tiistai 24. tammikuuta 2017

Merirosvo Morgan ja matruusi Hulkkonen

Aki Ollikainen on aikuiskirjojen puolella yksi tämän hetkisistä kotimaisista suosikeistani. Olinkin hyvin yllättynyt, kun huomasin häneltä tulleen lasten runokirjan. Merirosvo Morgan ja matruusi Hulkkonen (2016, Otava, saatu kustantajalta) on runokokoelma, jonka on kuvittanut Silja-Maria Wihersaari. Olen iloinen, että sain myös tälle vuodelle näin tuoreen ja raikkaan lasten runokirjan esittelyyn, koska valitettavasti kevään tarjonnassa sekä lasten runokirjat että tietokirjat ovat vähäisemmässä tarjonnassa.


Runokirja lähtee kirjan nimeä kantavilla merirosvorunoilla. Aloitimme aluksi näillä ennen joulua ja luulimme ensin, että kirja on runomuotoinen tarina. Kirja jäi tämän virheellisen ajatuksen vuoksi hetkeksi tauolle. Mutta nyt tammikuussa otimme kirjan uuteen käsittelyyn ja hyvä näin, sillä kirja ei todellakaan ole kokonainen tarina (joka vaatisi paljon keskittymistä), vaan yksittäisiä runojoa, joissa osassa on samojen henkilöhahmojen (kuten possujen Fiktio ja Fakta) useampia juttuja. Huomasin myös, että oikeastaan Ollikaisen runot ovatkin todella kauniita ja mukavasti suussani mutkittelevia ja niitä oli hauska lukea sellaisissa neljän viiden runon pätkissä.Välillä Ollikaisen runot ovat hieman vaikeita pienemmälle lapsikuulijalle ja käsittelevät osaltaan mielestäni myös aikuisaihepiirejä. Samalla nämä runot voivat saada aikaan keskustelua esimerkiksi erikoisemmista sanoista, joita runoissa käytetään (kuten fakta ja fiktio). Runoissa on myös runsaasti mukavia seikkailuita lasten leikkien tapaisesti, joista itse nautin eniten. Myös jänniä aiheita käsitellään, kuten ukkosilmaa mökillä, mutta onneksi kaikki päättyy hyvin (ja hauskasti!):

"Vaan pian on ohi ukkoskuuro. 
Kun on syöty iltapuuro, 
juoksen rantaan mökkisaaren, 
ja kiveltä pissaan sateenkaaren."

Lyyrisen taidokkuuden lisäksi Ollikainen paljastaa runoissaan myös hyvää huumorintajua ja tämähän kolahtaa meille. Talitintin puuceessä:

"Talitintti kevään tullen
muuttaa suureen kuuseen
ja kuusen jälkeen rakennuttaa
pikkulinnun puuceen
timpuriksi palkattu
käpytikka 
oveen hakkaa
pienen sydänreiän, josta
tintti ulos katsoo
samalla kun kakkaa."Merirosvo Morgan ja matruusi Hulkkonen on runsas runokirja. Usein toivoisinkin, että kustantamot raskisivat tehdä välillä lasten runokirjoja lyhemmällä kaavalla. Uskon (mutten tiedä), että tämä madaltaisi lapsiperheiden tarttumista runokirjoihin. Silja-Maria Wihersaaren kuvitus kunnioittaa vanhemman tyylistä kuvitustapaa, joka ei valitettavasti oikein aina viehätä minua. Pohdinkin kuinka hyvin se kutsuu nykylasta luokseen. Kirjan kansi on kuitenkin mielenkiintoa herättävä ja merirosvoaiheeseen vetoaminen voisi kutitella kivasti myös poikia runojen äärelle.

Ollikainen  osottautuu debyytillään lupaavaksi myös lastenrunouden saralla ja erittäin toivottavaa on, että hän jatkaa lasten runojen kirjoittamista romaaniensa lisäksi. Luonnollisen sananokkeluuden ja loruttelun viisaus ei asu meissä kaikissa ja sitä toivoisi Ollikaisen myös lapsillemme tarjoavan.


"Sataa, sataa, sataa
ja silloin aika mataa.
Se on sateen tulos,
kun ei pääse ulos.

Tai sitten kumisaappaat jalkaan,
sadetakki päälle.
Omat vaatteet tehty on
lähes joka säälle."

- Aki Ollikainen: Merirosvo Morgan ja matruusi Hulkkonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!