sunnuntai 1. tammikuuta 2017

Taikavuosi

Hyvää uutta vuotta kaikille! Vuoden ensimmäiseksi esittelenkin Hannele Huovin ihastuttavan pienen runokirjan, johon on koottu Tove Janssonin 1940-luvulla postikortteihin tehtyjä vanhoja kuvia. Taikavuosi (Tammi, 2016, kirja on saatu kustantajalta) sopii kaikenikäisille lukijoille ja siinä on kuva ja runo jokaiselle kuukaudelle.Huovin kauniisti polveilevat ja mukavasti suuhun sulavat runot ovat saaneet inspiraationsa mitä ilmeisemmin Tove Janssonin kuvista. Kirjan edetessä pääsin runojen polkuun paremmin mukaan. Kuten maaliskuun Ilves:


"Maaliskuulla auringossa
pakkashuuru viiksisuussa
ilveskissa loikoo puussa
mietiskellen asioita,
paistia ja puolukoita,
eväsleipää, kirnuvoita...
Nehän kohta hotkii.

Nopsa arka kärppärouva
kelkkaa pakoon potkii."

Hannele Huovin runoissa on sitä mukavaa naivistista riimittelyä, joka hehkuu hyvää mieltä ja mukavaa poljentaa. Ja kesää kohtihan tässä mennään, joten otetaan vielä pieni ote kesäkuulta. Kesän hovissa:

"Kesän hovissa hellä musiikki
valon kukkia esiin taikoo
ja hovin nallet ja prinsessat
kesäilmassa tanssia aikoo."

Runoissa minulle tärkeää on löytää suuhun mukavat sanat, jotka myös kuullostavat kauniilta. Pehmeydelläkin on paikkansa, kuten "hovissa hellä musiikki". Ja mikä lupaus onkaan valon kukissa! Mutta miten ihmeessä hoviin tupsahtavat prinsessojen lisäksi nallet? Eriskummallista, vai liekkö Urpo ja Turpo päässyt livahtamaan taas omille seikkailuilleen...


Joulukuussa luimme Ihan täysi tonttu! -runokokoelmaa (Korolainen ym.) joulukalenterina. Nyt yritän pitää Taikavuosi -runokirjaa mukanamme vuoden verran, aina yhden runon joka kuussa lukien. Katsotaan muistanko!


Runollista ja kirjallista uutta vuotta kaikille lukijoilleni ja kiitos menneestä blogivuodesta, kommenteista ja lastenkirjojen yhteisestä ihastelusta ja arvostamisesta! Kiitos myös yhteistyökumppaneille, joiden kautta olen saanut monta monta ihanaa uutuutta luettavaksi ja esiteltäväksi. Yhtäkään vuoden 2017 kirjaa en ole vielä kustantajilta esittelyyn pyytänyt, mutta luultavasti senkin inspiraation aika on vielä tuleva. Kirjastossa kyllä jo kävimme heti joulun jälkeen vaihtamassa ison joulukirjakasan uusiin!


"Kuusissa on tykkylunta,
kirpeästi pakastaa.
Staalopeikko tunturissa
värejä saa rakastaa.

Se ei kaipaa lämpöön, valoon
se ei ole kylmissään,
eikä ihmislasten taloon,
peikko viihtyy yksinään."

- Hannele Huovi ja Tove Jansson: Taikavuosi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!