirveä irvisaurus -kuvakirjasta sekä tietenkin Pikku Kakkosesta. Minä olin tietoinen myös pitemmistä Urpo jaTurpo -kirjoista, olin saanut niistä jopa suositteluja, ja odotin kirjoja innolla. Kun Urpo ja TurpoVillissä lännessä (Tammi, 2003)  tuli vastaani kirjaston poistomyynnissä 1 euron hintaan, näin tilaisuuteni tulleen. Nyt Villiä länttä lukiessamme olen katsellut kirjakaupoista (4 eri firmaa) Urpon ja Turpon saatavuutta ja vain yhdessä olen nähnyt tavutettuja, ja nekin olivat käytettyjä. Siispä, uusintapainoksia odotellessa, käytämme jatkossakin kirjastoa ja muita käytettyjä aarrearkkuja (jahas nettikaupoista taitaa vielä löytyä joitakin!).

Urpo ja Turpo on kaksi lelukarhua, jotka asustavat tytön ja pojan leikkihuoneessa. Urpo ja Turpo Villissä lännessä on ilmeisesti neljäs Urpo ja Turpo -kirja, joten jos haluat edetä kronologisesti karhuihin tutustuen, lainaa ensimmäisenä esikoiskirja Urpo ja Turpo. Tässä kirjassa Urpo ja Turpo tietenkin leikkivät Villiä länttä, tai kokevat sen. Kirja oli mielestäni upea kuvaus ajasta ja maisemista, mikä on suomalaislapselle varmasti tässä ajassa varsin outo. Uskoisin, että tämä kirja poikii uusia leikkejä kuulijoilleen. Urpo ja Turpo ovat kirjassa mm. sheriffeinä ja saavat pienen Guu-vauvan hoiteisiinsa sekä joutuvat vangitsemaan erään sinnikkään pankkirosvon. Kirjan hahmot, kuten Barbi, Pörtsikkä ja Keni Kultasormi ovat uskomattoman hienoja karaktäärejä. Ihan sain aikuisenakin nauraa näillä hieman yliampuville tyypeille kirjan sivuilla. Luen itse Turpon ja Urpon äänet aika "toteavasti" ja sekin on esikoisesta kamalan hauska juttu. Huovin teksti vain laittaa hulluttelemaan ja antaa mielikuvitukselle siivet- mikä vain voi leikissä olla totta!
Kirjan tarinat ovat noin parin sivun mittaisia ja jokaisesta tarinasta on vähintäänkin pieni Jukka Lemmetyn upeasti kuvittama kuva, joka toimii tekstin kanssa lyhyesti totettuna täydellisesti. Kuitenkaan joka sivulla ei ole kuvitusta mutta koska yhden pikkutarinan pituus on niin loistava, tämä kirja oli mielestäni valtavan hyvä ensikirja kappalejakoiseen lastenkirjallisuuteen tutustuttaessa. Hannele Huovia ääneen luettaessa soljuva teksti kulkee kuin laulu. Sitä on helppo lukea ja siihen on helppo mukautua ja se on hyvin lapsenmukaista, joskin tarinoissa on myös mielestäni hienoisia kannanottoja aikuiselämäänkin! Tarina on myös oikeasti hauska ja mielenkiintoinen ja esikoiseni kikatteli lähes joka luvussa tosi innokkaasti mukana. Ainostaan intiaani -kohta oli kuulemma hieman jännittävämpi.

Urpo ja Turpo Villissä lännessä on ihana ja hauska kirja. Onkohan kirja muille tuttu? Minusta tuntuu, että nyt kahlaamme tämän kirjasarjan etu- ja takaperin (Villissä lännessä on jo toisessa luvussa) ja lähdenkin pian katsomaan, mikä on kirjaston Urpo ja Turpo -tilanne. Urpo ja Turpo -lauluja cd on myös kiva lastenlaulucd jos tässä nyt oikein alan fanivinkkailemaan. Hannele Huovi -faniksihan olen jo aiemminkin julistautunut.

***

Meinasin tähän loppuun ilolla ilmoittaa, etten ole ostanut yhtää alekirjaa mutta Urpoa ja Turpoa googlatessani huomasin, että ohohh. En saa tästä mitään mutta kuin jakamisen iloa, sillä huomasin, että adlibriksessä on poikkeuksellisesti valtavasti laadukkaita lastenkirjoja alessa (mm. Hannamari Ruohosen Eläinten kaupungissa sataa lunta!, Nopolaa, Majaluomaa, Vaskoa, Lindenbaumia, Kunnasta, äänisatuja, Katriina Koskisen supermahtava ensikuvakirja Vauva!, S-T Junttila, Venhon Yllin kyllin!, Lindgenia, Savisaaren Masa ja Maija -kirjat- ihan vaan nämä pari on pakko vinkata!). Jotta niin, jatkoa seuraa... Tunnustan tilaukseni vähintään instagramin puolella. 


"Vauvat ovat hyviä tarttumaan. Ja kun ne tarttuvat sormeen, ne pitävät siitä tiukasti kiinni. Vauvat eivät hevin irrota otettaan. Ja huiskis vain! Vauva huskautti Keni Kultasormen ilmaan ja saman tien saluunan ovesta ulos.
- Sinne lensi, Turpo sanoi tyytyväisenä."

- Hannele Huovi: Urpo ja Turpo Villissä lännessä

2 kommenttia:

 1. Tuttu on! Sarjan paras on mielestäni Urpo, Turpo ja hirveä M.
  Myös avaruuskirja on lystikäs. Mukavia lukuhetkiä hieman paksumman lastenkirjallisuuden parissa. :)

  Ja sitten ne Maukat ja Väykäy parin vuoden sisällä, jolloin muutoinkin kirjamaailma on avoinna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Avaruuskirja onkin nyt tilattu :).
   Hauska nähdä millaisia paksumpia kirjoja parin vuoden päästä luetaan...

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!