sunnuntai 19. marraskuuta 2017

Suuri lasten tietokirjapostaus

Onpa suureellinen otsikko mutta mitään sen kuvaavampaa en tähän postaukseeni keksinyt :D Maailmassa on niin paljon kaikkea mitä haluaisi puuhata ja kokea. Jo perusarki täyttyy mukavasti kaikenlaisesta mielenkiintoisesta puuhasta, että meinaa aina aika käydä vähiin. Kun joutenkin pitää olla! 

Lasten tietokirjaosasto on nyt selkeimmin meillä vähemmällä luvulla, mikä osin harmittaa, mutta osin tuntuu viisaalta mennä sen mukaan mikä milloinkin hyvältä tuntuu. Olen kuitenkin aika ajoin napannut kirjastosta uusimmat, kiinnostavimmat kotiin saakka hyllyyn katseltavaksi- houkutukseksi itselleni ja lapsilleni. Joitakin on tullut myös kustantajilta blogiesittelyyn. Tässäpä lyhyt koonti viime aikoihin tulleista lasten tietokirjoista, vaikkapa vinkkeinä pukinkonttiin jos satutte tietokirjaa sinne etsimän. Kirjoja on siis katseltu, selailtu mutta harvoin kokonaan luettu- joten kannattaa tutustua itse kiinnosavimpiin lähemmin!


Aloitetaan kolmesta erilaisesti ihmiseen liittyvistä kuvakirjoista. Lasten Keskukselta on ilmeisesti alkamassa tosi kiva, luukkukirjamainen, paksusivuinen, tiivis Fiksut Faktat -tietokirja sarja pienimmille. Miten aistit toimivat? (kirj. Katie Daynes, kuv. Christine Pym, suun. Suzie Harrison, suom. Kalle Nuuttila, 2017, esittelykpl) On tosi kiva kirja, tämän tietomäärän kirjaa on helppo lukea iltasatuna vähemmällä vaivalla. Oikeastaan aivan loisto kirja!


Askel tietomäärältään runsaampaan on taas 100 asiaa ihmiskehosta (Lasten Keskus, 2017, kirjastolaina), jossa todellakin on 100 eriskummalista ja mielenkiintoista faktaa kehomme toiminnasta. Esimerkiksi tiesitkö, että vauvat kasvattavat kohdussa viikset, jotka syödään ja ne tulevat ns. vauvan pihkakakan mukana ulos?Ihminen napakasti (Iiris Kalliola, Ville Heinonen, 2016, esittelykpl), Avain) on taas varsin kattava opus, suorastaan lääketieteen preppaukseen sopiva :)! Teksti on ytimekästi, hieman tupsahtavaakin ja hassusti vähän kuin runomaisesti asteltu kuvien viereen. Kuvitus edelliseen kirjaan mukavamman selkeä ja realistinen, miten toivoisin tällaisen tietokirjan olevankin. Nuorimmainen lapsistani on nyt ihmiskehosta varsin kiinnostunut ja olen ottanut tavaksi jutella siitä mistä hän kyselee mutta hieman yksinkertaisemmalla tavalla vielä, koska tuntuu, että hän osaa jo huolehtiakin asioista. Sen sallisi olevan vain aikuisten tyhmä etuoikeus. Esimerkiksi viime viikot olemme puhuneet napanuorasta. Siitä mieleeni tulikin, onko Ihminen napakasti -kirjan nimessä hassu viittaus napaan?!


Suomi 100 -vuoteen sopii hyvin Janne Haikarin ja Carlos Da Cruzin Suomen keskiaika lapsille -tietokirja (S&S, 2017, kirjastolaina), jossa on taattu ja jo tuttu Da Cruzin runsas kuvitus ja yhtä runsas tietomäärä. Tätä olen ehtinyt vain selailla, kuten useimpia näistä tekstin kirjoista. Aiempi kirja Kuninkaantie esitelty täällä.


Syksyn kiinnostavampia tietokirjauutuuksia on Elina Lappalaisen kirjoittama ja Jussi Kaakisen kuvittama Nyt pelittää! (Tammi, 2017, kirjastolaina), joka myöskin on pituutensa vuoksi päässyt ainoastaan selailuun. Tässä kirjassa mukavaa on se, että taustalla on tarina, jonka kautta asioihin tutustutaan, aivan kuten kirjailijan aiemmassa Nakki -kirjassa. Olisin toivonut tämän pääsevän koululaiseni lukuun, mutta näin ei käynyt. Sen sijaan Minecraftista kertova tietokirja, toistasataasivuinen!, on kyllä luettu kannesta kanteen. Että tämmöistä tämä on. Nyt pelittää! -kirjan kulkua on mukava ollut katsella myös tekijänsä instasivujen kautta ja varsin mukavaa on ollut havaita, että kirjailija on kulkenut kouluilla kertomassa pelaamisesta ja näin myös uudesta kirjastaan! Tätä lisää!


Linda Liukkaan Hello Ruby -kirjat ovat olleet menestys (Otava, 2015, 2016, kirjastolaina + esittelykpl), mutta meillä nekin ovat olleet lähinnä selailukirjoina. Lukuhetket ovat lähes aina iltasatuhetkiä, joten silloin kaipaamme tarinoita. Tosin Hello Rubyssakin on Lappalaisen kirjojen mukaisesti taustatarina omaksumisen helpottajana ja lisäksi kiva, raikas kuvitus, mutta kirjat ovat niin pitkiä...!
Määränpäänä avaruus (Christoph Englert, Tom Clohasy Cole, Nemo, 2017, suom. Sini Linteri, esittelykpl) vaikutti katalogin sivuilla todella kiinnostavalta, kuitenkin tämänkin kirjan kanssa ollaan tyydytty selailuun tekstin runsauden ja tiedonmäärän vuoksi. Avaruuskirjoja meillä on myös luettu aiemmin paljon, joten niihin rinnastaen kirja vaikuttaa kivan kattavalta perusasioista. Kuvitus on vähän ristiriitaista, osin "maisemakuvat" ovat hienoja mutta niihin liitetyt sarjakuvamaiset ihmishahmot hieman persoonattomampia.Mitä ihmettä! -sarjan Tuuli -kirjassa (Lasten Keskus, Isabel Thomas, Pau Morgan, suom. Marketta Vaismaa, 2017, esittelykpl) on mukavan selkeästi, hieman retrostikin kuvitettu kirja, jonka tiedon omaksumista helpottaakin erilaiset pikkukokeet, joita lukijat voivat tehdä. Tämä vaatii hieman askarteluvarustusta ja -intoa. Kirja voisi toimia mukavasti opetustuokioiden tukena koulussa tai päivähoidossa.Kaikkein toiminnallisimmat "tieto"kirjat ovat jo aiemmin hehkuttamamme Timothy Knapmanin historiaseikkailut, joista on tullut kaksi uutta osaa: Kuninkaan ritari ja Minotauruksen labyrintti (Lasten Keskus, 2017, suom. Anna-Reetta Sipilä). Ehdimme lueskella näitä jo kesällä ja huomata, että kirjoissa, jotka etenevät lukijan tekemisen pulmanratkaisujen mukaan kirjan sivulta sen mukaan toiselta toiselle hyppien oli tullut pieni puute, jonka vuoksi kirjoista tuli syksyllä uutuuspainokset, joissa puuteet on korjattu. Nämä tietokirjat ovat ainoita, joihin lapseni on tarttunut, vaikka ne ovat osittain melko haastaviakin! Eli jotenkin tämä itsenäinen pähkäily tuntuu toimivan osalle lukijoista  kutsuvana tekijänä.

Eli hyvin monenlaisia tietokirjoja- minkä tyyppinen ratkaisu lasten tietokirjoissa kiinnostaa sinua eniten? Luetaanko teillä paljon tietokirjoja ja millä tavalla?


"Kuinka aistini toimivat?
Aistit kertovat aivoillesi maailmasta ympärilläsi."

- Miten aistit toimivat? (Lasten keskus)

2 kommenttia:

  1. Meillä tietokirjoja luetaan paljon! Tykkään lukea niitä itse, ja ne uppoavat myös etenkin meidän 6-vuotiaaseen, jota kiinnostavat ihan kaikenlaiset tiedot, kun ne oikein tarjoillaan. Esim. Guinnessin ennätysten kirjan selailu kiinnostaa, niin kuin varmaan tuon ikäisiä muutenkin kiinnostavat kaikenlaiset vertailut ja ennätykset. Meillä on myös tuon 100 asiaa -sarjan joku aiempi osa 100 asiaa mitä haluat tietää, jota on lueskeltu paljon, ja siinä on yllättävän monipuolisesti selitetty mitä erilaisempia ilmiöitä ja asioita maailmasta! Tällä hetkellä poika myös lueskelee Tieto-Atlasta, ja on kiinnostunut eri maista, lipuista, kielistä ja kartoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ostin juuri Guinnessin pelikirjan kirjamessuilta mutta ei ole ollut niin suosittu kuin ihan pelistä kertova kirja. Tietokirjat ovat mukavia, luen niitä itsekin aika ajoin erilaiseen lukutarpeeseen ja toki itseään on hyvä sivistää aika ajoin uusienkin asioiden äärelle. Mukavaa, että myös lapsille on nykyaikana varsin paljon erilaisia tietokirjojakin. Että on mistä valita! :) Kiitos kommentista Meri, olipa kiva kun kävit kommentoimassa :)!

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!