tiistai 22. toukokuuta 2018

Molli ja kumma

Katri Kirkkopellon Molli -kirja ihastutti minut ja monet muut aikoinaan ihanan melankolisella, herttaisella ja mietteliäällä Molli-hahmollaan, joka opetteli ensimmäisessä tarinassa olemaan ystävä ja ystävystymään. Myös toisessa, itsenäisessä Molli ja kumma kirjassa, seikkailee Mollin kaveri Pikku Sisu mutta tällä kertaa kaverusten väliin tuleekin kolmas pyörä- mikä kumma tuo voikaan olla?


Puutarhaan on tullut isoja, outoja jälkiä. Kaveruksia jännittää mikähän to otus onkaan ja onkohan se edes kiltti. Molli keksii, että jos jälkien jättäjä onkin yksi Suuren metsän asukeista. Sisu tietää, että ne ovat vaarallisia- juuri siitä syystä, ettei kukaan tiennyt miksi ne ovat vaarallisia.


Mollia kummatus alkaa kuitenkin kiinnostaa ja hän koettaa saada olennon esille, mutta Sisu taas ei ole  uudesta tyypistä innostunut. Ja käykin niin, että Molli tapaa tuon Kumman ja "Olento oli ihmeellisintä, mitä Molli oli koskaan nähnyt.". Tilanne kiristää  Mollin ja Sisun välejä, mutta onneksi kaverukset saavat sovun aikaan sillä tavoin, että kumpikin oppivat kunnioittamaan toisensa suhtautumista uuden kummajaisen edessä.


Tarina on jälleen kerran valtavalla työllä kauniisti kuvitettu ja upeilla väreillä somistettu kuvakirja, jossa on suuri tarina. Tarina voidaan lukea kaverustumistarinana ja laajentaa myös erilaisuuden, oudon ja kummallisen kohtaamiseen. Kirja luo mahtavat puitteet keskustella lasten kanssa monenlaisista asioista. Kirjan kautta voi pohtia muun muassa erilaisuutta ja miten kohdata uusia ihmisiä ja uusia tilanteita- ja miltä nämä tilanteet kustakin tuntuu. Entä mitä on mustasukkaisuus? Tai miltä Mollista, Sisusta tai Kummasta tarinassa mahtoikaan eri tilanteissa tuntua ja miksi? Kirjan kautta herää myös väistämättä ajatuksia maahanmuuttoon liittyvistä ajatuksista ja mielipiteistä. Kirja yhdistää kauniilla tavalla erilaiset näkökulmat uuden asian edessä- toiset voivat olla nopeampia, toiset taas rauhallisempia ja kumpiakin tässä elämässä tarvitaan. Ja vaikka Molli onkin ollut aiemmassa kirjassa verkkaisempi möllykkä, se onkin tässä kirjassa omaksi yllätyksekseenkin rohkeampi ja avoimempi kuin muuten niin vikkelä, ulospäinsuuntautunut ja huimapäisempi Sisu. Niinpä niin, meistä kaikista on moneksi, siinä olen Kirkkopellon tarinan kanssa samaa mieltä- olipa alkuasetelmat mitä tahansa.


Molli ja kumma on oivallinen, kaunis, lämminhenkinen, hauska, tasapainoinen ja ajatuksella tehty, varsin koskettava kuvakirja, jota suosittelen kaikella lämmöllä lapsiperheille ja lapsiryhmille luettavaksi. Kokeilisin kirjaa ehdottomasti myös alkuopetuksen luokissa yhdessä luettavaksi- kirja luo pohjan monenlaiseen keskusteluun ja oppimiseen.
Kevään kirjallinen helmi.


"-Lopeta se kuopsutus. Se häiritsee murjottamistani, Sisu kivahti.
-Voinko minäkin tulla sinne ylös murjottamaan? Molli kysyi.
-Ei tänne nyt mahdu, Sisu tokaisi ja kääntyi selin.
-No, jos minä mökötän sitten täällä alhaalla, Molli huokaisu ja asettui istumaan kiveä vasten."

- Katri Kirkkopelto: Molli ja kumma (2018, Lasten Keskus, esittelykpl)

4 kommenttia:

 1. Ehdottomasti samaa mieltä kanssasi: "Kevään kirjallinen helmi."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Olen hehkuttanut Kirkkopeltoa blogissani melkoisesti. Nyt yritin hillitä itseäni ja laitoin tuohon perään coolisti pisteen :D

   Poista
 2. Oi voi, mun lemppari on saanut jatkoa. Tämä täytyy laittaa ostoslistalle.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!