perjantai 30. maaliskuuta 2018

Maailman rikkain poika

Tänä keväänä Tammelta ilmeistyi ainakin kolme tosi kiinnostavaa ja hauskaa hieman pidempää lastenkirjaa ja olenkin ollut into piukeana, kun olen saanut lukea näitä lukukirjoja pienemmälle lapselleni, joka jaksaa kuunnella nyt paremmin pidemää tarinaa ja oikein toivoo niitä. David Walliams on ollut kirjailija, jonka suomennettuja teoksia on ollut hullun hauskaa seurata: välillä on ollut pettymyksiä mutta tänä keväänä: Jack Pott (viittaus kyseiseen kirjaan, vink vink)!! Walliamsilta on ilmestynyt tänä keväänä mielestäni hänen tähän mennessä paras suomennettu tarina sekä kuvakirja (jonka toivottavasti saan vielä käsiini itsekin suomennettuna)!


Maailman rikkaina poika Joe Spud omistaa miljoonia ja miljoonia isänsä kanssa. Mutta kuten tiedossa: raha ei tuo onnea ja Joe on kaveriton ja kiusattu. Joen isä on nimittäin Puhtopeppumiljardööri. Siis mikä? Puhtopeppu. Jep. Ansaitsi rahansa vessapaperilla. Ja uskomattomat rahat ansaitsikin: perhe saattoi käyttää rahaa kuin roskaa. Pikku hiljaa kaksikko kuitenkin huomaa, mitä ongelmia raha tuo tullessaan: onnenonkijoita ja tilanteita, joissa itsekin syyllistyy toimimaan vain rahan kautta. Kirja vilisee loistavia henkilöhahmoja kiusaajakaksosista ikivanhaan rehtoriin- ja mukana on tietysti kaikissa kirjoissa vaikuttava Raj!

Joe vaihtaa yksityiskoulusta paikalliseen kouluun ja tapaa ensimmäisenä päivänä yhtä lailla pullean pojan, josta tulee ensin hänen kaverinsa- kunnes kaikki menee mönkään. Kirjan luvut ovat täydellisen mittaisia tällaiseen pidempään tarinakirjaan ja tällä kertaa Walliams käyttää myös paljon listoja ynnä muuta, mikä tekee lukemisesta kevyemmän ja nopeamman. Voin kuvitella, että kirja kannustaa todella kivasti koululaislukijoita lukemaan vielä yhden luvun eteenpäin- niin ainakin meillä meni ja yleensä illassa luimme kaksi kolme kappaletta.


Maailman rikkain poika on niin hauska, että lapseni meinasivat tikahtua nauruunsa! Walliams on todella vapautuneen nerokas tässä kirjassa. Pidin kovasti kirjan rakenteesta, huumorista ja (dahlmaisesta) tavasta pitää dialogia myös lukijan ja kirjoittajan välillä. Ja samalla tarinan ja reaalimaailman välillä. Kirjassa saattoi olla esimerkiksi kellon ääni KLING! ja siihen perään kirjailija muistuttaa lukijaa, ettei kyseessä ole lukijan oikea ovikello, vaan tarinassa kuuluva. Kirjassa viitataan myös hauskasti kirjailijan aiempiin nerokkaasiin kirjoihin ja jopa otetaan kunkin maan kustantajakin saa tarinassa arvonsa hauskalla tavalla. Tämä sarkastinen brittihuumori toimii ainakin minulle täysillä!

Kuvien lisääminen bloggeriin on aina suoranainen ilo.
Se on niin hauskaa, että Walliams kirjoittaisi tästä hommasta hyvän kirjan.

Maailman rikkain poika -kirjassa Walliams todella näyttää nyt oikeat kykynsä, jotka ovat minusta aiemmin olleet näkyvillä mutteivat vielä yhtä jalostuneena kuin tässä. Kirja on tiiviimpi, se kulkee paremmalla temmolla kuin aiemmat, se on astetta hulluttelevampi ja hassumpi (mutta käsittelee silti tärkeitä ja vaikeitakin asioita ja tämänkin asialliseen, pysäyttävään tapaan) ja kokonaisuus on tasaisen loistava (ei suvantoja!). Walliamsin kirjoja on käännetty yli 40 kielelle, eikä suotta.

Maailman rikkain poika on mahtava lasten lukukirja! Kymmenen pistettä lapsiltani ja minulta!


"'Minä en todellakaan keksinyt kaksipuolista kuiva/kostea-vessapaperia siksi, että lapseni pannaan putsaamaan pihaa!"

- David Walliams: Maailman rikkain poika (Tammi, 2018, suom. Kaisa Kattelus, kuvitus Tony Ross, esittelykpl)

2 kommenttia:

  1. Tämä onkin eka suomennettu Walliams, jota en ole lukenut, koska molemmat lapset lukivat tämän itse. Kumpikin piti kirjasta paljon ja miettii, että milloin seuraava Walliams suomennetaan. Ehkä ensi vuonna, toivon. Esikoinen tosi voisi lukea jonkun enkuksikin. :)

    VastaaPoista
  2. Aika jännä tilanne :) Kiitos kun kerroit lastesi mielipiteen. Olen samaa mieltä, että hyvä oli. Jotenkin tässä oli hyvin tehty kokonaisuus. Toivottavasti ensi vuonna saadaan taas uusi!

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!