torstai 28. maaliskuuta 2013

Mimmikoto-kirjat hämmentävät

Sain yllätyspostina Lasten Keskukselta kirjoja, joista Tule hyvä kakku! Mimmit askartelevat ja kokkaavat (Lasten Keskus, 2012) kiinnitti ensimmäisenä huomioni. Hmm tämähän voisi olla marttaa. Mimmeillä viitattiin ilmeisesti opuksen tekijöihin, joita ovat Lerche, Luukkanen ja Kellomäki.


Kun aloin selata mimmien kirjaa, ja nyt en valehtele, suuni aukesi hämmästyksestä kerta toisensa jälkeen. Ja aina vaan isommaksi. Kirja lupaa nimellään askartelua ja kokkausta, mikä sinänsä on jo erikoinen yhdistelmä mutta sisältää paljon muutakin. Kirjasta löytyi ruokaohjeita, koruohjeita, leikkiohjeita, eri kulttuurien juttuja (siis ruuasta soittimiin!), kalaoppia (?!), lisää herkkuja (kuten mehujää), lanttukukon ohjeen, marjaohjeita, heijastinaskartelun, naamariohjeen, kylpysuolalahjaidean (tämä oli hyvä), nakkipiilo-ohjeen ( ), karkkiohjeita ja Mimmien kuumakylmäkakku ohjeen. Tämä kirja oli kuumakylmäkirja. Täynnä kaikkea, eikä loppujen lopuksi paljon mitään.

Kirjassa on minun mielestäni kerrottu paljon asioita ja ohjeita, joiden toivoisi kulkevan perusarjessa: päiväkodeissa, kotona ja kouluissa. Tämä on vähän ikävästi sanottu, mutta lukijani toivoivat minun puhuvan totta näissä arvioissani!, kirja oli vähän niinkuin uusavuttomien sekamelskaopus, joka opettaa marttailua mutta on niin sekava, ettei akateemisempikaan pysy aina perässä.


Kirjan Meri Mortin fantasiamainen, täydehkö kuvitus sekoittaa mielestäni kirjaa hieman entisestään. Kuvissa näkyy kyllä sellainen prinsessamainen kauneus, ja yksittäin kuvat ovat hyviä. Omasta mielestäni askarteluihin ja kokkailuihin ohjaavat enemmän realistiset kuvat, mielellään valokuvat. Kuvitus on lapsenomaista, joten mieleeni tulee, että kuvat olisivat tarkoitettu ensisijaisesti lapsilukijalle- koululaiselle? Tämä hämmentää minua hieman entisestään. Kenelle kirja on suunnattu?

Omalla tavallaan kirja on hauska idea, monipuolinen ja tällaisia toisaalta haluaisin lukeakin. Tämähän oli kuin blogini, yhtä sekamelskaa! Mutta kuitenkin punainen lanka tuntui olevan kokonaisuudessaan hyvin hukassa. Ohjeissa olisin toivonut olevan jotain uutta kivaa lisävariaatiota, joka piristäisi perusarjen toimia, inspiroisi uusiin kokeiluihin. Askartelu- ja kokkikirjat ovat mielestäni muutenkin hyvin vaikea kirjalaji, sillä moni tällainen tarjoaa hyvin valmiiksi purtuja malleja, joita ei ehkä tule tehtyä kuin kerran. Tässä kirjassa tavanomaisuus oli hyvä vastapaino sinänsä. En kuitenkaan ostaisi tätä kirjaa itselleni, sillä minulla on jo pari askartelukirjaa kaapissani, joita en lähes koskaan avaa ja tämä olisi minulle valitettavasti vain yksi niistä. Tai siis on. 2/5.

Mutta minä ihan kihelmöin siitä, kun sain tällaisia kirjoja, joita en ehkä itse olisi kirjastosta valinnut- ihanan haastavaa ja piristävää väsyneille kotiaivoilleni! Ihan kuin olisi lukupiirissä, jossa "joutuu" tutustumaan erilaisiin kirjoihin. Eli sillä tavalla yllätyskirjat olivat ihan kiva Yllätys tähän alkuun, vaikka pitkälti muuten kustantamoilta saatujen kirjojen esittely tulee täällä olemaankin kirjoista, joita olen itse valinnut ja pyytänyt (Sillä en halua tavaraa vain tavaran takia, vaan laatua.).

Hetkonen pinostahan löytyy toinenkin Mimmikoto-kirja!Ja taas yllätyn, tämä kirja onkin satu: Mimmit ja ketunpoikanen (Lasten Keskus, 2013, kirjoittajana Lerche, kuvittajana Mort). Hieman kansansatumainen tarina lapsista, jotka menevät metsään, joka on sotkettu. Lapset auttavat metsää ja loukkaantunutta kettua. Palkkioksi vanha puu antaa taian, jolla lapset voivat muuntua ketuiksi ja juoksennella kettujen lailla pitkin metsää. Metsässä lapset joutuvat maahisten pesäkoloon. Maahiset ovatkin aika hauskoja, he nimittäin puhuvat savvoo tai jottoo, joka asettaa haastetta lukijan kielenkannoille ja pistää hymmyilemmää. Mutta tiedättekö, tässä sadussa Mort'n kuvitus taas pääsee oikeaan paikkaansa ja on hauska, mielenkiintoinen ja yksityiskohtainen. Ja satukin on oikein mainio opetuksineen kaikkineen ja innostaa varmasti lapsia mielikuvituksellisiin leikkeihin- mikä on mielestäni erittäin hyvä piirre lastenkirjoissa. Sadut, ajattelevaiset sadut, näistä minä tykkään. Hyvvee ja tätä puolta lissee. 3/5.

Onko kukaan lukijoita tutustunut Mimmikoto-kirjoihin? Olisi kiva kuulla teidän kokemuksia kirjoista!


JK. Jälkeenpäin luin Lasten Keskuksen lisälappusesta, että Mimmikoto on maksukanavalla pyörivä lastenohjelma, kirjoista on noussut kansainvälistäkin kiinnostusta ja että Mimmikoto-idea pohjautuu osin kansanperinteisiin (tämähän on kiva juttu!). En yleensäkään tee mitään tutkivaa journalismia, näihinkään ilmaiseksi tulleisiin kirjoihin, vaan luen ne niin kuin me perheet lastenkirjoja luemme, ilman sen kummempia ennakkotietoja: olo lokoisaksi, lapsonen viekkuun ja annetaan sadulle siivet (jotka joskus kantavat, joskus ei)!


"Mittee työ tiälä tiettä? suurin maahisista kysyy.
Uottako työ sortana meijjän katon? Minkä tahin työ silleennii?"

- Lerche, Mort: Mimmit ja ketunpoikanen

8 kommenttia:

 1. Uh, kuulostaa aika levottomalta tuo Tule hyvä kakku kirja. En kyllä tämän perusteella vilkaisisikaan moiseen. Tulen itsekin levottomaksi kun luen kirjoja missä ei ole mitään päätä tai häntää, tuo kuulosti juuri siltä.

  Mimmikoto kirjat kuulostivat ja näyttivät hauskoilta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua kamalasti nauratti se päättömyys ja hännättömyys :D. Joku varmasti tykkää kovastikin...
   Satukirja toimi paremmin. Joskin esikoiseni ei heti kirjalle syttynyt.
   Kiitos kun kommentoit Ada :)! Oli hauska kirjoittaa eka ilmaiskirjajuttu, uutuuden huumaa! Vaikka samaa tuumailua taisi (onneksi) tulla kirjoitettua kuin aina...?

   Poista
 2. Onko Mimmien lastenmusiikki tuttua? Se on aivan mainiota, suosittelen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä ole, mutta googlasin. Lähes arvasin, että Lerche sukunimi on yhteydessä musiikkiin. No nyt tiedän tämänkin, mimmit ovat siis moniosaajia! Pitääpä lainata cd kirjastosta, kiitos vinkistä :)!

   Poista
 3. Mimmikoto on tuttu telkkariohjelmien kautta. Ihan tarttuvia rallatuksia. Okei korjaan, aivan helekatin tarttuvia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle tuli mieleen, että oliko tämä kokoonpano soittamassa presidentin itsenäisyysjuhlissa...
   Nyt kuulostaa siltä, että rallatusisastoon on tutustuttava. Tosin se, että biisit jää päähän soimaan ei välttämättä ole aina niin hyvä juttu, koska ärsyttävät mainosmelodiatkin voivat soida päässä :D!

   Poista
 4. Meilä 2v ja 4v tytöt ovat aivan rakastuneet tuohon kirjaan ketusta ja mimmeistä! Saisin lukea sen joka ilta, jos lapset saisivat valita :) Kyllä äitiä ja isääkin naurattaa nuo maahisen savon kielen viännökset, aiovan mahtavaa lukemista lapsille ja aikuisillekin! Suosittelen kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin näitä luetaan silloin tällöin. Uusimman voisikin lainata kirjastosta :).

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!