maanantai 7. marraskuuta 2016

Tietokirjaviikko: Kurkista ja koodaa

Tänäkin syksynä tuntuu, ettei blogikirjapinoni vähene yhtään, vaikka kuinka kirjoittaisin! Eli kirjatarjonta on runsasta. Tietokirjojakin on ilmestynyt ilahduttavan paljon, joista tällä viikolla esittelen neljä uutuutta, ja silti on meillä vielä paljon luettavaa loppuvuodeksi...


Koodaus on minulle siansaksaa ja huomaankin, että tietokoneista kertovat kirjat ovat minulle melko vaikeita tarttua. Uusi Hello Rubykin on siis vieläkin hyllyssä odottamassa... Mutta Kuinka tietokone toimii? Kurkista ja koodaa! -kirja (Tammi, 2016, esittelykpl) on tehty samalla lailla kuin Kurkista avaruuteen -kirja, joka mahdollistaa kurkistusluukkuineen vähän erilaisen tavan tutkailla tietokoketta, koodausta ja internettiäkin.

Useat tietokirjat ovat mielestäni aika haasteellisia yhteislukuun (joskin tällä viikolla esittelen yhden hyvän poikkeuksen!), mitä joka ilta iltasatujen muodossa harrastamme. Muu arkiaika täyttyy muulla puuhailulla, joten olen huomannut, että yhteistutkimusaika tietokirjoihin on todella rajallinen. Tätä kirjaa luimme osittain lapseni kanssa rinnakkaislukuna ja yhdessä tutkien. Tietoa on paljon, etten varmasti sisäistänyt kaikkea, ja osa on lukemattakin, mutta kirjan tarkoituksena on ehkä enemmänkin asian tutkailu omassa tahdissa ja kukin lukija voi itse päättää miten tarkkoihin tietoihin paneutuu.


Kirjassa kerrotaan väliotsikoiden mukaan: Mikä tietokone on?, Kurkista tietokoneeseen, Kuinka tietokone ajattelee?, Näin annetaan ohjeita, Ohjelmointikieliä, Fiksua ohjelmointia, Internetin ihmeellinen maailma ja Tietokoneiden historiaa. Eli melko kattava paketti nykyaikaan arkisesti kuuluvasta aiheesta. Tämä kirjahan voisi olla myös loistava yhteiskirja isovanhemman ja lapsenlapsen kanssa tutkittavaksi!


Koska joululahjojen ostot lähestyvät, haluaisinkin muistuttaa, että mikäli etsit kirjaa lapselle, joka ei innostu paljon saduista ja tarinoista, on hyvä muistaa kysyä onko lapsella mielenkiintoisia aihealueita, joista hän on kiinnostunut. Nimittäin tietokirjojen kautta voi myös kutsua lapset kirjojen äärelle. Siinä missä tietokoneet ovat arkipäivää, soisin mielelläni, että myös kirjat sellaisina pysyisivät. Mutta siinä meidän aikuisten rooli kirjojen tarjoajina ja lukemisen kannustajina nousee arvoon arvaamattomaan...

Joten muistetaanpa myös tietokirjat!


"1992 Ensimmäinen tekstiviesti lähetettiin."

- Rosie Dickens (kirj.), Shawn Nielsen (kuv.): Kurkista ja koosaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!