keskiviikko 21. kesäkuuta 2017

Päättelyseikkailua kirjoissa

Meillä oli pitkään hyllyssämme pari päättelyä vaativaa seikkailukirjaa, jotka olin huomannut melko vaikeiksi ja aikaavieviksi. Kirjat siis odottivat lasteni kasvamista.
Kesäloman alkaessa sanat "Ei oo mitään tekemistä" muistuttivat minua näistä kirjoista ja niinpä nappasin odottavat kirjat kirjahyllystäni: David Gloverin Matikkaseikkailu Salaisuuksien sokkelon (suom. Elisa Hurmerinta, Lasten Keskus, 2016) ja Timothy Knapmanin Historiaseikkailu Kammion kauhut (suom. Anna-Reetta Sipilä, 2016, Lasten Keskus, esittelykpl). Tai itse asiassa annoin ensin vain yhden luettavaksi ja säästelin toista yllätykseksi- ja ilo toisesta kirjasta olikin suuri!


Koululaislapseni innostui Salaisuuksien sokkelosta tosi paljon. Ideana kummassakin kirjassa on edetä seikkailumatkaa erilaisia pulmia ratkaisten. Matikkamatkassa ratkotaan laskutehtäviä, joissa tarvitsee yhteen-ja vähennyslaskuja, sekä kerto- ja jakolaskuja. Parhaiten matikkakirja käy siis sellaisille lapsille, jotka taitavat jo noita laskuja. Kirjan takaa löytyy myös "sanakirja". Itsekin kokeilin Matikkaseikkailua ja se oli aika hauskasti tehty ja vaati kyllä keskitttymistä ja aikaakin. Lapseni innostui kirjasta niin, että suoritti seikkailun useaan kertaan.


Historiaseikkailun kautta lapsi voi tutustua muinaiseen Egyptiin. Lapseni koki tämän kirjan aluksi tosi vaikeana, mutta otti kirjan aina vain uudestaan käsiinsä. Kirjassa sanotaan, että kirjan seikkailun suorittamiseen tarvitaan jo ennakkotietoa historiasta mutta myös tervettä maalaisjärkeä, eli veikkaamallakin voi selvitä, sillä kirjojen idea on johdattaa aina väärienkin valintojen kautta oikealle polulle. Kummassakin kirjassa tarina etenee siis kirjan sivuilla edestakaisin pomppimalla ja vaihtoehtovastauksien mukaan, etsit aina uuden sivun ja siellä olevan kohdan. Matikkaseikkailussa tarina eteni yllättävän koosteisesti, erilaisia tavaroita ja numeroita "keräten", joka sai minut ihmettelemään näiden vaihtoehtotarinoiden tekijöiden uskomatonta taitoa. Historiaseikkailu on päällisin puolin minusta hieman runsaammin kuvitettu, joka näyttää kokonaisuudessaan siten mukavammalta.

Kirjat olivat siis oikea menestys koululaiselleni. Muistelen, että seikkailusarjaa tuli aikoinaan pari muutakin kirjaa, jotka minun täytyy kyllä nyt jostakin etsiä. Ehkäpä ne löytyvät kirjastosta... mutta miltä osastolta? Onneksi on nettikirjaston hakukone, niin sitäkään ei tarvitse enää miettiä!

Luimme näitä kirjoja myös pidemmillä automatkoilla, joten tässäpä vinkki myös kesälomaretkiään suunnitteleville, tiedosta kiinnostuneille matkustajille! Ainakin meillä kirjoista saattaa tulla automatkojen vakiotekemistöä; puuhatehtävien, piirtämisten, äänisatujen ja lukuisten pelikoneiden rinnalle!


"No, oletko valmiina? Käännä sivua ja aloita seikkailu!"

- David Glover: Salaisuuksien sokkelo

2 kommenttia:

 1. Onpa kumma, blogger ei jostain syystä enää näytä minulle, että sinulta on tullut uusia postauksia. Piti tulla ihan varta vasten kurkkimaan, mitä kuuluu. Ja täällähän oli vaikka kuinka monta uutta ja mielenkiintoista postausta! Minusta on kiva, että näitä kirjoja lukiessaan lapsi pääsee itse mukaan kirjan tapahtumiin ja saa käyttää hoksottimiaan. Ei todella voi, kun ihailla kirjan tekijöiden kykyä pitää kaikki langat käsissään. Minusta tuntui välillä haastavalta hypellä sivulta toisella ja koittaa muistaa, mitä symbolia pitikään seurata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä kirjat olivat meilläkin vuoden hyllyssä, koska olivat liian vaikeita vielä vuosi sitten. Nyt lapseni tosiaan hullaantui näihin ja olen katsellut kirjaston hyllyjä onko näitä lisääkin - muistelin niin :)
   Minullakaan ei blogger aina näytä reaaliaikaisesti päivityksiä, otapa näistä selvää. Kiitos kun kävit tervehtimässä :) Yritän vielä kirjoittaa jonkun tässä kesäaikaan, sitten voisi pitää pienen tauon. Ja syksyllä jatketaan?! :)

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!