tiistai 26. syyskuuta 2017

Liikkuvat sivut lastenkirjoissa

Sain Aurinkokustannukselta yllärinä kokeiluun kaksi liikkuvilla sivuilla varustettua pahvikirjaa. Siis kyllä, sivut liikkuvat. Eli sivuja vedetään sivulle päin ja näin aukeama avautuu isommaksi. Kun poikani oli pieni, hän tykkäsi juuri tällaisista enemmän toiminnallisemmista kirjoista. Jos kirjassa oli jotain pyöriteltävää, ponnahtavaa tai mitä tahansa, se kiinnosti pikku hiljaa myös itsenäiseen lukuun.
Vaikka joku voisi ajatella, että kirjan pitää olla kirja, olen erimieltä. Lapsen huokuttelu nykymaailmassa kirjan äärelle on oikea uroteko. Jos pieniä legonsinöörinalkuja kiehtoo toiminnallisuus, niin antakaa mennä! Se, että lapsi viihtyy kirjan äärelle jättää varmasti aivoihin mukavan konnotaation kirjasta ja loppu voi olla menestystarina.

Ainakin oma lapseni viihtyy koululaisenakin kirjojen ääressä. Ei lukutoukkana, mutta kuitenkin selvästi kirjoja ja kirjojen maailmaa arvostaen. Ja siitä olen älyttömän iloinen.Nina Hammerlen Kaikki viihtyvät maatilalla (2017,  suom Tanja Kanerva) on maatilanelämää valoittava kirja, hieman kohderyhmäänsä (taaperot/vauvat?) liian pitkällä tekstillä varustettu. Kuvitus on sarjakuvamaisen söpöä, joka varmasti kiinnostaa monia.

Joachim Krausen Kaivinkoneet työn touhussa (2017, suom. Tanja Kanerva) olisi ollut ehdottomasti vauvalapseni suosikki, koska autot. Tekstiä taas hiukan liikaa, kuvitusta runsaasti. Riittää tutkittavaa!

Blogistani on totta tosiaan tainnut tulla pienempien lasten kirjablogi, hihi :) No kyllä me vielä pidempiinkin kirjoihin päästään. Bloggaustahtikin on välillä verkkaisa... Me kyllä luetaan koko ajan, mutta minun asettuminen bloggaamisen äärelle on vähän malttamatonta :)!
Ihana kuitenkin nähdä, että kesätauon jälkeen blogikävijämäärät ovat palanneet entiselleen- että kyllä siellä jotain ruudun takana on! Saa hihkaista ja kertoa minkä ikäisiä pieniä lukijoita teiltä löytyy :)! Kommettikenttä on aina avoinna!


"Jotta joen voi ylittää, täytyy rakentaa silta."

-Joacim Krause: Kaivinkoneet työn touhussa

4 kommenttia:

 1. Hauska ja varmasti monia lukijoita kiehtova idea tehdä kirjaan liikkuvia sivuja. Allekirjoitan täysin tuon, että "kaikki keinot sallitaan". Kun kirjoista oppii tykkäämään ja arvostamaan, tulee myöhemminkin todennäköisesti lukeneeksi muutakin kuin instagramin feediä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just näin! Kannattaa kokeilla kaikkea että kirjat alkavat kiinnostaa- lukemisen taito on vieläkin ykkösasia!!

   Poista
 2. Vaikka olenkin vapaaehtoisesti lapseton aikuinen tykkään älyttömästi lastenkirjoista, juurikin kauniiden kuvitusten takia. Juuri löysin kirpparilta lapsuuteni suosikkikirjan Kissimirrin jouluaatto ja ihastuin uudestaan sen kuvitukseen, kuinka ihania. Toivottavasti tässä joulua kohden innostut jotain lasten joulukurjija esittelemään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan mahtava juttu, että näin kommenttien kautta lukijakuntani tulee esille ja myös näin ehkä lastenkirjojen tekijöillekin, että vaikka kohderyhmänä on toki lapset ja perheet, niin lastenkirjoja lukevat myös muut! Ihan mahtava juttu!!!
   Kokeilepas laittaa tuohon yläkulmassa olevaan hakukenttään "joulu" niin siitä avautuu blogissa jo esitellyt joulukirjat tähän mennessä (mm. Maijalan kuvitus Miljoona biljoona joulupukkia -kirjasta on huomioinnin väärti!).
   Meillä on toki jo luvussa kaksi tämän lukukauden uutta joulukirjaa, yksi talvikirja, ja niitä ajattelin vinkata todennäköisemmin jos vain ehdin kirjoittamaan. Mutta en taida IHAN vielä niitä laittaa eetteriin, kun jouluun on vielä hetki... tai no vain alle kolme kuukautta!!! Kiitos toivepostauksesta, näitä on tullut vähemmän viime aikoina :)!

   pst. Kirjamessujen aikaan Finlandia-talolla on ilmeisesti kuvittajien myyntinäyttely jos kiinnostaa...!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!