torstai 1. joulukuuta 2016

Näkymätön

Elina Hirvosen ja Ville Tietäväisen liikuttavan kaunis Näkymätön on hieno kuvakirja lapsen yksinäisyydestä ja jo lastentarhassa tapahtuvasta kiusaamisesta (Lasten Keskus, 2016, saatu kustantajalta). Tietäväisen kuvitustyyli tuli esiin minulle jokunen vuosi sitten Aino Tietäväisen ja Ville Tietäväisen Vain pahaa unta -kirjalla, jonka luin itsekseni, ja häikäistyin, mutta en vielä uskaltanut lukea kirjaa lapsilleni. Pitäisikin etsiä kirja taas käsiini. Myös tässä kirjassa tuon Vain pahaa unta -kirjan teema, eli painajaiset, tulevat rohkeasti esiin, kun kirjan päähenkilö näkee pahaa unta. Ja jännä kyllä, laukaisee lapseni kertomaan millaisia mitä kummallisempia unia he ovat joskus nähneet... Eli tärkeä aihe!


Näkymättömässä Kukka, eli itseään Kapteeniksi kutsuva avaruuseliön näköinen tyyppi jätetään päiväkodissa leikeistä ulos. Tilanne tuntuu Kapteenista todella kurjalta ja kummalliselta ja hän pyrkii pitämään tuon oudon olon sisällään. Mutta pian vanhemmat onneksi huomaavat, ettei kaikki ole hyvin, ja he käyvät rohkeasti keskustelua päivähoidon henkilökunnan kanssa. Pian ryhmässä jutellaankin kiusaamisesta, kuinka se voi olla kuin kaatuisi pyörällä asfaltille ja vaikka siitä ei saakaan haavaa, johon laittaa laastari, siitä voi saada näkymättömän haavan.


Kotona Kapteeni on heti huolissaan onkohan hänelläkin jo iso haava? Vanhempi lohduttaa, että taitaa olla sen kokoinen, jonka voi parantaa. Kapteenilla on myös mielikuvituskavereita, Avaruustyyppejä, aina mukanaan, joita hän itse johtaa ja jotka häntä auttavat tiukoissa paikoissa olemalla kaverina. Ja jo yksikin kokemus leikkiin pääsystä nostattaa Kukan mielialaa huomattavasti!


Tietäväisen kuvitus on aika jännä ja samalla hyvin mukavan erilainen. Lapseni ottivat hieman jännittävät, sarjakuvamaisesti asetellut ja tummahkot kuvat kuitenkin mielenkiinnolla ja hyväksyen vastaan. Kuvissa ja tekstissä on onneksi myös kivaa huumoria mukana, joka auttaa jännemmän kokonaisuuden käsittelyssä ihanasti. Kirja on kaikin puoli hieno kirja, jota suosittelen lukemaan. Toivottavasti kiusaaminen ja kiusatuksi tulemisen tunteet, yksinäisyys, eivät jäisi enää näkymättömäksi vaan asioista uskallettaisiin puhua: jo ennalta, sillä kiusaamista ja ristiriitoja tapahtuu aina ja sillä tavoin, että aikuiselle uskallettaisiin kertoa myös omaa kummallista ja pahaa oloa. Meidän aikuisten vastuulla on kestää se ja ottaa asia käsittelyyn."'Oliko sinulla kiva päivä?'
'Oli',
hän sanoo ja nielee kyyneleet."

- Hirvonen ja Tietäväinen: Näkymätön

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!