sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Itse solmittuja loruja

Aamupäivällä satoi ja olikin kiva olla ihan kotosalla ilman suurta intohimoa sännätä rannalle, puistoon tai minnekään. Siitäpä poikikin askarteluhetki. Esikoisellani oli hyvin selkeä mielikuva änkkärien autosta, jota yritin toteuttaa hänelle ohjesääntöjen mukaan ("Kohta yksi, tarvitaan tyhjä pahvilaatikko!"). Onni on hyvä työnjohtaja. Tuloksen näette instagrammin puolella (nimellä SKbleue).Pari päivää sitten kuopukseni löysi nitomani pahvikirjan, johon olin liimannut pari kiiltokuvaa ja kirjoitellut joitakin tuttuja loruja. Minulla nousi himo tehdä lisää omia vihkosia ja tänään teinkin kartonkipapereista villalangalla nitoen lapsille omat vihkot ja itse aloitin uuden lorukirjan kokoamisen.

Lainasin lorukirjaani runoja seuraavista omasta kirjahyllystä löytyvistä upeista kirjoista:


Marjaliisa Pitkäranta: Loruaapinen (Karisto, 13.painos, 2010)

Hannele Huovi, kuvittanut Karoliina Pertamo: Ihme juttu! (Kirjapaja, 2012)

Jukka Itkonen, toimittanut Sanna Jaatila, kuvittanut Matti Pikkujämsä: Leikkihaitari (Otava, 2011)

Kaarina Helakisa, toimittanut Sanna Jaatila, kuvittanut Markus Pyörälä: Niille joilla on nauravat korvat (Otava, 2008)


Kuvitusta ajattelin tuhertaa itse, se on aina jotenkin huvittavan hauskaa. Vaikka voisihan kuvia leikkailla ja liimailla muualtakin, käyttää tarroja tai valokuvia. Minusta näistä itse kyhäämistä pikkujutuista tulee aina aika symppiksiä ja jotenkin hirveän hyvä mieli. Toki ne jäävät muiden kirjojen jalkoihin mutta ehkä niitä on kiva lukea myös jälkeenpäin ja muistella mistä lastenrunoista silloin piti ja mitä me luimmekaan ahkerimmin... Lorukirjani on vielä kesken ja syntynee spontaanilla toteutuksella. Ajattelen usein koota "kultaisimmat runot" mutta huomaankin usein kirjoittelevani hyvin monenlaisia.Oletteko te nitoneet omia vihkoja tai kirjoja? Sarjakuvalehden teko voisi olla aika kiva koululaisen sadepäiväpuuha, tai sitten pikkuvauvan äiti voisi tehdä kuvavihko vauvalle, jossa on just sillä hetkellä vauvalle tärkeimpiä juttuja/sanoja, joita tavaillaan (kuvia saa hyvin esim aikakauslehdistä, vauvalehdistä löytyy myös lelujen kuvia!).


Sain sähköpostiini Lastenkirjainstituutin projektityöntekijältä toiveen kertoa teille Onnimanni -lehden kehittämiskyselystä, jossa on mahdollisuus voittaa kirjoja. Pääset kyselyyn tästä ja sieltä löytyy myös yksi lastenkulttuurilehti Onnimanni ilmaiseksi luettavaksi!


"Höpötä pöpötä,
loruja löpötä."

- Marjaliisa Pitkäranta: Loruaapinen

12 kommenttia:

 1. Mainio idea! Meillä on sidottu/nidottu vain esikoisen itsensä kirjoittamia satukirjoja. Hän on innokas kirjoittelemaan pieniä tarinoita. :)

  Onnimanni on loistolehti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omien kirjojen kirjoitus, omaan vihkoon :)! Sitä odotellessa!
   Onnimanni on hieno lehti, olen lukenut kirjastossa silloin tällöin. Pitäisi tilata omaksi mutta kotiäitinä peruin sanomalehdenkin, koska lehtien lukuinto loppui ym. Nyt luen Parnassoa pari kuuta lapsen lehtitilauksen päätyttyä, olisihan näitä lehtiä mitä olisi hauska seurata :)...

   Poista
 2. Esikoinen ompeli viime vuonna itselleen vihon, johon on ollut hyvin tyytyväinen, sinne on tehty tärkeitä muistiinpanoja. Mulla on tallella äitini mulle piirtämä Muumiaapinen, joka on kyllä ihan kaupan vihkoon, mutta omalla kuvituksella ja tavutetuilla teksteillä, se on melkoinen aarre. Omista valokuvistahan saisi myös kivoja kirjoja, mulla kun ei oikein käsi taivu piirtämiseen. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa ihanilta. Tuo aakkoskirjahan on tosi hauska! Voisi liittää just omien intressien sanoja :).

   Poista
 3. Kiva idea. Huomenna voisikin vaikka askarrella jonkinlaisia kirjasia. Ja Onnimanni-kyselyynkin tuli vastattua ja samalla tutustuttua itselle ennestään tuntemattomaan lehteen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa askartelupäivää teille :)! Askartelu on kyllä ihan kivaa puuhailua.
   Minäkin vastasin kyselyyn, se kävi nopeasti. Laadukkaan oloinen lehti on minusta.

   Poista
 4. Hieno lorukirja! ..koska se töihin paluu lähestyy, voisinkin tässä kesäpuhteena uudistaa materiaalivarastojani jollain omalla vihkolla tai kirjalla :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei tulipa idea, että tällaisenhan vois tehdä alkusyksystä ryhmän kanssa ja sitten siihen kerättäisiin jotain syksyn saldoa, teeman/teemojen mukaan..! :D
   No mut joo, nämä vihkot on musta aika symppiksiä ja heti tulee tekemisen meininkiä mukaan :)!
   (Sovitaan, että töihin paluuseen on vielä ikuisuus, joohan?!!)

   Poista
 5. Onpa ihania juttuja. Mä oon aina ollut huono tällaisissa. Ehkä täytyy vaan kokeilla ja sitten todeta, etten välttämättä ihan surkea edes ole. Välttämättä ;)

  Ja sori hiljaisuus! On hippasen pitänyt kiirettä viime aikoina. Täytyy lukea sun edellisetkin postaukset niin oon taas kärryillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi höpsistä vaan :)! Kesällä blogit ja lukijat tuntuvat hiljenneen. Ymmärrettävää! Minä pauhaan lähinnä tuolla instagramissa, joko olet siellä??
   Ja askarteluihin oppii kyllä vanhakin koira kikkoja, kun vaan uskaltaa kokeilla :). Ja tämähän on tosi helppo askartelu :). Neula, lankaa (villa-) ja kartonkeja. Nopea ku mikä.

   Poista
 6. Ihania nuo lorukirjasi! Äitini sitoi minulle kuvakirjoja postikorteista, kun olin vauva. Ne olivat kovassa käytössä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulukorteista olen kuullut saman idean :)! Kiitos kommenteistasi :)!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!