keskiviikko 12. syyskuuta 2018

Kuinka minusta tuli rohkea

Kuinka minusta tuli rohkea (Otava, 2018, esittelykpl) on Mervi Juusolan rohkeasti kirjoittama ja Anni Nykäsen upeasti kuvittama kirja, jossa opitaan tunnetaitoja tarinoiden ja tehtävien kautta.


Kirja opettaa muutoksista. Tildan ja Sisun vanhemmat eroavat ja lapset joutuvat muuttamaan tutusta, rakkaasta synnyinkodistaan kaupungin kerrostaloon. Ero tuo monenlaisia tunteita, kuten myös muutto uuteen paikkaan ja keskellä ei mitään tuttua. Juusola kuvaa lapsen maailmaa tarkasti ja samalla voimavarakeskeisesti. Tilda ja Sisu ei jää ilman kolhuja kohdatessaan uusia kavereita, mutta he selviävät niistä olemalla rohkea oma itsensä ja kaverien avulla.


Tarinapätkien välillä oli pieniä infoja esimerkiksi erilaisista tunteista, kiusaamisesta ja suosikistani: eri näkökulmista katsomisesta (vihdoinkin dialogisuuden perusaskeleita lapsille!). Infot olivat juuri sopivan mittaisia ja selkeästi kerrottuja. Luin kirjaa eskarilaisen kanssa ja viihdyimme kumpikin pienellä jännityksen omaisella innolla kirjan ääressä. Kirja myös kosketti ja antoi aitoa aihetta keskusteluihin. Kirjan mukana tulee tunnekortit, joita lapseni halusi välittömästi myös imitoida itse- tämä pantomiimileikki onkin muuten yksi mahdollisuus tunnetaitoharjoitteluun.


Olin tosi iloisesti yllättynyt tästä kirjasta ja suosittelen sen lukemista lämpimästi sekä kodeissa että lapsiryhmissä! Kirjaa kannattaa nimenomaan lukea rohkeasti lapsen kanssa yhdessä, sillä se voi aivan hyvin antaa myös aikuiselle aihetta miettimiseen ja työkaluja omaan elämään tai elämäntilanteeseen. Kirjaa voi mielestäni käyttää myös ilman tarinoita esim. keskustelun apuna. Olisikin ihan mahtava juttu, jos näin mahtavasti kuvitetusta opuksesta tulisi myös esimerkiksi postereita, joissa olisi näitä kaveruuden seinätauluja, joita voisi laittaa esimerkiksi luokan seinälle tai päiväkodin käytävään.


"Oletko huomannut, että ihmiset näkevät samat asiat eri lailla?
Ajatuksiin ja mielipiteisiin vaikuttavat monet seikat: Millaisessa perheessä ja asuinpaikassa olet kasvanut? Mitä olet kokenut? Millainen olet luonteeltasi? Kaikki tämä vaikuttaa siihen, millaisten silmälasien läpi katsot maailmaa."

- Mervi Juusola ja Anni Nykänen: Kuinka minusta tuli rohkea

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!