tiistai 27. kesäkuuta 2017

Meren eläviä

Kirjojen kautta voi opetella monenmoista. Kuten viime bloggauksistakin huomaa, kirjoja on nykyään monenlaiseen lukuun: voi löytää ja yhdistää matikkaa, historiaa, peli-intoa tai vaikkapa hahmottamisen perustaitoja ja iloa kuvituksen voimasta, kuten tässä kirjassa.


Neiko Ng:n kuvittama Meren eläviä on etsimiskirja (Kustannus-Mäkelä, 2017, suom. Raija Rintamäki, esittelykpl). Kirjasarjaa on ilmestynyt myös: Villieläimiä, Kulkuneuvoja ja Dinosauruksia. Iloisen värikkäät ja raikkaan isot, pahvisivuiset kuvat kutsuvat leikki-ikäisiä luokseen. Ja käy tämä mielestäni vaikka alkuopetusikäisellekin.


Koko aukeaman kokoisista hauskoista kuvista voit etsiä sekä alalaidasta löytyviä kuvia tai sitten sivun ylälaidassa olevan tekstin mukaisia asioita, kuten: "Mitä hylkeet syövät?". Kirjan takana sanotaan, että kirjasta voi myös opetella lukemaan sanoja. No, näin voi tehdä joka kirjasta, mutta kun tässä kirjassa asiaan lasta kannustetaan, olisi teksti voinut mielestäni olla vaikka isoin kirjaimin ja kotimaisessa versiossa myös tavutettuna.


Näköaisti on tärkeä aisti oppimisessa. Siksi myös nämä hahmottamista ja näönvaraista päättelyä vaativat kirjat ovat tosi hyviä tarinakirjojen rinnalla. Kirjojen äärellä vanhempi ja lapsi myös harjoittelevat yhdessä keskittymistä ja yhteisen keskittymisen kohteen jakamista, ihan kuten ympäristössä liikkuessaan ja havaintoja jakaessaan: "Oi, katsopas tuolla menee orava!".

Pahvisivuisena kirjana tämäkin kirja sopii siis jo melko pienille lukijoille- ja harjoittelijoille.
Kirjojen lisäksi kaupoista löytyy nykyään paljon erilaisia tehtävävihkoja ja puuhakortteja, joissa harjoitellaan mukavalla tavalla samoja juttuja. Perinteisiä leikkejä: rakenteluja, palapelejä ja piirtämistä unohtamatta!


"Katso kuinka paljon kaloja piileksii koralleissa."

- Neigo Ng: Meren eläviä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!