sunnuntai 13. marraskuuta 2016

Tietokirjaviikko: Vesikirja

Tietokirjoja esittelevä viikkoni huipentuu todennäköisesti tietokirjaan, joka on ilahduttanut minua tänä syksynä eniten. Se on myös tämän syksyn lähes ainoa tietokirja, jonka olemme todella voineet lukea alusta loppuun saakka lasteni kanssa iltasatuhetkillä.


Marketta Vaismaan kirjoittama ja Carlos Da Cruzin Vesikirjassa käsitellään vettä oikeastaan poikkematta paljon muihin aihealueisiin (Hyvä!). Ensiajatukselta sitä voisi ajatella, että vesi lienee helposti käsitelty mutta oikeasti peruselementtimmehän on hyvin tärkeä ja monipuolinen asia.


Vesikirja on kirjoitettu niin ikään tarinan muotoon, sillä Pasi törmää supersankarikorteista tuttuun Vesimieheen ja lähtee hänen mukanaan tutustumaan veden olomuotoihin, veden kiertokulkuun, vedenpuhdistukseen ynnä muuhun veteen liittyvään asiaan.


Oli todella mielenkiintoista lukea esimerkiksi veden puhdistamisesta ja veden kierrosta. Tiesittekö, että vesi on todella vanhaa? "Sama vesi, jota juomme, on ollut käytössä jo miljoonia vuosia sitten! Juot samaa vettä kuin Julius Cesar aikoinaan.". Kirja esittää veden tärkeyden ja merkityksen loistavalla tavalla, jonka jälkeen ei varmaan kukaan lukija voi kuin todeta, että se että kohtelemma vettämme sen arvoisella tavalla on ainoa oikea valinta.


Kirjassa on tietokuvien lisäksi siis pieni sarjakuvin etenevä tarina Pasista, joka keventää mukavasti tieto-osuuksien lukemista. Luimme kirjan kahdessa illassa, ja hyvä että maltoimme edes jättää osan seuraavaan iltaan, niin mielenkiintoisesti se oli kirjoitettu. Tällaisia lasten tietokirjoja toivoisin enemmän. Tieto olisi arkista ja rajatulla ja kuta kuinkin ymmärrettävällä tasolla. Lisäksi mukana ei ole liikaa sivujuonteita eikä myöskään hirveästi sitä melko irrallista nippelitietoa. Nippelikirjoillekin on lukijansa mutta itse huomaan opiskelevani mieluummin kokonaisuuksien kautta, jotta ymmärrän myös mahdollisia yksityiskohtia. Jos syksyn lasten tietokirjaa pitäisi alkaa nimettävän, se olisi lasten näkökulman huomioiden tässä. Suosittelen kaikkia tutustumaan loistavaan ja loiskuvaan Vesikirjaan!

Hyvää Isänpäivää kaikille!


"Vesitornista vesi kulkee kaikkialle ihmisten käyttöön. Tornissa olevan veden pinnan pitää olla korkeammalla kuin korkeimmassa kerrostalossa olevan hanan, jotta vesi kulkee paineen avulla tornista ulos. Siksi vesitornit on rakennettu yleensä korkealle mäelle."

- Marketta Vaismaa ja Carlos Da Cruz: Vesikirja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!