sunnuntai 10. syyskuuta 2017

Ympyräiset opettavat tunnetaitoja

Ympyräiset on uusi kirjasarjana aloittanut tunnetaitojen oppimisympäristö- voisiko näin ympäripyöreästi sanoa? Rounders Entertainment Oy pyrkii tuottamaan tunnetaitoihin liittyviä kirjoja, animaatiosarjan, mobiilipelejä ja -sovelluksia. Ympyräiset -kirjasarja (Kustannus-Mäkelä, 2017, esittelykpl) on tuotesarjan aloitus, johon hyvin suurella mielenkiinnolla lasteni kanssa tutustuin.


Anne-Maria Kuuselan kirjoittamat ja Matias Teittisen kuvittamat ympyräiset hahmot seikkailevat Poutapilven maailmassa ja kirjoissa esiintyvät muun muassa Sisu Kettu, Heko Kroko, Fiksu Fantti, Pomppu Bansku ja suosikkimme Räyhä Rapu. Kaikki omia persooniaan, vahvuuksieen ja heikkouksineen ja usein ratkaisu kirjoissa koettuihin seikkailuihin löytyy niiden kautta- ja yhdessä ratkaisemalla. Kirjojen perusideana on tutustua erilaisiin tunteisiin ja ymmärtämään niiden tarkoitusta. Satujen sisällä on vuorovaikutteisuuteen kutsuvia kysymyksiä, kuten "Oletko sinä pelännyt pimeässä?" tai "Miten Räyhä Rapu voisi lohduttaa Puspusia?".Kirjojen kuvitus muistuttaa minusta hieman änkkärimäiseltä. Sinänsä se on helposti mobiilipeleihin yhdistettävissä. Kuvitus on myös tarkoituksellisen selkeää.
Luimme Kiva Kirahvin kannustuksen, Sisu Kettu ei anna periksi ja Räyhä Ravun kiukkupuuskan. Lasten ja minun suosikiksi nousi heti Räyhä Ravun kirja, jota olemme lukeneet jo varmasti kymmenen kertaa. Kirjoissa on mukana hauskaa huumoria, eikä liiallista tupotusta. Jännäsin hieman miten tällainen suunnitelmallisen opettavainen formaatti toimii lastenkirjoissa mutta kokonaisuus on yllättävän hyvä. Kirjat jäävät meillä ehdottomasti arkilukuun ja kannustan kaikkia lapsiperheitä ja lasten kanssa töitä tekeviä tutustumaan Ympyräisiin ja ottamaan ne arkiseen käyttöön. Ympyräiset tukevat mukavalla tavalla tunne- ja vuorovaikutuskasvatusta mitä toivottavasti aikuisina toteutamme arkisella tavalla jokainen päivä myös irl lastemme kanssa.


"Helppohan sinun on siinä hymyillä noilla pyöreillä huulillasi, Räyhä Rapu tiuskaisee Puspusille."

- Anne-Maria Kuusela, Matias Teittinen: Ympyräiset Räyhä Ravun kiukkupuuska

2 kommenttia:

 1. Vaikuttaa oikein hienolta kirjalta ja idealta :)

  (Aikuisillekin pitäisi alkaa opettaa tunnetaitoja, monesti lasten vanhemmat käyttäytyvät myös huonosti, tunteiden säätely on jo unohdettu taito. Lisäksi kaikki ovat vaatimassa kaikkea, eikä mistään haluttaisi enää maksaa mitään, ja siksipä velkaannumme kaikista leikkauksista huolimatta, mutta toivottavasti lapsissamme on tunnetaitoja kääntää tämä oravanpyörä toiseen suuntaan).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on :)!
   Tunnetaitojen opettelu on varmaan enemmänkin nykyaikaa uuden tiedon pohjalta. Me aikuisetkin sitä voidaan taatusti oppia :)!
   Kiitos laajakatseisesta kommentistasi!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!