lauantai 11. helmikuuta 2017

Eläimet puuhissaan

Maarit Varpu ja Jonna Markkula ovat tehneet ihastuttavan ja kutsuvan näköisen lasten tietokirjauutuuden Eläimet puuhissaan (Aurinko Kustannus, 2017, esittelykpl). Kirja on osittain kuvakirjoitettu, eli tätä kirjaa voi lukea lukemattoman lapsen kanssa niin, että lapsi nimeää tekstistä kaikki tunnistamansa kuvat. Ja jos joku kuva jää epävarmaksi, löytyy kirjan takaa sanasto.


Jonna Markkulan kuvitus huumaa! Kirjan eläinhahmot ovat todella sympaattisen söpöjä kavereita, jotka saavat minut heti hyvälle tuulelle. Kirja kutsuu luokseen vahvalla kuvituksella ja yleisesti onnistuneella ulkoasullaan. Luimme kirjaa lopulta kolmisin: lukeva lapsi luki pääosan teksteistä (minkä yskimiseltään pystyi) ja lukematon lapsi "luki" innokkaasti kuvat. Kirja meni kertaistumalta, sillä yksittäiset tieto-osiot esimerkiksi kärpästä, huuhkajasta, emusta ja jättikengurusta olivat juuri sopivan mittaisia!Kirjaa oli myös helppo seurata koko porukalla. Kuljetin sormea siinä kohdassa missä mennään ja hämmästelin miten hienosti jo pienimmäinenkin suoriutui kuvalukuhommastaan. Toki välillä kuvien taivusten kanssa olisi pitänyt tietää koko lause, jotta sen voisi tehdä oikein mutta oikeastaan tämäkin kielellinen hiominen "mitenkäs tämä meneekään" oli ihan loistavaa harjoittelua ja herättelyä suomen kielemme toimimisesta.


Kirjassa yhdistyy moni asia. Kaikkein tärkeitentä siinä on antava, ilahduttava kuvitus ja miellyttävä, sopivan informoiva, hyväntuulinen teksti. Sen lisäksi kirjaa lukiessa tulee oppineeksi vaikka sun mitä lukemisen alkeita. Välillä lukematon lapseni alkoi jo vähän arvata ja muistaa toistuvia sanojakin ulkoa, kuten "syö". Teksti oli ihanan selkeällä fontilla ja vieläpä isoin kirjaimin, joten tätä kirjaa voi täysin suositella myös juuri lukemista oppineille alkuopetuksen oppilaille! Kirjan lukeminen olikin selvästi todella palkitsevaa juuri lukemattomalle lapselleni mutta kokonaisuudessaan lukuhetkemme oli kaikille vertaansa vaille. Tähän lukukokemukseen kaikki sai vaikuttaa ja pistää peliin omat hienot taitonsa- toinen toistaan tukien.


Todella hieno kotimainen kirja! Tällaisia maltillisia, kauniita ja lapsen tasoisia lastenkirjoja on suuri ilo löytää ja toivoisi kustantajien malttavan myös enemmän kustantaa. Toivon todella, että moni perhe ja lapsi saa tutustua tähän hienoon uutuuteen!

(mutta nyt tulee tenkkapoo miten minä lainaan tätä kirjaa, kun näppäimistäni ei osaa kuvakirjoitusta!)


"(Laiskiainen) VIETTÄÄ SUURIMMAN OSAN AJASTA (puussa).
SE NUKKUU JA SYÖ SIELLÄ,
MAASSA SE KÄY VAIN (kakalla)."

- Jonna Markkula ja Maarit Varpu: Eläimet puuhissaan

2 kommenttia:

  1. Tämähän on ihan taattua esi- ja alkuopetus"kamaa"! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi huomasit tämän, toivoin näin! Sillä: Kyllä!!!! :)

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!