maanantai 26. elokuuta 2013

Rotanloukku ja omat säännöt

Rotanloukku on vanha klassikkopeli. Olen itse pelannut sitä lukemattomia kertoja ja nyt se sitten pääsi myös meidän kotiimme omaksi. Peli löytyi ihan perusmarketista ja hinta oli suopea. Pelissä on mukana ohjeet mutta itse olen pelannut sitä nopeammalla ja helpommalla versiolla.

Myös kuvassa tiedetään oikeat pelisäänöt.

Pelin asettelu vaatii näppäryyttä.
Äiti voi juoda samalla toisella kädellä kahvia.

"Oma" nopeutettu Rotanloukku menee siis näin:
1. Laitetaan nappulat oikein päin loukun sisään.
2. Nuorempi saa aloittaa.
3. Pelaaja saa ottaa niin monta palikkaa, yksitellen nostaen, kun vain omalla vuorollaan saa, niin ettei rottaloukku liiku (sivussa on viivotin havaitsemisen tueksi). Jos palikka tuntuu olevan loukussa kiinni, se nostetaan (tai jos haluaa saa jättää siihen ja sanoa, että vuoro loppui). Nalkissa olevan nappulan nostaminen on toki hauskaa, koska nappulat pingahtaa miten sattuu aika räväkästikin (yllättäin pelinohjeissa vaan passataan, jottein nappula vaan vahigossa lentäisi kenenkään silmään ja pelintekijä saisi syytettä, tämän päättely keksin ihan itse).
4. Palikat nostellaan näin loppuun saakka. Vuoro vaihtuu kun loukku liikahtaa. Yli ponnahtaneet tai jumista nostetut napit laitetaan syrjään, eikä kukaan saa niistä pisteitä.
5. Lopuksi lasketaan kuka sai eniten pisteitä. Punaisista saa vaikka 3(0), sinisistä 2(0) ja keltaisista 1(0).Pelissä tarvitsee uhkaraohkeutta tai päättelykykyä. Uusia pelaajia olen auttanut aina alkuun, kertonut mikä nappula näyttäisi olevan irti muista. Peli vaatii myös hienomotoriikkaa, sitä kuuluisaa pinsettiotetta. Lopuksi nappuloita tietysti järjestetään väriryhmiin ja sitten lasketaan (isomman kanssa yhdessä, tai kukin omansa). Yksinkertainen peli, joka on lapsista kyllä vaan hauska. Toimii vielä koululaisellakin (ja aikuiselle) ja näin helpotettuna jopa 3-vuotiaasta lähtien. Mutta vaatii ajoittaista silmän puhkaisua napin lentelyä ja säikähtämistä. Se on se juttu.

Oliko Rotanloukku muille tuttu peli?


"Laivarotta, ihan totta."

- lastenlaulu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!