lauantai 21. heinäkuuta 2018

Jos reissuun haluat mennä nyt... Eurooppaan!

Hellettä riittää kotomaassakin nyt vähintäänkin kiitettävästi. Oma kroppani ei niin välitä näistä hellekeleistä mutta uimaetunsa tässäkin. Ja bloggausetu, kun ulkona on niin kuuma, ettei siellä voi olla!
Kesälomalla useampi perhe reissaa ulkomailla tahi kotomaassa. Tänä kesänä tutustuin sekä Karttakeskuksen Atlas Eurooppa Tiekartastoon (2018, 2. painos, esittelykpl) että Tittamari Marttisen Lasten matkaopas Eurooppaan (2018, Avain, esittelykpl) oman kesälomamme intressien vuoksi.


Atlas Euroopan Tiekartasto on karttakirja, josta löytyy yleiskartat, tiekartat ja kaupunkikarttojakin (28 kpl, suhteessa 1:100 000). Aiemmin matkustaessani muistelen katsoneeni taitettavasta kartasta ja tokihan se meni aina vähän rikki sieltä täältä. Kirjamuotoisessa etuna on se, että kartat pysyvät paremmassa kunnossa, joskin se asettaa hahmottamiseen erilaista haastetta. Karttakirjat ovat mielestäni vielä nykyäänkin erinomaisia esimerkiksi matkojen suunnitteluun ja juurikin kokonaisuuden hahmottamiseen. Karttoja on kiva katsoa myös lasten kanssa!
Vaikka Atlas Eurooppa kulki koko matkamme Euroopan maissa reissatessamme (autolla), on kuitenkin tunnustettava, että kyllähän gps oli se ensisijainen apumme, joka neuvoi kädestä pitäen liittymien vaihdon Saksan motareilla jne. Tietysti gps:kin saattoi ohjata kadun mukaan (esim. hotellien sivuilla voi olla eri kadunnimi) eri paikkaan kuin oli oma ajatus, mutta sitten pitää ottaa oma järki käyttöön. Kaupungeissa parhaat kartat löytyvät parhaiten infoista/hotelleista, tästä kirjasta ei kävelykarttoja tokikaan löydy. Kirjassa oli myös lisätyn todellisuuden vinkkejä ympäri Eurooppaa High 5 Edition appin kautta, mutta valitettavasti tämä toiminto ei toiminut minulla kuin hetken kotikeittiössä ja matkan varrella ei sitäkään. Eikä tarvettakaan oikeastaan ollut tällä kertaa, kun matkasuunnitelmat oli kohtuullisen selkeät. Toki ajopäivien matkan varren pysähtymisien ja ruokailujen valikoinnissa olisi voinut sovelluksen avulla olla hyötyä. Olen aiemmmin esitellyt myös kotimaan kartastosa, jossa juuri nämä vinkit matkan varrella olivat minusta varsin ilahduttavia! Suomi kartastossa vinkit löytyvät itse paperisivuilta, joten ne toimii taatusti höperömmälläkin käyttäjällä! Tässä linkki myös kotimaan karttavinkkiin.
Tittamari Marttisen Lasten matkaopas Eurooppaan (Avain, piirrokset Anne Stolt, 2018, esittelykpl) esittelee 16 eri kaupunkia ympäri Eurooppaa. Kirjan äänenä toimii kuvitteellinen Lenni-poika, joka kertoo omia vinkkejään matkustamiseen ja kertoo kokemuksiaan eri kaupungeissa. Vinkit ovat mukavan lyhyitä ja napakoita. Kirjaa kyydittää sekä piirroskuvitus että valokuvat. Kirjankansi ansaitsee mielestäni erityiskiitosta kiinnostuksellaan. Luimme kirjaa niiden kaupunkien kohdalta, joissa kävimme. Harmituksekseni esim. Tukholma puuttuu kirjasta, ja minusta myös Helsinki olisi voinut olla aivan hyvin mukana. Kokonaisuutena kirja on toki jokaisen matkustelevan perheen pakko-ostos ja mukava kotimainen motivoija Eurooppamatkojen suunnitteluvaiheessa. Tarinat olivat mukavasti lapsen mukaisia ja hyvän tuulisia. Myös varoituksiakin jaettiin, esimerkiksi Legolandian kummitustalosta. En ole ihan varma olisiko esimerkiksi sivun kokoisen kartat olleet vielä mukava lisä. Kartoissa on toisille lapsille oma viehätyksensä ja apunsa kokonaisuuden hahmottamisessa.

Mikä olisi sinun matkakohdevinkkisi Euroopassa?


"Hei! 
Näin kerran lehdessä kuvan kaupungista, jossa oli kapeita värikkäitä taloja, kanaaleja pikku laivoineen, siltoja, tuulimyllyjä ja valtavia tulppaanitarhoja. Se oli ihan kuin jostain sadusta. Minulle tuli taas matkakuume. Niin käy usein silloin, kun katselen kuvia jostain paikasta, jossa en ole koskaan ollut."

- Tittamari Marttinen: Lasten matkaopas Eurooppaan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!