lauantai 10. joulukuuta 2016

Mur, eli karhu

Tämän vuoden ylivoimaisesti tasapainoisempiin lastenkirjoihin kuuluu Kaisa Happosen kirjoittama ja Anne Vaskon kuvittama Mur, eli karhu (Tammi, 2016, saatu kustantajalta). Jos pidit Jon Klassenin Haluan hattuni takaisin -kirjasta, voisin kuvitella, että pidät myös tästä.Mur on karhu, joka ei halua, eikä pysty nukkumaan talviunta, vaikka kaikki muut niin tekevät. Aika talvipesässä tuntuu kamalan pitkältä, niinpä Mur lähtee pyydystämään lumihiutaleita kielellään: "Minä olen Mur, talvikarhu".


Tarina on yksinkertaisuudessaan siinä ja kuinka paljon siinä onkaan. Kaisa Happosen tarina on pilke silmäkulmassa kirjoitettu. Se on hempeä, hupaisa, tunteikas ja säväkkä. Tarina osuu lähes loruttelevaisella pehmeydellään summuuni kuin lumihiutale kielenkärkeen. Kirja on siis pieni suuri ja uniikki hiutale. Kirjaa on ihana lukea ääneen ja tarinan kaari on täyteläinen. Tarinassa on toistoa ja tekstiä tismallisen oikea määrä lasten kuvakirjalle, joka saa minut hykertelemään ilosta.


Mur -karhun tarina kannustaa olemaan olla oma itsensä. Se vahvistaa, se kannattelee. Mitäs sitten, vaikka onkin laumansa ainoa talvikarhu? Höpöhöö, eikun vain oikeat sanat suuhun ja erikoisuudestakin voi tulla ylpeyden aihe. Ja kuka meistä loppujen lopuksi soutelee pelkillä keskijärven aalloilla? Eiköhän meistä kaikista löydy se jokin omituinen höpöttäjä -puolemme.


Anne Vaskon kuvitus räjäyttää. Vaskon värien käyttö, sekä supersuloisten hahmojen ja maisemien kuvituksessa että tarinan syvyyden tehokeinona, on aivan loistavaa. Kuva-aukeama saattaa täyttyä yhdestä väristä, joka korostaa Mur -karhun tunnetilaa ja suorastaan jysäyttää aukeaman kuvan voimakkuuden katsojalleen. Ainutlaatuisen rohkeaa ja nerokasta. Kuvituksessa, kuten myös hieman lähes ilkikurisessa ja kielellä leikittelevässä tekstissäkin, on siis hyvin paljon Jon Klassenin tyyliä, jonka me tiedämme kansainväliseksi menestystarinaksi. Toivottavasti myös Mur pääsee samaan joukkoon, sillä aineksethan tässä ovat selvät.


Mur, eli karhu on kotimaista lastenkirjallisuutta parhaimmillaan. Mur on täysi napakymppi ja täydellinen suoritus. Tällaista laatua lisää, lisää! Bravo!


"Yksi, kaksi, kolme.
Kolmekuusiviisisataa puolukkaa!
Tahdon talvea katsomaan!"

- Kaisa Happonen ja Anne Vasko: Mur, eli karhu

2 kommenttia:

 1. Kiitos mielenkiintoisesta arviosta. Ei olla vielä tätä luettu mutta mietiskelin juuri eilen, että tämä olisi varmaan kiva lahja alle parivuotiaalle läheiselle lapselle jouluksi. Tekstistäsi sain vahvistusta, että näin varmaan olisi. Vasko on yksi lempikuvittajistani ja nuo kuvat näyttävät tosi hyviltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kirja sopii pienelle, pari vuotiaalle ja paljon isommalle. Loistava kirja, jota uskallan suositella melko ehdoitta hankkimaan hyppysiin :)!
   Vasko on äärimmäisen taitava ja jos hän tekisi mm. kuoseja/pehmoja/ihanmitävaanmateriaalista, niin olisin niin köyhä :)

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!