sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Mitä tehtäis? (vauvan kanssa)

Minun pitää kirjoittaa tämä pienen vauvan kanssa puuhailupostaus, eli viihdytyspellenä oleminen, NYT ennen kuin unohdan nämä ajat kokonaan. Sillä appsi viihtyy jo varsin paljon lattialla yksin leikkiessä ja esikoisen leikkejä seuratessa. Uskomatonta. Ja ihanaa. Ja vähän tulee jopa syyllinen olo, kun emme ole vauvan kanssa niin paljon koko ajan, kuten esikoisen kanssa.Mutta. Kaikki vanhemmat ehkä tietävät, että vauvat välillä, tai jopa jatkuvasti, ovat viihdykettä vailla. Mitä siis tehtäis? Kahdessa tunnissa on 120 minuuttia aikaa tehdä jotain ja vauvan keskittyminen yhteen asiaan on välillä maksimissaan minuuteissa. Voi jippijaijei, sanovat esikoisten vanhemmat- mitä ihmettä me tehdään?
Moni ratkaisee pulman liikkumalla. Käymällä kylässä, kaupassa, missä vaan poissa. Silloin viihdykettä ja ärsykettä tulee ulkomaailmasta. Mutta kotonakin tulee joskus majailtua, joillakin vähän enemmän kuin toisilla. Neljä seinää ja silleen. Mitä siis tehtäis? Tässä omia viihdytyksiäni koottuna:

- Kuljeskelu talossa, liike auttaa, katsellaan paikkoja: kuvia, tauluja, lasten kuvia siellä täällä. Ikkunasta näkee muuten ulos. Samalla voi itse kytätä naapureita.
- Jumppailut, silloin kun vauva on vireä. Vauvatanssista olenkin jo kirjoittanut, kaikki muutkin pierujumpat ovat vauvoista mukavia varsinkin kun niitä tekee samalla tavalla päivästä toiseen, että liikkeistä tulee ennustettavia.
- Tanssahtelu, liike, joko mainitsin? Pistetään omaa musiikkia tai lastenmusiikkia päälle ja tanssitaan sylikkäin. Valssataan, pyörähdellään, hypähdellään. Alkaa muuten raskauskilot lähteä ja patti kasvaa. Tämän vuoden juhannustanssit tanssattiin näin, kello yhteen saakka... Lorutteluista ja liikkeistä on nykyään kymmeniä kirjoja!
- Kirjat. Olen yllättänyt kummankin lapseni kohdalla miten selkeät kuvakirjat viihdyttävät vauvoja jo hyvin varhain. Parisivuiset pahvikirjat, luukkukirjat, lorukirjat, pehmokirjat, ratisevat ja kilisevät kirjat, peilikirjat... Näitäkin löytyy kirjastoista!
- Laulaminen. Ihan sama missä nuotissa. Mutta arvaa muistaako siinä itkun hetkellä yhtään laulua? No yksikin riittää ja jopa sen jankkaus saattaa ollakin vauvalla mukavinta tuttuuden vuoksi. Vaarilla on saari kyllästyttää kyllä useampia sen sadannen laulamisen kohdalla. Tällöin on aika turvautua jälleen kirjoihin, laulukirjoihin. Eläköön laulukirjat! Siinähän saattaa jopa itseki villiintyä hoilottamaan tuttuja kipaleita! Myös youtubesta löytyy tuhansia lauluja!
- Lelut. Voi jestas, miksi en tajunnut esikoisen alussa lelujen lumoavaa voimaa? Uskoin, että kaksi ikealaista riittää. Olin niin väärässä. Näkisittepä appsin tässä leluviidakossa- viihtyy! Ääntä, väriä, liikettä, tarttumapintoja ja varsinkin suuaistimuksia! (eli turvallisuus on tärkeää leluja valitessa)
- Parin kuun ikäisellä voi ulkona vetäistä vaunun kuomua alas vauvan valvoessa, jolloin vauva näkee maisemia.
- Kantoliinassa vauva voi viihtyä perusarkihommia tehdessä. Pulmana voi olla, että vauvat usein myös nukahtavat tähän, joka on mielestäni vähän vanhempana unirytmiä etsiessä hieman vaikeampi juttu.
- Arkipuuhailuiden teko yhdessä: pyykkien lajittelu samalla vauvalle höpöttäen, vaippojen vaihto pitemmän kaavan kautta silitellen, suukotellen..., sitterin käyttö apuna esim. ruuanlaitossa.
- Toinen lapsi. Siinä se menee missä yksikin, ehheheheheheheh.Tässäpä pikaisesti koottuja vinkkejä. Löytyikö lukijoilta joitakin muita hyviä? Ovatko ylläolevat tuttuja? Olisitko ilahtunut laulukirjalahjasta tuoreena äitinä? Entä kolmen kuun päästä siitä?


"Vaarilla on saari,
se oma saari on,
ai jai vaaria..."

- lastenlaulu

2 kommenttia:

  1. Ihana postaus. Välillä kyllä tosiaan kyrsii istua takapuoli homeessa kotona :-D Toivon ettei talvesta tule kovin kovia pakkasia jotta päästään ulos säännöllisesti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja kyllä :)! Esikoinen on siitä hyvä pakote että viikossa alkaa olla jo menoja väkisinkin, kun kotona hyppisi seinille :D. Toiv tosiaan pakkaset pysyy kohtuullisina, että pikkuposketkin saavat nauttia ulkoilmasta. Olen ihan innoissani, kun appsi alkaa jo viihtyä ulkona meitä seuraillen =}! Avaa taas uusia puuhamuotoja meidän poppoolle! Ja aika söpö näky pikku tyllerö isossa haalarissa, silmät suurena loistaen :D!

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!