maanantai 29. toukokuuta 2017

Uusia luontokirjoja

Usko tai älä, kevät on ja kesän korvilla tanssitaan. Vähän meinaa kyllä se usko loppua, kun tänäkin aamuna oli pipoa ikävä. Mutta mutta, minulla on ollut lähes tapana ottaa keväisin lasten luontoon liittyviä kirjoja esille, koska aika moni lapsiperhe tuntuu itseni tavoin virkistymän näin keväisin ja halajavan metsäretkille ja luontoon. Ja mikäpä Suomen luontoa ihmetellessä! Tänä vuonna en ole löytänyt vielä montaa luontoon liittyvää kirjaa (yksi on kyllä vasta postissa tulossa- siitä myöhemmin lisää!), mutta jonkun kuitenkin.


Titta Kuisman ja Laila Nevakiven Lapsen oma väriseikkailu, Satuja ja tietoa luonnon väreistä lähti kirjaston hyllyltä matkaan (Minerva, 2017). Samaan kirjasarjaan kuuluvia kirjoja on meillä ennenkin luettu ja vaihtelevasti tykästytty. Tässä kirjassa keskitytään väreihin ja värioppiin. Kirjan alkupuolisossa on Joonas -pojan kautta kerrottuja satuja, joissa käydään sateenkaaren värejä eri satujen kautta lävitse. Tunnustan nyt, että me ei oikein innostuttu näistä saduista, joten hyppäsimme suoraan kirjan takaosioon, jossa olikin kerrottu miten värit muodostuvat valosta ja sitten miten eri värejä tapaa luonnosta. Tämä olikin lapsista ja minusta tosi mielenkiintoista ja varsinkin viisivuotiaamme lumoutui näistä väreistä, eri ötököistä ja eläimistä sekä luontoon liittyvistä pikkuinfoista. Lukukokemus oli sangen ilahduttava ja herätteli mukavasti taas pienet luonnontieteilijämme eloon.


Toinen uutuuskirja kirjastosta oli Marjo Nygårdin upeasti, siis aivan upeasti, kuvittama kirja Kaikessa on itua, siilin puutarhassa (Lasten Keskus, 2017). Nygårdin kirja kertoo siilin kautta tarinan mitä kaikkea puutarhurina saakaan tehdä, pulmatilanteita unohtamatta. Kirja on sangen tietopohjamainen, hieman sitä myös kirjoitusasultaan, joten upea, kyllä värikkään upea, kuvitus kannattelee kauniisti tiedon määrää, johon olisin muuten hieman puutunut. Kirja on hauska kurkistus puutarhahommien lumoon ja vaivaan.  Kirjan avulla myös avautuu lapsille kivasti mistä kasvikset pöytäämme tulevat.


Lisäksi olemme kurkkineet kirjastolainana sieltä täältä Tammelta ilmestynyttä kirjasarjaa 1000 ilmiötä Suomen luonnosta, joissa kaikissa tuntuu olevan hyvä valokuvakuvitus ja mukavan lyhyitä tietotekstejä erilaisista eläimistä. Esim. Mietteliäs konna -kirja sisältää tietoa sammakoista, käärmeistä ja liskoista (huono idea lukea iltasaduksi jos lapsi sattuu olemaan "hui, pelottavia" -iässä) ja Utelian kettu -kirjassa on esitelty paljon Suomen nisäkkäitä. Kannattaa vilkaista, sopii varsinkin tiedonhaluiselle koululaiselle mutta myös nuoremmille kuulijoille!


"Sateenkaaren väreissä ei ole mustaa. Kun linnun höyhenpuku näyttää mustalta, se johtuu siitä, ettei auringonvalo heijastu höyhenistä lainkaan."

- Kuisma, Nevakivi: Lapsen oma väriseikkailu

2 kommenttia:

 1. Hei!
  Todella ihana blogi! Ihanaa, että kirjoittelet lukukokemuksistasi tänne. Alan syksyllä vetämään Luontoliiton luontokerhoa eräällä ala-asteella ja nämä kirjat vaikuttavat juuri oivallisilta ryhmäkertojen teemojen ammentajilta ja keskustelun herättelijöiltä! Kuten myös esimerkiksi tuo "Tärkeitä karttoja" -opus.

  Eksyin blogiisi tänään tuon vanhan Uskonto lapsuuden kulttuureissa -artikkelikokoelmaan liittyvän kirjoituksen kautta. Itse sain sen juuri luettua ja kirjoittelen siitä paraikaa esseetä Uskontokasvatus ja eettinen kasvatus -kurssia varten. Avasi kyllä asenteita uskontokasvatusta kohtaan tuo kirja!

  Sen haluan vielä sanoa, että sulla on suloinen, mukaansatempaava ja värikäs kirjoitustyyli. Jatka samaan malliin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos miiamiau ihanasta kommentistasi :) Näillä aina jaksaa jatkaa bloginpitoa!
   Hyvä, että olet löytänyt kivoja kirjoja ja luontokerhoa kuulostaa ihanalta, sinnepä lapseni mielelläni laittaisin :) Tärkeitä karttoja oli minusta varsin hyvä kirja. Viime keväänä kirjoittelin myös luontokirjoista, muistaakseni oli käärmekirjaa ja mitä kaikkea. Tässäpä pari linkkiä, sillä viikolla esittelin varsin laadukkaita kirjoja, joita uskoisin sinun arvostavan
   http://sininenkeskitie.blogspot.fi/2016/04/kevatviikko-sinisella-keskitiella-vikat.html
   http://sininenkeskitie.blogspot.fi/2016/04/kevatviikko-sinisella-keskitiella.html

   Se Uskontokasvatus -kirja oli hyvä lukea. Vieläkin löytyy hyllystäni :)

   Laitetaanpa ennakkovinkkinä, että nyt luen Terveysmetsästä, jonka toivon ehtiväni lukea vielä ennen kesälomaani eli heinäkuuta ja blogata kanssa!

   Kiitos kovasti kommentistasi :)!!!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!