perjantai 31. toukokuuta 2013

Parhaita lastenkuvakirjoja kesälomailusta!

Kesälomat lähenevät pikkuhiljaa suurimmalla osalla suomalaisia. Koululaiset kirmaavat lomilleen tällä viikolla ja juhannukselta alkava heinä-elokuu lienee se aikuisten perinteisin kesäloma-aika. Lomallekin sattuu sadepäiviä, jolloin on hyvä olla pikkutekemistä matkassa. Lautapelejä, piirtotarvikkeet ja kasa hyviä kirjoja! Ja kyllähän ne iltasadut luetaan aurinkoisemmankin päivän päätteeksi. Tässäpä minun listani hyvistä kesästä ja kesälomasta kertovista lastenkuvakirjoista, olkaat hyvät!


Puppe on lasten luottokirja noin yksivuotiaasta lähtien. Puppe kesälomalla kirjassa (Eric Hill, Otava) Pupen perhe suuntaa rannalle ja Pupen isä tekee ekoöverit ostamalla Pupelle vähän rantatavaroita! Hauska kirja! 4/5.


Tomppa ja kummaa (Kristiina Louhi, Tammi) kertoo Tompan päivästä mummun kesäsiirtolapuutarhassa: kesäisiä makuja ja huveja tiedossa sekä lopussa jännitystä tuo ukkonen. Mahtava kirja 5/5. (vink Tompan Juhlakirja näkyi ilmestyneen kirjastoon/kauppoihin, jossa samassa niteessä on useampi Tomppa kirja yhdessä. Tomppia onkin saanut viime aikoina marketeista lähes pilkkahintaan, hyvä niin, sillä sarjan kirjoja olisi hyvä löytyä joka kodista!)


Maisa lähtee lomalle (Lucy Cousins, WSOY) kirjassa Maisa menee myös rannalle ja kertoo mitä kaikkea siellä voi tehdä. Taattua laatua! Kaupunkimatkailijoille suosittelen Maisan kaupunkiloma kirjaa. 5/5.


Marjaliisa Pitkärannan Lasten oma metsäkirja on kauniilla ja realistisilla kuvilla tehty pieni tietokirja metsästä ja suomen luonnosta. Sivuilta löytyy sekä peruseläimet että kasvit, marjat ja puut. Jos nyt joku "metsätietokirja pitää ostaa", oma ehdotukseni sinulle on tämä. 4/5.


Nostalginen kesäkirja on Jasonin kesä (Camilla Mickwitz, Tammi), jossa Jason lomailee äitinsä kanssa hotellissa erilaisten tyyppien kanssa. Mystistä seikkailua ja iiiihastuttavia kuvia!


Vähän kaukaa haetumpi kesäkirja Teemu kylpee (Gunilla Wolde, Tammi) kirjassa Teemu kylpee mummulan vannassa ja ulkona rannalla. Kirjassa esitellään lajityypillisesti vastakohtia hauskalla tavalla. Klassikko kirja! 4/5.


Maikki Harjanteen Minttu retkellä (WSOY) on monipuolinen kesäkirja, jossa Minttu lähtee naapurinpojan ja hänen isän kanssa metsäretkelle. Sarjakuvaa, loruttelua ja pientä tietoa sisältävä kirja on lempparilöytöjäni kirpparilta. Näissä vanhoissa Mintuissa on mielestäni jotain ihanaa, vähän samaa kuin Tompissa, vaikka uudet eivät olekaan päässeet niin suosiooni. 5/5.Kaikki ylläolevat kirja löytyvät omasta kirjahyllystämme. Lisäksi uusista, jo arvioimistani kirjoista mieleeni juolahtaa kaksi oikein mainiota kesäkirjaa: Hulda kulta, tästä pääsee rannalle (Majaluoma, WSOY, 2013) ja  Hilpeä uimaretki (Toivola, Saarni-kirjat, 2012), kummatkin sijoittuvat rannalle!

Ja Tanpereen suunnalle menovinkki: Lastenkirjainstituutin kirjabasaari! Tampereella ensi keskiviikkona 5.6. klo 10 – 18, osoitteessa Puutarhakatu 11 A (2. krs).

Minä suuntaan nyt jalkani taas kohti kirjastoa! Hauskoja kesäloman kirjahetkiä kaikille!


"Kun eväät on syöty, Minttu ja Masa keräävät tavarat ja eväspaperit. Luontoon ei saa jättää roskia."

- Maikki Harjanne: Minttu retkellä

7 kommenttia:

 1. Ei vitsit, kolme ylimmäistä ja kylpevä Teemu on ihan meidän suosikkeja, olleet lainassa miljoona kertaa - muakin huvittaa Pupen isän touhut, tosin se on melko stereotyyppista... mutta olkoot, nehän on koiria.

  Ja nyt tutustutaan noihin muihinkin jos kirjastobussita löytyy! Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa löytyy ainakin noi uudet uutuushyllystä :)! Vanhoja Minttu kirjoja näkee harvoin missään. Muistan, että tämänkin kappaleen myyjä oli ihan haikeana, kun möi minulle tämän ja yhden toisen Minttu kirjan 5 e yhteishintaan. Minä sanoin voi ja juhuu!

   Poista
 2. Mua nyppii noi Mickwitzit jotenkin nyt kuitenkin kun niissä on jotenkin niin yliankeaa aikuisuutta ja vielä vähän silleen syyttävään sävyyn, että relatkaapas nyt vähän hei :D

  Tuo metsäkirja kiinnostaa sen sijaan nyt ihan kauheasti. Ja muutenkin. Koko ajan kivempi lukea lapselle. Eilen lukemisen lisäksi juttelin sille siitä, mitä kuvissa tapahtui. Lapsi ilahtui jotenkin ihan silminnähden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mickwitzit ovat vähän mystisiä juu. Siinä on sitä aikuispuolta mutta sitten esim Emilia ja kaksoset kirja on helppolukuisempi pienemmällekin lapselle, se on satumaisempi. Ja hyvä ekoarvojen kirja. Kuten yllä kirjoitinkin nuo kuvat ovat kyllä itselle niin :).

   Hei listasta puuttuu yksi hyllystämme löytyvä: Myyrän kesäleikit, joka käy vauvoillekin. Ja hei! Ella käy puistossa on kans huippuvauvojen kesäkirja. No niin taas unohtui siis vaikka kuinka monta.

   Poista
 3. Mä tykkään Mickwitzeistä kovasti, kuvista ja myös siitä maailmasta. Jasonin kesää en kyllä muista hyvin, osuisikohan kirjastossa eteen.

  Meillä on päästy aika kivaan vaiheeseen nyt, lapsille voi lukea oikeastaan samoja kirjoja, kun pienet (varsinkin Felix) jaksaa kuunnella jo "isojen" kuvakirjoja, ja Anaïs tykkää niistä myös edelleen, vaikka sille luetaankin jo myös romaaneja (siis lasten). Vielä vuosi sitten kaksosille ei oikeastaan pystynyt lukemaan yhdessä olleenkaan, se meni vain koko ajan riitelyksi ja kirjan repimiseksi, mikä oli tosi turhauttavaa, lukeminen on kuitenkin mun lempiaktiviteetteja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jasonin kesässä äiti ja Jason menee maalle, jossa on jonkunlainen hotellimajatalo. En ole itsekään vuoteen kirjaa lukenut, kohta lienee taas aika!

   Oi että ihana tuo lukuaika teillä, sitä odotellessa. Appsi ei oikein vieläkään malta kuunnella sylissä vaan kiemurtelee naureskellen pois. Ihan outoa, kun esikoinen oli niin erilainen! Mutta toivossa on hyvä elää ja onneksi hän tykkää lukea kirjoja itsekseen (kirja saa olla väärinkinpäin) samaan aikaan kun me jyystetään näitä kuvakirjoja! Lukeminen on todella lempiaktiviteetteja täälläkin. Yksi päivä yritin esikoiselle että nukutaan päikät suoraan, kun väsytti etten jaksanut lukea, niin itkuhan siitä tuli "mutta kuka minulle sitten lukee ne Kolme päikkälisatua?!", eipä auttanut kuin lukea silmät lurpahdellen :). Taas olisi kasa uusia kirjastokirjoja muttei millään ehdi kuin osan niistä täällä jakaa...

   Kiitos mukavasta kommentistasi :)!

   Poista
 4. Oho Jasonista puuttuu pisteet, lisäänpä ne seuraavan lukukerran jälkeen tänne kommenttiboksiin.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!