perjantai 16. joulukuuta 2016

Syyskauden Mauri Kunnas -vinkit

Mauri Kunnas on monen perheen kotimaisten lastenkirjojen suosikki. Joka kausi Kunnakselta tai Kunnaksen nimissä ilmestyy monenlaista kirjaa. Tänä syksynä meillä oli ilo tutustua kahteen syysjulkaisuun. Kootessani tätä kirjoitusta huomasin, että aika paljon Kunnasten kirjat vaikuttavat meidän arjessamme muutenkin. Meillä oikeastaan mieheni on innokkaampi Kunnas -kirjojen lukija ja tänä syksynä, kun jouduin olemaan pitkään lukutauolla Kunnaksen Suomalaiset tarinat luettiin meillä iskän äänellä.


Kunnaksen kirjoista on tullut kirjakokoelmia aiemminkin ja tänä syksynä Suomalaiset tarinat sisältävät kaksi melko keskeistä suomalaista kirjaa koiramaisessa sävyssä kerrottuna. Kirjasta löytyvät Koirien kalevala ja Seitsemän koiraveljestä. Olin jo aiemmin lainannut näitä äänikirjana ja vähän lukenutkin mutta pienempänä lapseni eivät näistä oikein innostuneet. Nyt he kuitenkin olivat jo kiinnostuneempia, varsinkin kouluikäinen. Ja onhan tuo oikeastaan melko hauska idea tehdä kansalliseepoksesta ja Seitsemästä veljeksestä lastenkirjat- suorastaan kulttuuriteko. Näiden kautta lapset ovat päässeet ohi mennen tutustumaan kirjallisuutemme perusteoksiin. Hyvin moni lapsi taitaakin näiden kautta luulla, että Kalevala ja Seitsemän veljestä ovat Mauri Kunnaksen kirjoittamia! Suomalaiset tarinat on hieno kokoelma Suomen juhlavuoden kunniaksi ja voisi toimia myös lahjakirjan tavoin (Otava, 2016, saatu kustantajalta).


Toinen Kunnaksen nimissä tehty kirja on oikeastaan minusta puuhakirja. Herra Hakkarainen harhateillä (Otava, 2016, saatu kustantajalta) on Etsi ja löydä -tyyppinen kirja, jossa lapsi saa etsiä Kunnaksen klassikkokuvista erilaisia asioita. Kirjassa myös kannustetaan tarinoiden kertomiseen ja kysellään pikkujuttuja kuviin liittyen. Minulle tämä kirja on ensisijaisesti yksittäisten kuvien löytämistä harjoitteleva kirja. Olinkin aluksi kovin innoissani, koska Vallu-kirjat ja Pontus -kirjat ovat meillä melko ahkerassa iltaluvussa. Toivoin Hakkaraisen olevan Pontus -kirjojen tyylinen, pienemmälle lapselle sopiva hahmottamista tukeava kirja, mutta jouduin hieman pettymään. Hakkaraisessa löydettävät asiat ovat kirjoitettuina ja löydettäviä hahmoja voi olla useita samaan käsitteeseen kuuluvia, kuten löydä neljä pelikorttia (eli ei samannäköisiä kuvia). Tällöin kirjasta puuttuu sellainen samanlaisen asian löytämisen idea, jota olin itse etsimässä. Lisäksi koska löydettävät ovat pelkästään kirjallisesti, sen lukemiseen tarvitaan lukemista osaava, eli lapsi joka ei osaa lukea, tarvitsee vierelleen aikuisen. Eli loppujen lopuksi kirja on loistava esim. pulpettikirja koululaiselle.


Tässä joulua odotellessa olen myös huomannut, että yhdessä maitokaupassani on ollut melko huokeaan hintaan Kunnaksen vanhoja joulukirjoja, lähes klassikkokirjoja siis. Niinpä matkaani on lähtenyt jopa kolme jouluista Kunnasta hetken mielijohteen -ostoksina. Kirjastosta äänikirjakuunteluun on tullut lainattua kaksi Kunnasta, joita varsinkin koululainen tykkää kuunnella, kun taas leikki-ikäinen kokee ne ehkä vähän jänniksi!


Kyllähän Mauri Kunnas on kotimaisen lastenkirjallisuuden grand old man. Siitä ei pääse mihinkään. Kuvitus ja tarinat ovat uskomaton työsarka, jota voi vain kunnioittaa. Pitkänlinjan kirjat yhdistävät varmasti monta sukupolvea Kunnaksen kirjojen äärelle, jolloin lukukokemuksistakin tulee väkisinkin mukavampia ja tunteikkaampia kuin joidenkin muiden, kliinisemmäksi jäävien kirjojen kohdalla.

Kuuluuko teidän jouluun Kunnaksen joulukirjoja?


" - Mahdotonta oppia lukemaan, Juhani tuskaili-
- Minulla on niin kova pää!"

Mauri Kunnas: Seitsemän koiraveljestä

2 kommenttia:

 1. Kyllä joka joulu tulee Kunnaksen klassikoita luettua: Joulupukki, 12 lahjaa Joulupukille, Joulupukki ja Noitarumpu, Koiramäen joulukirkko, Koiramäen Talvi, Koiramäen Martta ja Tiernapojat, Onnin Paras joululahja ja Suomalainen Tonttukirja. Nämä ovat aivan ihania.

  Lukiossa meidän piti lukea Kiven Seitsemän Veljestä. En yhtään tykännyt kirjasta ja luin vastineeksi Kunnaksen version kirjasta. Se riitti, niin että sain kurssin läpi, jossa oli kysymyksia Veljeskirjan juonesta. En yhtään pidä Kiven kirjoitustyylistä, joten kyllä Kunnas on tehnyt kunnon teon ja kääntänyt kirjan selkokielelle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on tosiaan toinen lukijoista lukenut Kunnaksia nyt joulunaikaan. Minä olen kerkittynyt enemmän talvisten ja jouluisten lyhempien kuvakirjojen kahlaamiseen, samalla otimme myös joulurunot esille. Lisäksi lukuhetkiäni tuudittaa tällä hetkellä toinen Harry Potter. Mutta uskoisin, että tällä jouluviikolla (!) minäkin nappaan jonkun Kunnaksen iltasatulukuun- ehkä tuon Joulupukin :)!

   Kunnaksen Suomalaiset tarinat, kuten ne kokoelmassa yhdistetään, on ehdottomasti kulttuuriteko lapsille- ja monelle meille aikuiselle. Luultavasti suurin osa suomalaisista on tutustunut noihin kirjoihin Kunnaksen kautta. Minä pidän Seitsemästä veljeksestä mutta Kalevalaa en ole saanut kokonaan luettua, se on tunnustettava.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!