sunnuntai 3. syyskuuta 2017

Tylypahkan kirjasto

Loppuiko Harry Potterit ja et tiedä mitä lukea seuraavaksi? Onneksi J.K. Rowlings on kirjoittanut meille Potter-faneille lisää... Sillä kuten tiedät, Tylypahkan kirjastohan on täynnä kirjoja, joita ei edes Hermione Granger ole kaikkia lukenut. Tänä syksynä Tammi julkaisi ymmärtääkseni uutena painoksena kolme Tylypahkan kirjaston kirjaa (2017, esittelykpl, suom. Jaana Kapari). Kirjat ovat kaikki noin sadan sivun kokoisia, tietokirjamaisia, lyhyehköjä kappaleita, joten katsoin heti, että kirjat ovat loistava lukusaalis alakoululaiselle lapselle.


Kirjojen kannet ovat niin kutsuvia! Pienet opukset ovat kuin kirjahyllymme timantteja kultaisine kirjaimine ja raameineen! Huispaus kautta aikojen -kirja kertoo tietenkin Huispauksen historian, säännöt, termistön ja kaiken minkä olet halunnut huispauksesta tietää. Tekstit ovat varsin hauskalla ja menevällä tavalla kirjoitettuja, juuri niin kuin vain J.K. Rowlings homman osaa. Kaikkein hauskinta minusta näissä kirjoissa on, että esimerkiksi Huispaus -kirjan sisäsivun sanat on kirjoittanut Albus Dumbledore ja kirjan etusivuilla olevat arviot ovat mm. Gilderoy Lockhartilta ja Ludovic Bagmanilta. Tai Rita Luodikolta: "Olen lukenut huonompaakin.". Loistavaa!


Ihmeotukset ja niiden olinpaikat "on kirjoittanut" Lisco Scamander, joka lieneekin jo samannimisestä elokuvasta monille tuttu. Kirja on varsin tietokirjamaisella tavalla kirjoitettu tietokirja ihmeotuksista, alkaen niiden määrittelystä ja esitellen kymmeniä otuksia. Saatan vain ihmetellä miten kummassa J.K. Rowlingsin mielikuvitus saattaa riittää näin uskomattomaan laajuuteen. Kirjan lukeminen saattaa mennä helposti selailevaan lukuun, niin kuin tietokirjassa usein käy. Erinomaisena juttuna kirjan alussa on teksti, joka näkyy vain meille velhoille.
Ai niin, ja unohdinko mainita, että kaikki kirjat ovat mahtavasti kuvitettuja!! Kirjojen kannet ovat tehnyt Jonny Duddle ja sisuskuvituksen Tomislav Tomic. Ja suomennoksen on tehnyt joku ihmeellinen Kurvaa Aka! Whoss Gue?


Siuntio Silosäkeen tarinat ovat kokoelma satuja nuorille velhoille ja noidille, jotka Hermione Granger on kääntänyt uudelleen. Lisäksi satujen jälkeen on Dumledoren huomautuksia saduista, jotka McGarmiva on antanut luvan julkaista uudessa painoksessa! Kirjassa on viisi satua.
Ymmärtääkseni kaikkien kolmen kirjan kirjailijan palkkiot menevät hyväntekeväisyyteen, joista on kuvaukset kirjojen takana.


Mystisen hauskoja kirjoja, ja pieniä kummasteltavia pakkauksia kaiken kaikkiaan. Mutta tokikaan, ei nämä millään yllä siihen hekumaan mitä vain Harry Potter tarinoiden lukeminen voi antaa!

Jk. Tämä kirjoitus näkyy vain aidoille velhoille ja noidille. Kirjoissa on myös todella hyvin otettu huomioon jästien pääsy kirjojen äärelle ja näin "satumuotoon kirjoitettuna" varmistettu, että todellinen tieto pysyy vain meidän keskuudessamme, eikä tieto näin aiheuta kaaosta jästien keskuuudessa.


"Herra Sipis vaikuttaa varsin lupaavalta. Jos hän jatkaa tähän malliin, hän saattaa hyvinkin joskus päästä samaan kuvaan minun kanssani!"

- Gilderoy Lockhart, kirjailija, Maaginen minä

4 kommenttia:

 1. Kyllä nämä ainakin toisia, vai jopa kolmansia painoksia ovat. Ensimmäiset painokset Huispaus kautta aikojen ja iHmeotukset ja niiden olinpaiakt kannet olivat todella tylsän näköiset, nämä uudet ovat kyllä hienoja. Nämä kirjat ovat kivaa potteraiheista kevyttä iltalukemista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onpa kiva että sinustakin uudet painokset ovat onnistuneempia kansiltaan. Iltalukeminen onkin oiva ilmaus tällaisiin kirjoihin :)!
   Kiitos kommentistasi!

   Poista
 2. Nämä lähtee kolmasluokkalaisille kokeiluun. Jospa erityisesti pojat innostuisivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, toivotaan näin. Pikkuisen tylsäksi on lapseni osan kirjoista valitettavasti kokenut. Nämä ovat enemmän sellaista insinööritasoa Pottereihin verrattuna (nippelitiedompaa), joissa taas ytimenä on yllätyksellinen ja vetävä, huumoripohjainen tarina. Juuri itsekin voivottelin mistä löydän kirjoja, joihin poikalapsi innostuu ja etsintä on vaikeaa. Joten sydämelliset tsemit sinulle lähetän työhösi.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!