perjantai 19. tammikuuta 2018

Pietimetsä PUUH!

Vuoden ensimmäinen löytö kirjastosta oli Ville Hytösen kirjoittama Pietimetsä PUUH!, jonka on kuvittanut Mira Mallius (Robustos, 2017). Yhdeksän tarinan satu vei meidän Peeterin ja Evelinin kanssa maan syvyyksiin, paikkaan nimeltä Pietimetsä, jossa asustaa jos jonkinlaisia ötököitä.


Peeter ja Evelin törmää koulumatkallaan suloiseen Pikkukönniin, joka avittaa lapset Pietimetsään. Pietimetsän asukkaat ovat omaa sakkiaan. Sieltä löytyy kyllä samalla lailla mukavia ja ikäviä tyyppejä niin kuin meidän ihmistenkin luota, mutta jotkut asiat ovat melko kummallisia. Saunominen esimerkiksi tehdään kamalassa mutakuopassa, sillä: "Kaikki tuntuu puhtaalta saunan jälkeen, kun on itse niin likainen".


Jättipotti kirjassa on kuitenkin tarina Pieti Pyllykästä, nimittäin hilpeästä veijarista, joka pomppii jättimäisellä pyllään, koska ei omista jalkoja. Tarinaan kuuluu myös asiaan kuuluva runo, kuten osassa muissakin tarinoita. Lapseni vaati kuulla tämän tarinan hyvin monta kertaa!


Ville Hytönen on yksi taitavimpia sananiekkoja lastenkirjallisuuden saralla. Hytösen lastenkirjat ovat moninaisia ja usein myös rohkeita. Pietimetsä PUUH! on oivallinen, hauska ja kiehtova satu, jollaisia harvoin nykyaikana saa luettavakseen. Satumaisuus, ihmeellisyys, outous kiehtoi lastani heti ja kirja nousi nopeasti alle kouluikäisen lapseni suosikiksi. Siinä määrin, että tämä kyllä pitäisi ehdottomasti saada omaan hyllyynkin. Hytösen kielen runsaus on välillä yltiöpäistä mutta silti sitä on mielekästä lukea niin monen yliselkokielisen, ja siksi niin töksähtävän, kirjan jälkeen. Mukava oli myös huomata, että keväällä ilmestyy myös Hytösen Ötökkämaan tarinoihin jatkoa! Ötökkämaan tarinat pitäisikin ehdottomasti lukea taas uudestaan, sillä se on loisto kirja.

Joko sinä olet tutustunut Hytösen lastenkirjoihin?


"Syksy sai puut kauniiksi ja Sitsinmäen pienet vihreät puutalot olivat kuin akvarellimaalauksesta, kun Peeter Peeter ja Evelin kulkivat puistotietä pitkin kohti kouluaan."

- Ville Hytönen: Pietimetsä PUUH!

2 kommenttia:

  1. Ötökkämaa oli minusta aivan ihana, ja lapsetkin tykkäsivät. Täytyy heti mennä kirjastoon varaamaan tämä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä Pietimetsä on enemmän klassisia satuja kunniottava, kuin muistelisin Ötökkämaassa olevan pikkuisen enemmän svengiä. Pakko ottaa kyllä sekin lukuun pian ja vähänkö siistiä, että laatukirjalle saadaan myös jatkoa :)! Kiitos kun kommentoit ja toivottavasti löysitte kirjan kirjastosta. Minulla on jotain muutakin Hytöseltä lainassa mutta en ole vielä ehtinyt sitä lukea :)

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!