perjantai 24. toukokuuta 2013

Kirkkaat päivä ja ilta (Inka Nousiainen)

Laitoin kirjan Kirkkaat päivä ja ilta (Siltala, 2013) varaukseen heti, kun luin siitä Sinisen linnan kirjaston blogista. Kun lukupiirini on nyt kesätauolla, olen täysin blogisuositusten vallassa, ja se on ihanaa! En ollutkaan aiemmin lukenut kirjailija Inka Nousiaista, joka teki lukukokemuksestani vieläkin kutkuttavamman.

Kirja on kirjoitettu runollisella kerrontatavalla ja lukeminen vaati minulta aluksi keskittymistä ja aikaa. Kirjassa on kaunista kielellistä leikittelyä ja asioita kuvaillaan ajallisesti eri tasoilta. Tarina sodan ajan kokeneista sisaruksista etenee kuitenkin helppolukuisemmin koko ajan, jopa niin, että keskivaiheilla mietin, että voi ei, nytkö tässä tulikin lässähdys. Mutta ei onneksi tullut, kirja säilyy mielenkiintoisena kyyneleet nostattavaan loppunsa. Kirjan romanttinen arkitarina kerrotaan kolmesta näkökulmasta: luokanopettaja Iidan, hänen sisarensa Edlan ja Viljamin kautta. Tarinan keskiössä on Iidan kokema romanssi, joka alkaa sillalla.


Mietin (juuri tässä kohdin kirjoitustani) kolmatta päivää, mikä mielestäni oli tämän kirjan perimmäinen sanoma. Tulin siihen lopputulokseen, etten kokenut kirjan kautta mitään suurempaa valaistumista tai oivallusta elämästä. Kirja oli minulle herkkä ja kaunis tarina elämästä, ja riittävä sellaisenaan. Itse asiassa juoni alkoi jopa parin päivän viivellä hävitä muististani. Päällimmäiseksi aiheeksi nousi mieleeni perheteema. Kirjassa sivuttiin kaukaiseksi jääviä sisarussuhteita, äidittömyyttä, isättömyyttä ja vauvan odotusta; syntymistä ja kuolemista. Nämä sukulais-, ystävyys- ja rakkaussuhteet, olivat minulle kirjan perimmäisin mielenkiinto.

Kirja saa pisteitä 3/5, vaikka kirjan lauseet olivat välillä kuin jalokiviä ja kirjan juoni oli älykkäästi koostettu. Epäilen kuitenkin, että kokonaisuutena kirja jää mieleeni vain kauniina tunnelmana kesäöistä. Mutta saatan toki olla väärässä. Kirja oli ehdottomasti lukemisen arvoinen ja suosittelen sitä lämpimästi!

Nyt tämän kirjoitettuani voin lukea uudestaan mitä Sinisen linnan kirjastossa tarkemmin kirjasta kirjoitettiin. Säästelen aina itseäni lukemasta arvioista tai takakansista liikaa jos kirja vaikuttaa lukemisen arvoiselta- haluan pitää kirjan mahdollisemman tuoreena itselleni! Oletko sinä lukenut Nousiaista? Entä oletko lukenut tämän kirjan tai haluaisitko lukea?


"Oli hautovankuuma heinäkuu vuonna kolmekymmentäkahdeksan. Sirkat sirisivät heinikossa ja aurinko valui taivaalla kuin sula voi. Iida oli oikaisemassa heinikkoisen aukean poikki takaisin pihaan."

- Inka Nousiainen: Kirkkaat päivä ja ilta (s. 12)

6 kommenttia:

 1. Ihana kuva! Minullekaan tästä kirjasta ei noussut yhtä isoa teemaa tai "sanomaa", mutta romaani kertoi mielestäni paljon valintojen ja toisaalta sattuman ja ulkoisten olosuhteiden merkityksestä ihmisen elämässä. Iidan ja Eliaksen kohtaloita muovasivat hyvin paljon sota ja yhteisön odotukset, mutta Viljami on varsin vapaa valitsemaan, miten toimii.

  VastaaPoista
 2. No mutta tuohan oli valtavan hyvä pointti! Juuri noin, pidin sitä ehkä itse liian itsestään selvänä mutta oikeasti, kirjassa oli hyvä muistutus miten kaikki on suhteellista, ja miten oikeasti pitäisi olla kiitollinen ja osata iloita elämän seikoista, toisessa tilanteissa siihen ei olisi mahdollisuutta, vaikka se olisi suurin tavoite ja tahto. Kiitos tästä valaisemisesta! No niinpä tietysti :)!

  VastaaPoista
 3. Mä rakastin Inka Nousiaista, tai lähinnä kai hänen kirjojaan, opiskeluaikoina ja odotan kovasti, että saan lukea tämänkin. Kun nyt otit puheeksi, niin en oikeastaan minäkään muista hänen aiemmista kirjoistaan muuta kuin sen, että niissä oli ihana tunnelma ja pidin niistä ihan todella paljon. Ehkä se riittää, ei aina tarvitse olla ikimuistoinen ollakseen hyvä kirja. On kirjoja joita luetaan messevän juonen takia ja sitten on kirjoja joita fiilistellään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fiilistelykirjoja todellakin tarvitaan. Luottokirjoja, turvakirjoja, kirjoja joiden äärellä rentoudutaan, kuten toiset Salkkarien ja Kaunareiden edessä.
   Messevä juonikaan ei välttämättä ole minulle hyvin merkittävää, virkistävää kyllä. Kaikenlaisia kirjoja tarvitaan, ainakin minä tarvitsen, kun olen tämmöinen joka kirjan höylä!

   Poista
 4. Laitetaan lukulistalle! :) Kiitän vinkistä ja henkilökohtaisesta suosituksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan se olla, että olen ihan väärässä mutta oli pakko mainita kun humalluin niin kehuistasi! Eli kiitos itsellesi ja ole hyvä.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!