tiistai 15. marraskuuta 2016

Sammakko ja muukalainen

Kotimainen lastenkirjallisuuden anti on meillä ilahduttavan kirjava ja runsas. Ja samalla on ihanaa, että meille käännetään myös laadukasta ulkomaista lastenkirjallisuutta. Tästä suuri kiitos kustantajille ja lukuisille suomentajille. Tällä viikolla esitelläänkin sitten, tietokirjaviikon vastapainoksi, jokunen suomennettu lastenkirja.


Max Velthuijsin Sammakko -kirjoista on saatu tälle syksylle uusi painos (Kustannus-Mäkelä, 2016, suom. Pirjo Santonen). En ole aiemmin oikein täysin lämminnyt näille 90-luvun kirjoille, mutta päätin antaa uuden mahdollisuuden. Sammakko ja muukalainenhan on toki varsin ajankohtainen kirja, nyt ja aina. Eläinten seuduille tulee iljettävä ja saastainen rotta, joka majautuu metsän laitamille. Pikku hiljaa eläimet tutustuvat tuohon muukalaiseen sen kautta, että muukalainen auttaa eläimiä varsin pyytettömällä tavalla. Muukalainen kertoo myös mielenkiintoisia tarinoita matkoiltaan ja keksii uusia tapoja viettää yhteistä aikaa, ja pian kaikki tämä kiehtoo eläintovereita.

Mutta eräänä päivänä rotan telttakangas on pakattu ja rotta jatkaa matkaansa. Eläimille jää tietysti kova ikävä.Kirja on oikeasti hieno kirja. Se pistää tuumaamaan ja kovasti. Samalla siinä on joku vakavahenkinen, hieman melankolinen tunnelma, joka pistää meidät kaikki kuulijat hiljentymään kirjan ääressä. Pieni ripaus huumoria ei ehkä olisi ollut pahasta, tai sitten se menee ohi ymmärrykseni. Kuvitus on tummavärinen ja mukavan naivistinen. Kaiken kaikkiaan tärkeä ja hyvä kirja, jonka lukemista suosittelen jokaisessa kodissa. irja sopii myös hienosti lapsiryhmille luettavaksi ja keskusteltavaksi. Millä tavalla toisista on hyvä puhua? Miksi eläimet pelkäävät rottaa? Miten sinä toimisit rotan kanssa? Miksi rotta auttoi eläimiä? Miksi rotta jatkoi matkaa?


Asustaako sinun naapurissasi saastaisia rottia? Vai oletko itse sellainen jollekin toiselle?
Ennakkoluulot on mielenkiintoinen ja hämmentävä asia.

Ja minä ostin kirjamessuilta toisen Sammakko -kirjan hyllyymme.


"Muukalainen istui nuorion ääressä valmistamassa illallista. Kattilasta levisi hyvä tuoksu, ja sammakon mielestä näky oli hyvin kodikas."

- Max Velthuijs: Sammakko ja muukalainen

2 kommenttia:

  1. Minunkin piti ostaa toinen Sammakko-kirja, mutta vauva ei tahtonut enää kierrellä ja tehdä ostoksia. :) Noh, näitä löytynee lisää kirjastostakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja kirjakaupoista :)! Tänään meinasin lukea jännityskirjan. Onkin oikein tunnekirjaviikko meillä menossa, kun maanantaina luin Pikin, eilen Näkymättömän... :)!

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!