sunnuntai 4. kesäkuuta 2017

Koiranpentukirjoja

Meillä on ollut onni saada tutustua koiranpentuun ja kylläpä siitä onkin tullut toisen lapsen "paras kaveri". Koska kyseessä ei ole oma pentu, ollaan myös saatu kokea rusinat pullasta -meininkiä, eli ei yöllisiä ulvontoja, kaikki tavarat pureksimattomia ja hermotkin tallella. Vaikka kyllä ollaan päästy myös näkemään miten koiranpentu osaa uhmitella! Nih!


Luimme kaksi kuvakirjaa aiheeseen liittyen, tietenkin. Virtasen lapset ja pentu on Anneli Kanton kirjoittama ja Noora Katon kuvittama Virtasen -kirjasarjan koiranpentukirja (Karisto, 2015, kirjastolaina). Virtasen lapset haluavat naapurista koiranpennun ja sitten käy niin, että alkuhuuma taintuu ja vanhemmat uhkaavat palauttaa pennun. Lopulta lapset tekevät listan kuka tekee koiranpennun kanssa mitäkin. En oikein ole täysin hurahtanut Virtasen muksujen kirjoihin, syystä tuntemattomasta, mutta lapsista nämä on ihan hauskoja ja tässäkin kakkaava koira aiheutti kurittomuudellaan räjähdyksen omaista naurua. Kirjassa oli hyvin esitelty, miten paljon pentu tuottaa työtä ja eikä ole vain ainoastaan söpö tapaus. Se minua vähän ärsytti, että pentu otettiin lapsille ja lasten vastuulle, koska mielestäni lemmikki on aina aikuisen vastuu, eikä voi olettaa, että lapsi osaa kasvattaa ja hoitaa eläintä kokonaan itse.


Pirjo Suvilehdon kirjoittama ja Karoliina Pertamon kuvittama Anni ja ihana pentu (WSOY, 2014, kirjastolaina) taas kertoi kivasti koiranpennun hankkimisesta ja sen hoidon vastuullisuudesta. Kirjassa on suoranaisia vinkkejä pennun pitoon, joiden viisaudesta en osaa sanoa mitään, koska en ole perehtynyt asiaan riittävästi. Meillä on omina koirakirjoina myös Anni ja loistokoirat ja Emppu rakastaa koiria, jotka olen lyhyesti esitellyt täällä. Suvilehdon mukava, napakka tyyli on hauskaa luettavaa ääneen ja kummassakin kirjassa on Pertamon kuvituksenkin kautta todella lempeä, hyvä tunnelma, että saa oikein nauttia kunnolla. Kirjan ovat vain hiukkasen pitkiä, joten kannattaa varata aikaa. Tänä iltana meillä kyllä luetaan tuo Emppu ja kitketään vähän pentuikävää!

Mukavaa kesälomaa kaikille koululaisille ja muistakaa lukea kivoja kirjoja! Ja aikuiset, muistetaan olla vastuullisia lemmikinpitäjiä ja sanotaan ei kesäkissoille!


"Ja tosiaan, Hattara laskee takatassut alas ja lirauttaa pienen lammikon.
'Hienoa Hattara, sinähän osaat', kehun ja sujautan sen suuhun pienen makupalan."

- Pirjo Suvilehto ja Karoliina Pertamo: Anni ja ihana pentu

2 kommenttia:

  1. Koiranpennut ovat ihania! Ja koirat kivoja, mutta minäkin tykkään "ottaa rusinat pullasta", eli lenkkeilyttää vanhempieni koiraa, kun sää on kaunis ja itse kaipaan lenkkiseuraa. Olen elänyt kolme koiran pentuvaihetta kotikotona asuessani ja päätin, että omaa koiraan en ota. Onneksi meidän lapsetkaan eivät (vielä) osaa kinuta itselleen koiraa lemmikiksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kissan omistajana sitä vaan ihmettelee sitä älytöntä hökellyksen määrää :D. Mut rusinat pullista toimii ja kiva kun näin saa vähän lapsetkin mahdollisuuden tutustua mitä koiranpentuelämä on :)

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!