perjantai 7. huhtikuuta 2017

Tootoo-vaari ja Tötteröauto

Ville Hytönen on mielestäni yksi kovimpia kotimaisia lastenkirjailijoita. Hänen kirjoissa uskalletaan leikitellä kielellä mukavasti ja ollaan usein nonsensen piirissä. Aivan kuten tässäkin kirjassa, kuten jo nimi antaa luvata: Tootoo-vaari ja Tötteröauto (Savukeidas, 2017, esittelykpl / kirjastokirja). Loistavan ja luokseen kutsuvan kuvituksen on tehnyt Mira Mallius.


Tootoo-vaari auttelee kyläläisiä erinäköisissä rakennuspuuhissa. Keittiö saattaa olla väärinpäin tai Lipi liettualaismopo ihan ruosteessa. Pulmat ovat siis moninaiset mutta onneksi Tootoo-vaarilla on Tötteröauton kaltainen tosi ystävä joka auttaa, vaikkei pyydettäisikään! Mutta miten käy, kun Tötteröauto innostuu saamistaan kehuista ja työnilosta? Aijai, siinä tarvitaan koko kylän apua, jotta saadaan taas Tötteröauto tolpilleen.


Ville Hytösen tarina on hauska ja höperö. Kieli kulkee kauniisti ja sanavalinnat huvittavat. Myös ajoneuvojen ääntelyt ovat ihastuttavan letkeitä tarinan sisällä. Mira Malliuksen kuvitus toimii kirjan tarinan kanssa todella hyvin ja värikkäät kuvat ja hauskat tyypit on "kuin tekstiin tehtyjä". Yhdistelmä on siis napakymppi.


Tällaisia hyväntuulisia kirjoja on mukava lukea useampaankin otteeseen. Lapseni pitivät kirjasta ja nuorimmaiseni lempparihahmoksi osoittautui hauskasti nuori punapipoinen kaveri, jonka ääntä piti toki honottaa asiaan kuuluvalla tavalla.


"Nuoren miehen takana, saman mopon selässä, istui rouva Lampinen, joka huudahti: "Nyt höpinää tötteröön!" "PÖT PÖT!" huusi Lipi liettualaismopo."

- Ville Hytönen ja Mira Mallius: Tootoo-vaari ja Tötteröauto

3 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Hytönen on taitava :) ja nyt oli myös tekstin arvoinen, lapsille mukava kuvitus.

      Poista
  2. Laitoin tämän juuri kirjastovaraukseen. Tykkään Malliuksen kuvista älyttömästi.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!