sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Leikkimökin runokoppa (lasten runokirja, runoviikon viimeinen esittely)

Runoviikkoni on nyt lopussaan. Kirjoitin lasten runokirjojen esittelyt melkoisessa huumassa, parin päivän aikana. Näin yölläkin unta lastenrunoista ja niistä kirjoittamisesta! Viikon sain sitten jännittää, toimiiko bloggerin ajastin ja tuleeko esittelyihini yhtään kommenttia. Onneksi on tullut, niiden voimin jaksan taas höpertää tämmöisiä tempauksia uudestaankin.

Viimeisenä esittelen teille kirjan, jota en ole itsekään lähes nimeksikään lukenut. Kyseessä on Kaija Pakkasen Leikkimökin runokoppa (Otava, 2005). Kaija Pakkanen (1915-2003) kuuluu lastenkirjailijoiden merkkinimiin, enkä halunnut häntä unhoittaa tällä runoviikollani.


"Oli lintu ja pieni laulu
ja pihassa pieni puu.
Tuli siihen linnunlaulu
ja linnunlaulupuu." (Puu)

Syy miksi emme ole Kaija Pakkasen runoja Leikkimökin runokopasta tai Hassu noita runokirjoista vielä oikein lukeneet lienee se, että kirjoissa on hieman vanhentuneen oloinen kuvitus ja tässä Leikkimökin runokopassa kuvitus (legendaarinen kuvittaja Maija Karma) on musta-valkoista ja joiltakin aukeamilta se puuttuu kokonaan. Tällöin kuulijaksi tarvitaan sen ikäistä lasta, joka jaksaa jo mielikuvin kannatella kuulemaansa satua ja tämä ei ole helppoa varsinkaan jos kuulija omistaa niin sanotut levottomat jalat. Kuvat sinänsä ovat aikuissilmään kauniita ja varmasti osalle muistorikkaitakin. Mietin silti, miksei runoja ole julkaistu helpommin luettavissa olevassa koossa ja uusin kuvituksin (tai edes värityksin)? Mutta olen samalla iloinen, että löysin tämän runokirjan kaapistani ja nostin sen nyt esille.


"-Muurahainen, muurahainen,
tuletko meille töihin?
- Mitä teillä tekemistä?
- Keittämistä, paistamista
puuropadan maistamista.
-Heinäsirkka, heinäsirkka,
tuletko meille töihin?
-Mitä teillä tekemistä?
-Soittamista, laulamista,
koko päivän nauramista.
- Tulemme teille töihin." (Töitä tarjolla)

On kuitenkin harmi, jos Pakkanen jää lukematta muillakin samasta pinnallisesta syystä, sillä oikeasti Leikkimökin runokopastakin löytyy hauskoja runoja. Kirjassa on saturunoja, loruja ja arvoituksia (jotka ovat tosin aika vaikeita!). Runot ovat helposti luettavia, hyvin eteneviä ja aika simppeleitäkin. Välistä löytyy helmiä. Olen nyt lueskellut tätä kirjaa viikon aikana ja itse asiassa kirjoittelin pari Kaija Pakkasen runoa itsetekemääni kuvakirjaan, jonka aiemmin teille näytin. Entäpä sinä, onko Kaija Pakkasen runot sinulle ja perheellenne tuttuja?


Lopuksi pyytäisin kohteliaimmin teiltä vähän palautetta. Mitä lukijat piditte lasten runoviikostani? Monta kirjaa jäi omasta hyllystämme esittelemättä (kaikki esitellyt kirjat olivat siis omia ja omin rahoin ostettuja), jotka olisivat sen tietysti ansainneet. Tuliko sinulla mieleen joku lasten runokirja, jonka olisit halunnut itse esitellä? Olisitko toivonut, että minä olisin esitellyt jonkun tietyn runokirjan? Milloin olet viimeksi lukenut lastenrunoja ääneen lapsellesi? Kannustiko (tai muistuttiko) runoviikkoni kokeilemaan lastenrunojen lukemista ääneen?

Itselleni tämä oli ihana kokemus ja ehkäpä pidän uudelleenkin teemaviikkoja jos vain keksin inspiroivan aiheen. Teemaviikkoja olen lukenut pidettävän ainakin ihanassa Lumiomena kirjablogissa.


"Melkein meidän pihasta
alkaa suuri maailma:
metsä pilvenkorkuinen,
lampi meren laajuinen,
pihapolku koivikossa
pian häipyy kadoksiin,
kaarnavene lammikossa,
kelluu näkymättömiin.

Outo, suuri maailma
on heti portin takana."

- Kaija Pakkanen: Nelivuotiaan maailma

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!