keskiviikko 9. marraskuuta 2016

Tietokirjaviikko: Eläinten mitalla

Carloz Da Cruz on tällä hetkellä yksi tärkeimpiä lastentietokirjojen tekijä. Itse asiassa loppuviikko voisikin olla toiselta nimeltään Carlos Da Cruz -tietokirjaviikko, koska kaikista lopuista löytyy hänen kuvituksensa. Eläinten mitalla on kuitenkin herran kokonaan itse tehty opus (Teos, 2016, suom. Anniina Mikama, kirja saatu kirjailijalta!).Eläinten mitalla on pienestä koostaan huolimatta suuri poikkeus lasten tietokirjojen tarjonnassa. Kirja on suunniteltu maltilla. Se tarkoittaa, että sekä kuvitus että tekstin määrä on maltillista ja suorastaan ihan lapsen luettavissa olevaa (esittelen seuraavaksi taas ihan ääripään!). Kirjassa on erilaisia eläimiä ja niihin liittyviä pieniä tietoiskuja. Koska tietoiskut, jotka ovat kuvallisesti laitettu puhekuplamaisiin kokonaisuuksiin, ovat noin parin lauseen kokonaisuuksia, niiden maltillisuus kutsuu lukemaan laiskemman ja heikommankin lukijan paljon todennäköisemmin kuin runsautta pursuava vaihtoehto. Perustiedon esittelyyn kirja ei kuitenkaan pureudu, vaan infopläjäykset ovat hyvinkin "mittamaisia" ja hieman pirstaleisia tietoja toisiinsa verrattuina.Tämä kirja on todella hieno tietoiskumainen kirja kaikille lapsille, jotka tykkäävät nippelitiedosta. Eläinten mitta on myös hauskasti kuvattu kirjan piirroksissa, joissa suhteutetaan ihmisen ja eläimen mittaa toisiinsa. Kirjaahan voisi käyttää jopa mittasuhteiden ja mittaamisen opettelun ohessa. Erittäin mukavan selkeä kirja, mutta veikkaanpa, että nykyajan runsauteen tottuneet ihmiset kokevat kirjan jopa lähes liian pelkistetyksi, mikä on tosi harmi.


"Huuhkajan siipien leveys on yhteensä jopa 1,88 metriä. Kärjestä kärkeen siivet ovat siis melkein yhtä pitkät kuin lastensänky."

- Carlos Da Cruz: Eläinten mitalla

2 kommenttia:

  1. Mä tykkäsin tämän kuvituksesta kovasti, ja kirja sisälsi hyviä oivalluksia. Miedän lapset ovat hiukan pieniä sisäistämään kaikkea kirjan infoa, mutta mukava kirja tämä kyllä oli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nykymaailmassa tietoa on saatavilla niin paljon kuin vaan ehtii etsiä. Se varmaan asettaa tietokirjojen tekoon erilaisia paineita... Mukava kirja mutta ehkä tiedollisesti meillekin sopisi nyt perustietoihin paneutuva tietokirja, kuten loppuviikosta sitten totesinkin ja esittelin hienon Vesikirjan.

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!