keskiviikko 6. kesäkuuta 2018

Kauniita kuvakirjoja hempeillä ja hieman jännilläkin aiheilla

Kesänkin aikana on hyvä muistaa pysähtyä, vaikkapa kirjan äärelle rauhoittumaan ja levähtämään päivän puuhista ja höpötyksistä. Lapsen kanssa kirjaa voi kesäisin lukea iltasadun lisäksi vaikka pihakeinussa, teltassa, nuotion äärellä tai lomamatkalla autossa.

Anna sinulla maailman (Kustannus-Mäkelä, 2018, suom. Raina Rintamäki, esittelykpl) on tunnelmallisen kaunis kuvakirja siitä, mitä vastasyntynyt lapsi saa- maailman kaikkine kauneuksineen. Kuvitus on hyvin kaunis ja riimittelevä, lyhyt teksti antaa kuvien kautta paljon tilaa omaan haaveiluun.  Kirja toimisi loistavasti (esikois)vauvaperheelle vaikkapa korttina juhlan kunniaksi. Tässä kirjassa keskitytään hempeilyyn ja ihasteluun (Ranskan kokoisten muovisaarten kuvaaminen ei ehkä olisi tässä kohtaa kovin romanttista). Muistan aikoinaan, kun blogini lukija kertoi (josta olen hyvin kiitollinen!), että pitää juuri hempeistä, rakastavista kuvakirjoista, joten tämä on juuri teille!
Tällainen hieman sarkastisempi, huumori- ja actiooonhakuisempi lukija voi huokaista hetken "onpa kauniisti kuvitettu!" ja etsiä seuraavaksi missäsemuntatupatuonjossasaahirnua.

Varjostajat on Maija ja Anssi Hurmeen uusin kuvakirja (S&S, 2018, esittelykpl). Pidin aiemmasta Lepakkopojasta tosi paljon ja odotuksen tähänkin olivat korkealla, vaikka mietin jo kirjan kannen kohdalla onkohan kirja meille hieman liian jännittävä ja tummasävyinen. Vaikka musta on lähes lempivärini, lastenkirjoissa olen yllätyksekseni karttanut näitä uusia tummasävyisiä kuvakirjoja.
Kevään aikana meillä oli pitkä pätkä, jolloin nuorimmainen näki öisin painajaisia- ja tällöin välttelimme hyvässä yhteisymmärryksessä kaikkea vähänkin jännää. Yöunet ovat ihmiselle kultaakin kalliimpia. Ronja Ryövärintytärkin saatiin katsottua netflixistä loppuun vasta toukokuun alussa.

Varjostajat on erittäin upeasti kuvitettu, tummavärinen kertomus- mistä? Surusta valepuvussa? Masennuksesta? Pelosta? Äidin kuolemasta? Hui. Pelko vanhemman katoamisesta tai kuolemisesta on varmasti lapsen pahin pelko, joka lienee sisäsyntyinen jo vauvasta lähtien. Tässä kirjassa ollaan siis varsin rohkeassa aiheessa. Myös kuvituksen hahmot, varjostajat, ovat outoja, vähän animetyyppisiä ilmeettömiä kummajaisia, jotka seuraavat pientä lasta ja hänen isäänsä. Klovnimainen ilmestys on vaikuttava ja tunteita herättävä hahmovalinta. Bussikohdassa tyttäreni kirkaisi säikähdyksestä (kasvot voi nähdä kuvassa joko vääristyneenä tai sitten ylösalaisin olevana- katsoin itsekin kasvot ensin "väärin").
Kirja on valtavan upeasti tehty kirja ja voisin kuvitella Varjostajat kuvakirjapalkintoehdokkaisiin. Arkiseksi kuvakirjaksi, iltasaduksi kirjaa ei liene tehty, vaan kokisin kirjan enemmän keskustelun aloittajaksi (ryhmässä kirja voisi olla turvallisempikin kokea) ja lähes terapeuttiseen käyttöön soveltuvaksi.

Nyt tarvitaan siis turvatankkausta! Daniel Pinkwaterin (kirj.) ja Will Hillenbrandin (kuv.) Karhu ja pupu (Kustannus-Mäkelä, suom Raija Rintamäki, 2018, esittelykpl) on taas täysin päin vastainen vähätarinainen ja, mielestäni, -merkityksinen. Karhu ja pupu seikkailee, ottaa nokoset ja pohtii lemmikin hankkimista (ainoa tärkeämpi "aihepiiri" kirjassa). Kuvitus on vallan söpöä, taitavaa, suloista ja haaveilevaa ja toimii näin oikein mahtavasti unien houkuttajana- myös turruttavan tarinansa ansiosta :D!

Jane Chapmanin upea kansinen uutuuskirja Tartu tassuun houkuttaa lumoavalla tavalla tarttumaan tähän eläintarinaan (Kustannus-Mäkelä, 2018, suom. Raija Rintamäki). Kirjan tarina on kuitenkin varsin tyypillinen satu eläimistä, jotka kohtaavat haasteita ja huomaavat että ystävyys ja yhteisöllisyys pelastaa. Kirja soveltuisi siis näissä puitteissa moniin lapsiryhmiin luettavaksi ja toimii myös hellyydellään ja sanoin kuvaamattomalla kauneudellaan upeasti iltasatukirjaksi.


Ihastuttavia ja juuri teille sopivia kirjahetkiä toivotellen!


"Sitten ne ottivat nokoset."

- Pinkwater, Hillenbrand: Karhu ja pupu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!